REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Mindaugas Krilavičius, Vilnius

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje galime grožėtis žaviu ir paslaptingu žiemos reiškiniu. Medžius bei kitus objektus apgaubė baltasis šerkšnas.

32

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje galime grožėtis žaviu ir paslaptingu žiemos reiškiniu. Medžius bei kitus objektus apgaubė baltasis šerkšnas.

REKLAMA

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais. Kai kur truputį pasnigs, laikysis plikledis. Vėjas rytinių krypčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 0 - 2 laipsniai šalčio.

Šią naktį sniegas nenumatomas. Atvės iki 6 – 7 laipsnių šalčio.

Dieną bus 2 – 4 laipsniai šalčio. Taip pat išliks giedri orai su vienu kitu praplaukiančiu debesimi.

Kaip susiformuoja šerkšnas?

Šerkšnas susiformuoja esant tam tikroms klimatinėms sąlygoms, kuomet vyrauja šalčiai, o paskui atkeliauja kiek drėgnesnis oras. Tai baltos, purios sniego arba ledo pavidalo nuosėdos, kurios plonu sluoksniu aptraukia medžių šakas, laidus ir kitus objektus.

„Jei norime pamatyti šerkšną, pirmiausia, turi būti šalčio. Jis atšaldo medžius, laidus, stulpus, pievas visus mus supančius daiktus, na o paskui, atslenka šiek tiek švelnesni, drėgnesni orai. Kaip žinia, ore yra vandens garų ir tie vandens garai virsta ledo kristalėliais, tiesiai ant atšalusių objektų. Vandens molekulė iš oro tampa ledu, garai tampa ledu iš karto. Ir va, kaip gražiai atrodo“, – apie šerkšno susiformavimą kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA

Vandens geba laisvai keisti formą

Gamtoje galime pamatyti gražiausių vaizdų, dėl vandens gebėjimo keisti formą. Galime pamatyti ir purų sniegą, ir viską aptraukiantį šerkšną.

REKLAMA

„Vanduo gamtoje gali būti iš karto trijų agregatinių būklių. Vanduo gali iš ledo būsenos peršokti į dujas arba į vandenį. Vandens garai gali tapti arba ledu, arba vandeniu, vanduo gali tapti arba garais arba ledu. Taip jau yra, kad šios trys būsenos viena iš kitos laisvai kinta“, – priduria sinoptikas Naglis Šulija.

Vandens formos pasikeitimas pasireiškia ne tik šerkšnu, pavasarį galime pamatyti kitą reiškinį, kuomet sniegas neištirpsta, t.y. netampa vandeniu, o išgaruoja.

„Egzistuoja ir priešingas šerkšnui reiškinys. Pavasarį pastebimas sniego arba ledo dūlėjimas. Tai nutinka, kai sniegas ne tirpsta, o tiesiog išgaruoja. Galima tokį reiškinį pamatyti prie medžių, kokių nors akmenų, kai sniego pluta tiesiog sudūla. Vandens molekulės iš ledo tiesiog išmušamos, jos išgaruoja“, – priduria sinoptikas.

Susidaręs šerkšnas pranašauja šaltus orus?

Senoliai sakydavo, kad jei medžius padengė šerkšnas – orai atšals. Panašu, kad kol kas šis teiginys pasitvirtins, nes ateinančios naktys bus iš tiesų šaltos. Savaitgalį pravers ne tik kepurė bei pirštinės, bet ir kailiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų