REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Rusijos planas Sirijai: diktatorius lieka, šalies atstatymą apmokės Europa (nuotr. SCANPIX)

Leidinys „Financial Times“ rašo, kad Rusijos diplomatas pasiūlė ES skirti finansinę pagalbą Sirijos infrastruktūros atstatymui, ir padaryti tai per artimiausius mėnesius.

16

Leidinys „Financial Times“ rašo, kad Rusijos diplomatas pasiūlė ES skirti finansinę pagalbą Sirijos infrastruktūros atstatymui, ir padaryti tai per artimiausius mėnesius.

REKLAMA

Vladimiras Čižovas, Rusijos atstovas ES, interviu „Financial Times“ paskelbė, kad ES šalys „neš atsakomybę“, jeigu nesuvoks, kad atėjo laikas palaikyti Sirijos rekonstrukcijos programą, kuri, jo teigimu, kainuos dešimtis milijardų eurų.

Jo teigimu, Europai reikia spręsti dilemą – kaip išleisti pinigus tam, kad būtų sustabdytas pabėgėlių iš Sirijos srautas, tuo pačiu nesukuriant įvaizdžio, kad ji palaiko Basharo Assado režimą.

Europos diplomatai pripažįsta, kad klausimais dėl Sirijos ateities gali iškilti nesutarimų. Kaimyninės su Sirija šalys, priėmusios milijonus sirų pabėgėlių, spaudžia ES, kad Briuselis padėtų jiems susitvarkyti su šia problema.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Europos atstovai taip pat itin neigiamai reaguoja į tai, kad Maskva bando priversti ES sumokėti už savo pačios karinės kampanijos Sirijoje rezultatus.

REKLAMA

Didžiausios ES šalys reikalauja, kad Sirijos rekonstrukcijos finansavimas prasidėtų tik tokiu atveju, kuomet ten bus pasiektas taikos susitarimas ir nustatytas pereinamojo laikotarpio planas.

„Šiuo metu ES interesai – sustiprinti spaudimą Rusijai, atsisakyti skirti bet kokias lėšas, – cituoja laikraštis neįvardintą Europos diplomatą, gerai informuotą apie Briuselio politiką Sirijos klausimu. – Tas faktas, kad Rusija vis labiau tuo nepatenkinta, rodo, kad toks spaudimas duoda rezultatų“.

ES taip pat suvokia, kad ir toliau išlieka didžiausia humanitarinės pagalbos teikėja Sirijai – Briuselis ir pavienės ES šalys tam išskiria daugiau nei 10 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos atstovas Vladimiras Čižovas pareiškė, kad ES turėtų rūpintis ne tik dėl humanitarinės pagalbos.

„ES norėtų iš pradžių politinių pokyčių, tačiau tuo metu ir toliau kenčia žmonės, – cituojamas Rusijos diplomatas. – Todėl mes manome, kad atėjo laikas pereiti nuo humanitarinės pagalbos prie kažko labiau reikšmingo“.

V. Čižovas taip pat pripažino, kad Maskvai taip pat teks finansuoti Sirijos rekonstrukciją, tačiau pridūrė, kad Maskva dar nenusprendė, kokią sumą ji pasirengusi išskirti šiam reikalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų