REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Moters kūnas (nuotr. 123rf.com)

Kiekviena moteris puikiai pažįsta bene pagrindinius su menstruacijomis ateinančius simptomus – išsipūtimo jausmas, nuotaikų kaita, irzlumas, spuogai, noras valgyti šokoladą ir žiūrėti pačius romantiškiausius filmus.

22

Kiekviena moteris puikiai pažįsta bene pagrindinius su menstruacijomis ateinančius simptomus – išsipūtimo jausmas, nuotaikų kaita, irzlumas, spuogai, noras valgyti šokoladą ir žiūrėti pačius romantiškiausius filmus.

REKLAMA

Kuo labiau artėja mėnesinės,tuo prasčiau jaučiatės, o vos tik prasideda kraujavimas, visi šie požymiai kažkur dingsta.

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) yra toks pat dažnas, kaip ir kiti tik moterims nutinkantys dalykai, pavyzdžiui, celiulitas, kurį turi net 90% visų moterų.

PMS prasideda tada, kai pasibaigus ovuliacijai organizme sumažėja progesterono ir estrogeno kiekiai. Kai šių hormonų lygis organizme pakyla, moterys jaučiasi ramios, laimingos ir puikiai save kontroliuoja.

Didžiajai daugumai dailiosios lyties atstovių PMS simptomai yra beveik nepastebimi, tačiau net 8% visų moterų patiria ryškius pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA

Šis sutrikimas dar vadinamas priešmenstruaciniu disforijos sutrikimu. Jei emociniai ir fiziniai simptomai artėjant mėnesinėms tampa sunkiai pakeliami, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju, kuris padės palengvinti jūsų kančias.

REKLAMA

Galbūt žinojote, o galbūt ne, kad priešmenstruaciniai simptomai, net ir patys keisčiausi, gali būti susiję su artėjančiomis mėnesinėmis. Stebint savo ciklą, žymintis, kokius simptomus patiriate, galite padėti sau išsiaiškinti, kaip kovoti su tam tikrais emociniais ir fiziniais nemalonumais.

Taigi, kokie priešmenstruaciniai simptomai yra laikomis keistais? Nuo skaudančių raumenų iki noro susitvarkyti spintą, štai keli pagrindiniai požymiai, leidžiantys suvokti, jog artėja tas metas.

Greičiau pavargstate fiziškai

Jei reguliariai sportuojate ir pavargstate greičiau nei įprastai, dėl to kaltinkite sumažėjusius hormonų kiekius. Tai, kokioje mėnesinių ciklo dalyje esate, gali turėti įtakos jūsų kvėpavimo ypatumams, teigia mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie nustatė, jog greitesnis uždusimas ar ilgesnis kvapo atgavimas dažniausiai pasireiškia ciklo pabaigoje, prieš pat prasidedant mėnesinėms.

Gera žinia ta, jog kvėpavimas pagerėja tuomet, kai prasideda ovuliacija, ciklo viduryje. Kartais gali atrodyti, jog turite daugiau energijos ir galite nubėgti ilgesnius atstumus.

Speneliai tampa jautrūs

Padidėjęs krūtų ir spenelių jautrumas, dėl kurio duše tenka stovėti nugara į dušo galvutę, o miegoti su liemenėle, gali būti vienas iš priešmenstruacinių simptomų. Normalu, jog artėjant mėnesinėms padidėja jautrumas, krūtis šiek tiek maudžia.

Taip pat reikėtų nepamiršti, jog krūtinės skausmų priežastimi gali tapti ir įprastos PMS simptomams gydyti skirtos priemonės, pavyzdžiui, kontraceptinės tabletes, įvairūs hormoniniai kremai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsirado staigus noras atsikratyti blogo įpročio

Ar tikrai priešmenstruaciniai simptomai gali būti priežastimi, įkvėpusia staiga atsikratyti blogo įpročio? Atlikus tyrimus paaiškėjo, jog moterys, kurios buvo pasiryžusios mesti rūkyti, šį tikslą pasiekė lengviau, jei cigaretės atsisakė menstruacijų ciklo pabaigoje.

Tam yra paaiškinamas. Jūsų hormonai turi įtakos tam, kaip save nusprendžiate apdovanoti. Pirmojoje ciklo pusėje esate labiau linkusi pasiduoti pagundoms, o antrojoje pusėje esate labiau ryžtinga.

Raumenų skausmas

Ar turite mėlynę, kuri neišnyksta taip greitai, kaip kitos? O gal po sudėtingos treniruotės itin stipriai skauda raumenis? Jei kitą savaitę turėtu prasidėti jūsų mėnesinės, dėl to kaltinkite tik savo hormonus. Pasak tyrimų, iki mėnesinių likus savaitei, moterys ilgiau gydosi raumenų skausmus ir kitus sumušimus.

REKLAMA

Tačiau yra gera žinia, skirta dailiosios lyties atstovėms, vartojančioms kontraceptines tabletes. Tabletėse esantys dirbtiniai hormonai apsaugo nuo šio simptomo bei greičiau nei įprastai padeda atsigauti po intensyvios treniruotės atsiradusių raumenų skausmų, kad ir kokioje ciklo vietoje esate.

Negalite nustoti galvojusi apie riebų mėsos kepsnį

Nors jei įprastai mėsos valgote pakankamai mažai, noras sušlamšti didžiulį raudonos mėsos gabalą yra vienas iš artėjančių mėnesinių simptomų. Kodėl?

Raudonoje mėsoje daug geležies, kurios netenkame kartu su mėnesinių krauju. Atlikus tyrimus paaiškėjo, jog moterys, kurių mėnesinės buvo gausiausios, vartojo mažiausiai geležies. Jei ir jūsų mėnesinės yra gan gausios, pasikalbėkite su gydytoju ir įsitikinkite, jog geležies lygis organizme yra geras ir jums nereikia vartoti geležies papildų.

REKLAMA

Esate pamišusi dėl svarstyklių

Nenuostabu, jog prieš mėnesines jaučiatės išsipūtusi ir kiek stambesnė nei įprastai, tačiau kai kurioms moterims šis simptomas yra gerokai rimtesnis. Pasak mokslininkų, PMS sukeliami simptomai gali daryti neigiamą įtaką asmens įvaizdžiui ir savijautai bei norui stebėti savo svorį.

Žinodami, jog tai – vienas iš mėnesinių požymių, galite padėti sau suprasti, kodėl taip jaučiatės. O jei su išvaizda susijusios emocinės problemos yra dažnas reiškinys, būtinai pasikalbėkite su savo gydytoju arba psichologu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų