REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos Vitės kvartalo bendruomenė kreipiasi į aukščiausią šalies valdžią. Žmonės reikalauja nedelsiant imtis priemonių, kurios sumažintų oro taršą mieste. Ši problema neva nesprendžiama jau daug metų, o jos mąstai nuolat auga. Gyventojai priversti kęsti Klaipėdos jūrų uoste krovos darbus vykdančių įmonių skleidžiamus kvapus. Nuo jų kenčia ir šiame kvartale ugdymo įstaigas lankantys moksleiviai bei darželinukai.

Klaipėdos Vitės kvartalo bendruomenė kreipiasi į aukščiausią šalies valdžią. Žmonės reikalauja nedelsiant imtis priemonių, kurios sumažintų oro taršą mieste. Ši problema neva nesprendžiama jau daug metų, o jos mąstai nuolat auga. Gyventojai priversti kęsti Klaipėdos jūrų uoste krovos darbus vykdančių įmonių skleidžiamus kvapus. Nuo jų kenčia ir šiame kvartale ugdymo įstaigas lankantys moksleiviai bei darželinukai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gruodžio 22 dieną išsiuntėme daugiau nei 15 raštų, aukščiausioms instancijoms: nuo Klaipėdos savivaldybės administracijos, Ūkio, Sveikatos apsaugos, Aplinkos ministerijų iki Prezidentės ir Seimo pirmininko. Kol kas niekas nieko neatsakė,“ - tv3.lt teigė Vitės bendruomenės pirmininkas Tomas Meškinis.

REKLAMA

Įmonės dirba pagal europinius oro kokybės reikalavimus

Anot T. Meškinio, gyventojai ne kartą kreipėsi į uostamiesčio valdininkus, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą, tačiau situacija negerėja eilę metų, o priešingai – problemos mastai vis auga.

„Prieš tai rašėme raštus vietinei valdžiai, kreipėmės į atitinkamus komitetus, gyventojai ne kartą apie problemą pasisakė ir miesto tarybai, paliko raštus, tačiau situacija nesikeičia. Kalbėjome ir su krovos darbus vykdančių įmonių atstovais. Šie sako, kad dirbama pagal europinius oro kokybės reikalavimus ir jų neviršijama. Tačiau žmonės jaučia kvapą, ypač savaitgaliais ir šventinėmis dienomis, vakarais ir naktimis, kai atsakingos tarnybos nedirba,“ – tikina T. Meškinis.

REKLAMA
REKLAMA

Kęsdami smarvę langų negali atsidaryti ne tik šalia gyvenantys žmonės, bet ir čia dirbantys. Stipriu, nemaloniu kvapu tenka kvėpuoti ir darželinukams.

„Jau nebesikreipėme į Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą. Kiek jie yra atlikę tyrimų, fiksuojama, jog viskas normos ribose. Šią situaciją galime palyginti su greitį matuojančiomis kameromis. Juk vairuotojas, žinodamas, kad jos šalia, sulėtina greitį ir pravažiuoja leistinu greičiu. Tačiau pravažiavęs kamerą, toliau gali važiuoti greičiau. Tad įtariu, jog ir įmonės panašiai elgiasi: žino, kada gali, taip sakant viršyti normas, kada jų niekas nenubaus,“ - svarstė T. Meškinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oro taršos matuokliai šalia gyvenamųjų namų

„Pastebiu keistą situaciją. Mes turime savo bendrijos puslapį socialiniame tinkle. Gyventojai tik pajutę nemalonų kvapą, apie jį iškart parašo mūsų grupėje. Esame pastebėję, kad po to, praėjus 10-20 minučių – kvapas dingsta. Manome, jog mūsų puslapį stebi uosto krovos įmonių atstovai, mes jiems kaip indikatorius: pamatę įrašus, jie sumažina krovą ir sukontroliuoja procesą,“ - pasakojo T. Meškinis.

Arčiausiai uosto krovos įmonių gyvenantys klaipėdiečiai norėtų, jog šalia gyvenamųjų namų atsirastų oro taršą matuojantys prietaisai.

REKLAMA

„Mes norėtume, kad pastatytų oro taršos prietaisus, kad jie galėtų fiksuoti tuos pažeidimus, šalia mūsų gyvenamųjų namų. Kad įmonės negudrautų, kad tie davikliai stovėtų tarp gyvenamųjų namų ir tada nereikėtų jokioms institucijoms važiuoti bei matuoti taršą. Taip būtų fiksuojami ir galimi pažeidimai,“ - teigė T. Meškinis.

Aplinkos ministerijos komentaras

„Aplinkos ministerijai žinoma nemalonių kvapų, sklindančių nuo Klaipėdos jūrų uosto krovos įmonių, problema. Ši situacija, kuri vargina dalį miesto gyventojų, - kompleksinė: sveikatos apsaugos, aplinkos kokybės, tai ir uostamiesčio savivaldybės rūpestis.

REKLAMA

Suprasdamos problemos jautrumą/aktualumą (uostas yra miesto centre) Aplinkos ministerijos institucijos eilę metų vykdo sustiprintą uosto teritorijoje veiklą vykdančių galimų teršėjų kontrolę - atliekami periodiniai tiek taršos šaltinių tiek aplinkos oro kokybės matavimai. Esminių pažeidimų iki šiol nustatyta nebuvo. Neplanuojama nuleisti rankų ir šiais metais - tiek Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas, tiek Aplinkos apsaugos agentūra numato vykdyti detalius oro kokybės matavimus bei taršos šaltinių kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys, kad nemalonius kvapus gali sukelti net ir labai mažos tam tikrų cheminių medžiagų ar jų mišinių koncentracijos. Tai yra galima situacija, kai intensyvūs kvapai juntami net ir neviršijus leistinų cheminio užterštumo normų. Kokį poveikį žmonių sveikatai daro nuo uoste veikiančių įmonių sklindantys kvapai, nustatyti turėtų Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios institucijos. Nustačius higienos normos, reglamentuojančios kvapus, pažeidimus, papildomų poveikio priemonių galėtų imtis ir Aplinkos ministerijos institucijos - reikalauti taikyti taršos mažinimo priemones, vykdyti intensyvesnį ūkio subjektų monitoringą ir panašiai,“ - portalui tv3.lt situaciją komentavo Aplinkos ministro patarėjas Mindaugas Bajarūnas.

REKLAMA

Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko komentaras

„Nepaisant to, kad žiūrint formaliai, tai valstybinio pavaldumo įstaigų tiesioginės kompetencijos reikalas, mes niekada nenusišaliname ir esame turbūt pirmieji, kurie apie situaciją sužinome ir užuodžiame. Ne kartą inicijavome susitikimus su įvairiausių politinių pažiūrų Seimo nariais, valstybinių institucijų, kontroliuojančias šias sritis atstovais. Taip pat dažnai susitinkame su uosto kompanijų atstovais, informuodami juos apie miesto nepakantumą tokiems reiškiniams, ir visada reikalaujame, kad eliminuojant kvapus, mažinant taršą, triukšmą ar transporto judėjimą būtų padaryta ne tik tai, kas fiksuota formaliuose leidimuose, bet ir gerokai daugiau. Greta to siekiame, kad mieste būtų kuo daugiau oficialių, sertifikuotų taršą matuojančių įrenginių. Tai procesas, kuris nesibaigia ir mes nepaliaujamai tam skirsime dėmesį. Nors tenka pripažinti, kad savivaldybės galios šioje srityje yra pakankamai ribotos ir klausimas yra gerokai platesnis nei savivaldos kompetencija, tačiau galbūt būtent didesnių galių suteikimas savivaldos institucijoms problemą padėtų spręsti operatyviau,” - tv3.lt komentavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų