REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Rusija prabilo apie aukštąsias technologijas atsidūrusias teroristų rankose (nuotr. SCANPIX)

Rusija prabilo apie aukštąsias technologijas atsidūrusias teroristų rankose

Ekspertai kalba apie medines ir lipnia juosta sutvirtintas skraidykles

Rusijos gynybos ministerijos pareiškimas, kad dronų išpuolių metu prieš jos bazes Sirijoje sausio 6-ąją buvo panaudotos tam tikros „naujosios technologijos“, kurios buvo gautos iš „tik labiausiai technologiškai išsivysčiusių šalių, iššaukė skeptišką ekspertų reakciją, rašoma „Newsru“.

12

Rusijos gynybos ministerijos pareiškimas, kad dronų išpuolių metu prieš jos bazes Sirijoje sausio 6-ąją buvo panaudotos tam tikros „naujosios technologijos“, kurios buvo gautos iš „tik labiausiai technologiškai išsivysčiusių šalių, iššaukė skeptišką ekspertų reakciją, rašoma „Newsru“.

REKLAMA

Rusijos kariuomenės atstovai tvirtina, kad nepilotuojami orlaiviai, puolę Hmeimimo ir Tartuso karines bazes Sirijoje, naudojosi šiuolaikinėmis technologijomis, kurių anksčiau teroristinės organizacijos neturėjo. Tariamai dronai buvo aprūpinti palydovine navigacija ir GPS taikymosi priemonėmis, kurios leidžia naudotis įrenginiu iki 100 km atstumu, naudojantis navigacine sistema iš palydovų.

Visuose 13 bepiločių, kurie buvo aptikti priešlėktuvinės gynybos ir radiolokaciniais įrenginiais, bei sunaikinti „Pancyr“ pabūklais, buvo naudojami biometriniai davikliai, o sprogmenys, anot rusų, buvo „užsienio kilmės“. Tuo remiantis Rusijos gynybos ministerija ir tvirtino, kad šie dronai buvo gauti teroristų iš šalies, kurios „techninės galimybės leidžia aprūpinti palydovine navigacija ir nuotolinio valdymo sistema, kuri leistų detonuoti per atstumą sprogmenį“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekspertai abejoja dėl antskrydžių metu panaudotų bepiločių „technologijų išmanumo“.

Pasak leidinio „Kommersant“ – šių dronų pagaminimo technologija nėra kažkoks technologijų stebuklas – jie turi medinį pagrindą, jų sparnai pagaminti iš faneros, daugelis detalių tvirtinama lipnia juosta ir plastiku, o šių orlaivių varikliai yra „garažuose perdaryti“. Visa tai leidžia teigti, kad dronai buvo „vienkartinio naudojimo“. Tačiau leidinys patvirtina, kad tokius bepiločiu priešas gali paleisti iš didesnio nei 50 kilometrų atstumo, o taikomasi šiuo atveju buvo naudojantis palydovinėmis GPS koordinatėmis.

REKLAMA

Rusijos bepiločių sistemų ekspertas Denisas Fedutinovas pažymėjo, kad panašios skraidyklės buvo pastebėtos ir pas smogikus Irake, Sirijoje, o kai kuriais atvejais netgi buvo matomas pakankamai efektyvus jų panaudojimas. Jis taip pat pažymėjo, kad smogikai ne tik pirko jiems reikalingas detales ir persidarydavo į karinius bepiločius, tačiau ir buvo paleidę savo mėgėjišką tokių įrenginių gamybos liniją.

BBC kalbintas Artimųjų Rytų ekspertas Shashankas Joshis pareiškė, kad jam atrodo „mažai tikėtina“, kad JAV, Turkija, arabų šalys ar dar kokia kita regiono šalis perduotų kariaujančioms pusėms Sirijoje naujausių technologijų bepilotes skraidykles ar apskritai bet kokias retesnes ir naujesnes technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

„JAV vis aiškiau mažina savo pagalbą įvairioms Sirijoje kariaujančioms pusėms, ir iki šiol atsisakė perduoti jiems aukštųjų technologijų ginklų, o jeigu aukštųjų technologijų dronus pabandytų perduoti kitos šalys – Saudo Arabija ar Turkija, – tai jos turėtų didelių problemų aiškinantis su JAV“, – pasakojo Sh. Joshis.

Ekspertai neatmeta nuomonės, kad antskrydžio metu buvo naudojami paprasčiausi dronai, kuriuos galima lengvai modifikuoti, prikabinti jiems savadarbį sprogmenį ir paversti į pakankamai primityvų pagal šiuolaikinius standartus ginklą. Sh. Joshi taip pat priminė, kad kariaujančios pusės Sirijoje taip jau ne sykį elgėsi.

Tuo metu Rusija jau spėjo apkaltinti JAV tuo, kad šios lėktuvas „kaip tik antskrydžių metu skrido netoliese“.

Atsakydamas į kaltinimus Pentagonas pareiškė, kad tokie dronai yra lengvai prieinami rinkoje. Jie taip pat priminė, kad teroristai anksčiau jau ne sykį naudojo panašias technologijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų