REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Ieva Januškevičiūtė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Ieva Januškevičiūtė – pirmoji lietuvė kalnų slidininkė olimpiadoje. Jai iki antrųjų olimpinių žaidynių karjeroje liko formalumai. Vilnietė prieš ketverius metus Sočyje liejo ašaras. Šiemet 23-ejų mergina nori reabilituotis.

30

Ieva Januškevičiūtė – pirmoji lietuvė kalnų slidininkė olimpiadoje. Jai iki antrųjų olimpinių žaidynių karjeroje liko formalumai. Vilnietė prieš ketverius metus Sočyje liejo ašaras. Šiemet 23-ejų mergina nori reabilituotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Treniruojasi ir „ledynuose“

Ieva – stipriausia šalies kalnų slidininkė. Jai liko vienintelė kliūtis – dalyvavimą Pjongčango olimpiadoje turi patvirtinti Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK).

REKLAMA

„Dabar labai džiaugsmingas laikotarpis. Tarsi naktis prieš kelionę, kai turi įsitikinti, ar tikrai susikrovei visus daiktus. Stengiesi maksimaliai pasiruošti, kad nepatirtum traumos ar nebūtų kitokių netikėtumų. Startas olimpiadoje – labai didelė garbė, labai didelis iššūkis ir pareiga“, – tv3.lt apibūdino I. Januškevičiūtė.

Lietuvė šeštadienį išvyks į treniruočių bazę Italijoje. Ievos planuose – sausio 23-ąją vyksiančios pasaulio taurės varžybos. Vilnietė Italijoje praleidžia daugiausia laiko. Ten ji treniruojasi nuo 2013-ųjų pavasario. Merginą vasarą galima sutikti ir sportuojančią Lietuvoje – stadione, salėje, Druskininkų arenoje.

REKLAMA
REKLAMA

I. Januškevičiūtė vasarą keturioms savaitėms vyksta ir į užsienį, kur pluša, kaip pati sako, „ledynuose“.

„Treniruojamės labai aukštai – dažniausiai daugiau kaip trijų kilometrų aukštyje. Ten sniegas netirpsta visus metus, įrengtos trasos“, – aiškino pašnekovė.

Įkvepianti brito sėkmė

Ieva į Pietų Korėją, kurią apgaubs olimpinė dvasia, skris vasario pradžioje. Merginos startas – mėnesio viduryje.

„Kai tokia tolima kelionė, žinai, kad jei ką nors pamiršai, namo pasiimti negrįši, – juokėsi I. Januškevičiūtė. – Prieš porą metų buvau Japonijoje, tad šįkart kelionė ne taip labai baisiai ir gąsdina.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportininkė dažnai sulaukia klausimo – koks jos asmeninis uždavinys Pjongčange?

„Mūsų sporto šakoje viskas priklauso nuo labai daug faktorių. Iš tikrųjų, mano tikslas – nusileidus, finišavus pasakyti sau, kad padariau viską, ką galėjau. Skamba labai nekonkrečiai, bet kartais nepasiseka ir geriausiems sportininkams“, – skambiais pranešimais nesisvaidė Ieva.

Lietuviai žiemos sporto šakose aukštų rezultatų dažniausiai nepasiekia. Mūsiškius po nesėkmingų startų pasmerkia visuomenė.

„Šitą etapą jau praėjau, – šypsojosi I. Januškevičiūtė. – Galiu pasakyti, kad posakis, jog Lietuva – ne žiemos sporto šalis nėra teisingas. Ypač dabar, kai turime Druskininkų areną. Taip, galbūt neužimame aukštų vietų, bet galiu įvardyti Latvijos pavyzdį. Arba Didžiosios Britanijos. Pastaroji turi vienintelį sportininką – Dave’ą Rydingą, kuris pradėjo slidinėti visai ne kalnuose. Dabar jis dažnai lipa ant podiumo. Galbūt ne aš, bet kažkas kitas pasieks ir Lietuvoje. Gali sakyti: nemoku, nenoriu, negaliu, nėra šansų, bet jeigu nebandysi, niekada nieko ir nepasieksi.“

REKLAMA

Ašaros Sočyje

Ieva su neigiama visuomenės reakcija susidūrė prieš ketverius metus. Vilnietė Sočio olimpinėse žaidynėse neužėmė jokios vietos. Lietuvė pirmajame didžiojo slalomo rungties nusileidome buvo 71-a, bet antrojo metu griuvo ir distancijos nebaigė.

Mergina tuomet neslėpė ašarų.

„Jų šįkart nebus. Tikiuosi. Nors negaliu pažadėti, nes emocijos labai žmogiškas dalykas, – šypsojosi Ieva. – Puiki šventė, o man tuomet buvo tik 19-a, tad labai stresavau, trūko psichologinio pasiruošimo – leidau stresui, nerimui ir visiems įvykiams mane užvaldyti. Sudėtinga buvo ir diena prieš startą. Sulaužiau savo varžybines slides, turėjau paruošti treniruočių.“

REKLAMA

Mergina juokiasi, kad jai kol kas sekasi – nors šioje sporto šakoje traumų rizika labai didelė, Ieva itin rimtų sužalojimų nėra patyrusi.

„Krentu dažnai. Kažkada labai seniai buvau susilaužiusi pirštą. Jeigu nukrentu, būna mėlynių, negaliu nešioti suknelių, – juokėsi I. Januškevičiūtė. – Tačiau kitiems viskas baigiasi ne taip sėkmingai. Turiu draugų, kuriems jau ne kartą operuoti keliai.“

Ant slidžių nuo vaikystės

Ieva ant slidžių mėgėjiškai stovi nuo penkerių. Vilnietė šmaikštauja, kad to priežastis – noras atostogauti su šeima kalnuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Januškevičiūtė save išbandė ir gimnastikos, plaukimo sporto šakose. Vis dėlto, mergina galiausiai pasirinko profesionalų žiemos sportą ir kalnų slidinėjimą. Iš pradžių pašnekovė apie olimpines žaidynes net nemąstė, bet vėliau svajonės vis augo, kol galiausiai tapo realybe.

Ieva laisvalaikiu nespjauna ir į kitas sporto šakas. Vasarą renkasi irklentes, dviratį ar riedučius. Kartais dalyvauja ir kalnų dviračių varžybose.

Kiti olimpietės pomėgiai – filmai, knygos. Mėgstamiausios knygos – Kristinos Sabaliauskaitės romanai „Silva rerum“. Merginai patinka Quentino Tarantino ir Jimo Jarmuscho kurti filmai. Šiuo metu Ieva žiūri ir „Žvaigždžių karus“, mat naujausią dalį nori pamatyti kino teatre.

I. Januškevičiūtė Lietuvos sporto universitete studijuoja kineziterapiją. Vilnietė ateitį norėtų sieti su šia sritimi ir kalnų slidinėjimu.

„Man padėjo, dabar aš norėčiau padėti kitiems“, – šypsojosi Ieva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų