REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne paslaptis, kad sodų bendrijos jau kurį laiką nebėra tik lietuvaičių vasaros rezidencijos. Čia neretai gyvenama nuolatos – maži vasarnamiai virsta apšiltintais pakankamai dideliais namais. Viskas būtų kaip ir gerai, tačiau yra vienas „bet“ – keliai.

Ne paslaptis, kad sodų bendrijos jau kurį laiką nebėra tik lietuvaičių vasaros rezidencijos. Čia neretai gyvenama nuolatos – maži vasarnamiai virsta apšiltintais pakankamai dideliais namais. Viskas būtų kaip ir gerai, tačiau yra vienas „bet“ – keliai.

REKLAMA

Jeigu dėl prasto keliuko kažkur kaime bent jau turi galimybę kažkam apsiskųsti, sodų bendrijoje keliukai, panašu, yra pačių gyventojų reikalas, mat kam jie priklauso – niekaip neaišku.

Neišvažiuojama bala

Štai Kėdainiuose esančioje sodų bendrijoje „Užuovėja“ esantis Žaltvykslių keliukas – jau ilgus metus yra tikras galvos skausmas sodų bendrijos gyventojams. Dėl susiklosčiusių gamtinių ir oro sąlygų minėtame keliuke pastoviai atsiranda milžiniška vandens kupina duobė, kurios net automobiliu pravažiuoti neįmanoma.

„Tame keliuke pastoviai būna daug vandens, žmonės nepraeina ir mašinos net neišvažiuoja. Tiesiog šalimais, ant kalno, yra tvenkinys, dalis jo patenka į nuosavą žemę, dalis ne, ir tiesiog kažkur kažkas prabėga – iš to tvenkinio vanduo srovele teka ant kelio. Ten nuolat drėgna, mašinos važiuodamos iš karto duobes išmala. Kai pašąla, ant viršaus susidaro ledas, o po apačia vanduo tyvuliuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Jau ilgai kovojame su šia bėda. Sodų bendrijos pirmininkas sako, kad tvarkytis mums patiems reikia, nes juk mums keliukas reikalingas, galų gale, esą ko mes norime už kelių eurų mokestį per metus...

REKLAMA

Kreipėmės į seniūniją, bet nelabai mums padėjo, nors seniūnas geranoriškai į mūsų bėdą pažvelgė, buvo ir atvažiavęs, su melioratoriais tą tvenkinį apžiūrėjo, bet viskas tuo ir baigėsi“, – kalbėjo bendrijos gyventoja Indiana.

Padės iš geros valios

Kėdainių miesto seniūnas Valentinas Tamulis tikina – sodų bendrijų keliai nepriklauso seniūnijoms. Nors šis įstatymų projektas yra parengtas ir jau beveik dešimtmetį kalbama apie tai, kad sodų bendrijų keliukai turėtų būti prižiūrimi savivaldybės, realiai šis projektas nėra įgyvendintas. Taigi praktiškai sodų bendrijų kelių būklė – bendrijos reikalas.

REKLAMA
REKLAMA

„Galiu pasakyti tik tiek, kad toje sodų bendrijoje nėra nė vienos gatvės, priklausančios savivaldybei, o kartu ir seniūnijai. Bendrijų gatvės kol kas nėra perduotos savivaldybėms, kalbos vyksta, bet galutinių sprendimų nėra priimta.

Penktadienį dar važiavau per miestą, per bendrijas, keliukus apžiūrėjau – taip, ten toje gatvėje daug duobių. Tačiau viskas dabar šlapia, toks oras. Net jei atvežtume žvyro, jis būtų šlapias, nieko tai nepadėtų. Belieka sulaukti geresnio oro. Mes padėti neatsisakome, ten tikrai yra didelė problema ir jie patys jos neišsispręs, bet šiaip toji gatvė nėra mūsų, tačiau suprantu ir tuos žmones.

Vis dėlto kol kas keliais rūpintis turi pačios sodų bendrijos“, – kalbėjo V. Tamulis.

Sutvarko, kiek pajėgia

Tačiau pats „Užuovėjos“ pirmininkas Romualdas tikina – sodų bendrijų gatvės yra savivaldybės reikalas ir taškas. Tiesa, jis pripažįsta kreipęsis į valdininkus ir gavęs atsakymą, kad nėra poįstatyminės bazės, taigi ir praktiškai kelių priežiūros perimti, ir pinigų jai skirti savivaldybė negalinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš galiu pasakyti, kad visi sodo keliai priklauso valstybei. Tačiau aš tą gatvę žvyravau dvejus metus iš eilės, nes niekas jos neprižiūrėjo. Sodui tie keliai nepriklauso, bet už bendrijos pinigėlius dvejus metus žvyravome ir pernai dar greideriavome ją.

Yra labai senas ministrų tarybos nutarimas, kad sodų kelius turi perimti savivaldybė. Mes buvome parašę raštą, bet savivaldybė atsakė, kad nėra poįstatyminių aktų, nenustatyta tvarka, kaip tuos kelius perimti. Tai tokia ir situacija.

Tai dabar ta duobė sutvarkyta, nežinau tik, kas sutvarkė. Bet ji tuoj vėl atsiras, nes ten nuo šlaito bėga vanduo. Gatvelė prie pat Babėnų miško, iš viršaus bėga vanduo ir tuoj pat vėl paplauna. Ten rimta bėda, gal drenažo reikia. Taip paprastai neišspręsi.

REKLAMA

O mes tvarkom, kiek išeina, tai vieną gatvę, tai kitą, už surenkamus pinigėlius per metus. Mokestis menkas, dešimt eurų per metus. Gatvių dešimt yra, tai... po dešimt metų sutvarkysim ir vėl iš naujo reikės pradėti. Bet čia tie gruntiniai keliai, pilk tą žvyrą nepylęs, pagrindo nėra... Taip, didžiulė bėda“, – kalbėjo bendrijos pirmininkas.

Eglė KUKTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų