REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors už lango sausis, sodininkams, daržininkams ir gėlininkams darbų pakanka.

Nors už lango sausis, sodininkams, daržininkams ir gėlininkams darbų pakanka.

REKLAMA

Ruoškite trąšas

Žiema – geras metas kaupti organines trąšas. Mėšlą, durpes sudėkite į rietuvę ir gerai suslėkite, užbarstykite kalio ir fosforo trąšų, nepamirškite ir kalkių. Lengvesnės dirvos būna rūgštesnės, tad ir kalkių joms daugiau reikia. Na, o kokios mineralinės trąšos reikalingiausios? Iš fosforo – granuliuotas superfosfatas, o iš kalio – kalio magnezija, kalio sulfatas. Šios trąšos tinka uoginėms kultūroms, ypač serbentams, tręšti. Kalio druska (kalio chloridu) galima patręšti obelų sodus. Azoto trąšomis vaismedžiai dažniausiai tręšiami pro lapus. Tam labiausiai tinka karbamidas ir kristalinas. Nupurškus jais, vaismedžiai kartu apsaugomi ir nuo grybinių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite ir vadinamųjų pesticidų. Jie skirstomi į fungicidus (nuo grybinių ligų), insekticidus (nuo kenkėjų), herbicidus (nuo piktžolių), arboricidus (krūmams naikinti), akaracidus (erkėms naikinti) ir pan. Jų negalima sumaišyti ar laikyti bet kaip. Geriausia jiems padaryti specialias spintas arba dėžes, atskiras lentynas, priklijuoti užrašus. Kad prie pesticidų neprieitų pašaliniai, ypač vaikai, jų laikymo vieta turi būti užrakinama. Visi pesticidai daugiau ar mažiau nuodingi, todėl tiek juos kilnojant, tiek naudojant būtina užsidėti respiratorių, o neturint jo – dvigubu marlės sluoksniu užsirišti burną.

REKLAMA

Pasirūpinkite paukšteliais

Retkarčiais užsukite į sodą, apžiūrėkite, kaip žiemoja vaismedžiai, uogakrūmiai. Jeigu spaudžia stiprūs šalčiai ir yra iškritusio sniego, užžerkite jo ant braškių lysvių, apipilkite sniegu ir svarainių krūmelius. Sniegas – tai žemės duknos žiemą. Jis apsaugo sodinių šaknis nuo iššalimo. Mažiau nušąla ir storiau aprišti vaismedžių kamienai bei storesnės šakos. Todėl apžiūrėkite, ar vėjas nenuplėšė aprišalų, ar medelių negraužia kiškiai.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite paukštelių – įrenkite lesyklėles ir į jas įberkite maisto atliekų, piktžolių sėklų, kruopų. Norėdami apsaugoti lesalą nuo didžiųjų paukščių (balandžių, kuosų ir kt.), lesyklėles darykite su grotelėmis.

Darbai rūsyje

Nepamirškite užsukti į rūsį – gal išdžiūvo smėlis, kuriame susluoksniuotos sėklos arba sudėti skiepūgliai, paimti prieš didesnius šalčius. Jeigu taip – palaistykite. Perrinkite vaisius.

Nuolat stebėkite, kaip laikosi daržovės kaupuose ir kitose laikyklose. Daugumai daržovių tinkamiausia 0–1°C temperatūra ir 80–90 proc. oro drėgnis (bulvėms –2–3°C). Temperatūrą ir drėgmę reguliuokite ventiliuodami. Krienai geriausiai laikosi drėgname smėlyje, apie 0°C temperatūroje. Atšalus orams, užkimškite ventiliacijos angas. Reikiamą temperatūros režimą šaltomis žiemos dienomis padeda išlaikyti gera kaupų termoizoliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei danga nepakankamo storio ir kaupų paviršiuje nevienodai pasiskirstęs sniegas, šiaurinę ir rytinę jų pusę papildomai apdėkite eglišakėmis, kurios padės palaikyti aukštesnę temperatūrą. Galima tam tikslui panaudoti ir durpes. Maistui skirti svogūnai laikomi 0–1°C temperatūroje, esant 80–85 proc. oro drėgniui, vegetatyviniu būdu dauginami vietiniai svogūnai –18–20°C temperatūroje. Pynes reikia nuolat peržiūrėti ir išmesti pradėjusius gesti svogūnus. Esant aukštesnei temperatūrai, drėgnis sumažinamas iki 50–60 proc.

REKLAMA

Šildomiems šiltnamiams pasėkite agurkų ir pomidorų, juos papildomai apšvieskite lempomis (geriausiai liuminescencinėmis), kurių apšvietimas pagal poveikį artimesnis saulės apšvietimui. Reikalingas galingumas: 1 kv. m apšviečiamo ploto 300–400 W. Atstumas nuo lempų iki augalų lapų – 2–4 m.

Nepamirškite rūsiuose laikomų tulpių, narcizų svogūnų, juos retkarčiais palaistykite. Dalį dėžučių galite iškelti pražydinti sausio 20 d. Pirmą savaitę laikykite patamsyje, o paskui perkelkite į šviesą. Temperatūrą pakelkite iki 18–20°C.

REKLAMA

Žiemą šiltnamiuose gvazdikams palankiausia temperatūra dieną – 10–20°C (naktį gali nukristi iki 8°C, bet ne žemiau).

Kambario augalai

Sausį kambarines gėles laistykite tik kambario temperatūros vandeniu. Šaltu vandeniu laistomų gėlių šaknys pradeda pūti, lapų pakraščiai paruduoja, jie pradeda kristi. Taip atsitinka su figmedžiais, kinrožėmis, palmėmis. Vėdindami kambarius, apsaugokite gėles nuo skersvėjų. Sanpaulijų nelaistykite iš viršaus, nes tada ims pūti lapai, geriau įpilkite vandens į padėklą. Sansevjeros, alavijai, agavos žiemą gausiai laistomi taip pat ima pūti. Žydinčias gėles (azalijas, ciklamenus, raktažoles) reikia laistyti gausiai. Puansetija, laistoma karštu (apie 50°C) vandeniu ir laikoma šviesioje vietoje, gražiau nusispalvins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kambaryje bus jaukiau, jei gėles gražiai išdėstysite ant joms skirtų lentynėlių. Svyrančioms gėlėms galima padaryti lininius krepšelius. Į krepšelius įdėję papartį, plektrantą ar smidrą papuošite sieną. Keraminėje vazoje galite sudaryti kompoziciją iš skirtingos formą ir faktūrą turinčių augalų, pavyzdžiui, bunko begonijos, sansevjeros ir setkreazijos, ir pastatyti ant stalo. Gražią kompoziciją galima sudaryti iš kaktusų arba storalapių augalų.

Elena Matiukaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų