REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmoji metų savaitė medikams buvo įtempta kaip niekad. Sulaukta didžiulio, priklausomybę nuo alkoholio besigydančių pacientų antplūdžio. Per pusantros dienos Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialas buvo užpildytas. Anot medikų, išaugęs pacientų skaičius gali būti susijęs su tuo, jog šventiniu laikotarpiu į tėvynę grįžo nemažai emigrantų.

Pirmoji metų savaitė medikams buvo įtempta kaip niekad. Sulaukta didžiulio, priklausomybę nuo alkoholio besigydančių pacientų antplūdžio. Per pusantros dienos Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialas buvo užpildytas. Anot medikų, išaugęs pacientų skaičius gali būti susijęs su tuo, jog šventiniu laikotarpiu į tėvynę grįžo nemažai emigrantų.

REKLAMA

Priklausomybės ligų centro Panevėžio filiale 24 lovos. Tačiau pirmąją metų savaitę nebuvo nė vienos laisvos. Žmonės užrašomi į eilę. Pasitaikė dienų, kai į medikus kreipėsi daugiau nei 20, per šventes gerokai alkoholio padauginusių pacientų. Susidarė pagalbos laukiančiųjų eilės.

„Medikams darbo krūvis mažų mažiausiai padvigubėjo, tačiau svarbu tai, kad žmonės kreipiasi, kad žino kur ir ieško pagalbos,” - teigia Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialo direktorius Darius Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokio pacientų srauto anksčiau nebuvo 

„Pacientų srautas buvo didenis ne tik po švenčių, pirmosioms sausio dienomis, kuomet per pusantros dienos skyrių užpildėme. Tuomet žmonių srautas mažiausiai buvo dvigubai didesnis negu įprastomis dienomis. Tačiau šįkart pastebėjome ir tai, kad daug pacientų sulaukėme tarpšventiniu laikotarpiu. Maždaug 80 procentų skyriaus tarp Kalėdų ir Naujųjų metų buvo užpildytas. Tokio didelio srauto nesame užfiksavę anksčiau. Užpernai tokiu metu skyrius buvo apytuštis,“ - pasakojo D. Mačiulis. Mediko teigimu, priežasčių dėl kurių tiek pacientų gali būti įvairių. Viena jų – šventėms į tėvynę sugrįžę emigrantai.

REKLAMA

„Priežastys įvairios. Manyčiau ir emigrantų grįžimas prie to prisideda. Dalis jų turi šių problemų. Taip pat tarpšventiniu laikotarpiu kai kurie padaugino alkoholio. Galbūt ir žmonės tampa sąmoningesni, žino kur kreiptis pagalbos ir tai daro,“ - mano D. Mačiulis.

Besikreipusiųjų amžius nuo 30 iki 50 metų, pagrinde – vyrai. Pastebima, jog daugėja vis jaunesnių pacientų. Deja, dažnu atveju ne žmonės turintys priklausomybę nori gydytis, o kad jie tai darytų trokšta jų artimieji.

Draudimai situacijos nepakeis

Nuo naujųjų metų įsigaliojusias alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, anot medikų šiandieninės situacijos nepakeis.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad ministerija ieško kažkokių sprendimų, kad Lietuvoje keistųsi situacija. Tačiau ir pati ministerija akcentuoja, kad visos šios priemonės orientuotos į jaunimą. Siekiama, kad ši priklausomybė taip nebeplistų. Dabartinę situaciją abejoju ar pakeis šios įstatymo pataisos. Kas galėtų padėti problemų turintiems - sunku pasakyti. Pats žmogus turi būti sąmoningesnis ir pats turi norėti pakeisti gyvenimo būdą. Šiuo metu pastebime, kad labiau to nori artimieji. O jeigu taip yra, tai rezultatų nereikėtų tikėtis,“ - tikina D. Mačiulis ir priduria, jog dažnas tikisi stebuklo.

„Rezultatų galima tikėtis, kai pasikeis žmonių požiūris, pripažins, kad turi tą problemą ir susitaikys su tuo, kad ta problema neišsispręs per savaitę ar dvi. Ne paslaptis, kad visą gyvenimą teks kovoti. Tad tuomet gal ir požiūris į tą ligą pasikeis. Sakyčiau žmonių sąmoningumo trūksta. Dauguma atvažiuoja ir tikisi stebuklingos piliulės. Nereikėtų tikėtis to, nes jeigu taip lengvai būtų išsprendžiamos šios problemos, nebūtų reikalingi ir tokie, kaip mūsų, centrai,“ - dėstė D. Mačiulis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du patikrinimai ir daugybė pažeidimų 

Pasikeitus alkoholio pardavimo tvarkai, sausio pirmosiomis dienomis, po 20 valandos, Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto II policijos komisariato pareigūnai kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pareigūnais atliko patikrinimą. Nors tikrintos tik dvi įmonės – pažeidimų aibė. Nustatyta, jog sostinėje naktiniai barai veikia lyg alkoholio parduotuvės.

„Pirmos tikrintos naktinės kavinės – baro prieigose nustatytas pažeidimas, kuomet 19-metė turėjo alkoholio. Jai surašytas protokolas ir gresia bauda nuo 10 iki 14 eurų. Taip pat šioje įmonėje užfiksuoti 2 atvejai, kai po 20 valandos buvo parduotas alkoholis ir pasyviais veiskmais leista jį išsinešti iš kavinės-baro. Jį išsinešusiems asmenims pradėtos teisenos ir gresia bauda nuo 14 iki 30 eurų,“ - tv3.lt sakė Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto II policijos komisariato viršininkas Erik Jalovik.

REKLAMA

Priėmus alkoholio kontrolės įstatymų pataisas, už išsineštą alkoholį baudas tenka mokėti ir pirkėjams.

„Taip pat pirmojoje tikrintoje įstaigoje rastas alkoholis, nepaženklintas Lietuvos Respublikos banderolėmis. Už tai gresia atsakomybė įmonei, labai didelė bauda iki 14 489 eurų. Taip pat šiai įmonei gresia bauda nuo 144 iki 579 eurų, už neužtikrinimą, kad alkoholis nebūtų išsinešamas. Baudos skirtos ne tik įmonei, bet ir pardavėjai. Jai už pažeidimus surašytas protokolas ir gresia nuo 20 iki 30 eurų bauda,“ - dėstė E. Jalovik.

Patikrinus kitą įmonę, taip pat nustatyta pažeidimų.

„Ten nustatyta, kad buvo parduota viena skardinė alaus ir neužtikrinta, kad ji nebūtų išsinešta iš įstaigos. Alų išsinešusiam asmeniui gresia bauda nuo 14 iki 30 eurų, o pardavėjai nuo 20 iki 30 eurų bauda. Atsakomybė taikoma ir įmonei, gresia bauda nuo 144 iki 579 eurų,“ - teigė E. Jalovik.

REKLAMA

Anot viršininko, po šio patikrinimo matyti, jog įstatymo pakeitimų kol kas nesilaikoma, tad planuojama ir toliau rengti panašius reidus.

„Priemonė parodė, kad įstatymo nėra laikomasi, todėl ir toliau organizuosime priemones, tikrinsime, tiek kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pareigūnais, tiek ir atskirai,“ - tikino E. Jalovik.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų