REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi sunerimęs vilnietis Tautvydas, kuris, kaip teigė žurnalistams, susidūrė su neįtikėtinais pokyčiais, susijusiais su išmokomis dėl vaiko ligos. Tuo tarpu „Sodros“ atstovai įsitikinę, kad nuo šių metų situacija dėl išmokų akivaizdžiai pagerėjusi. 

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi sunerimęs vilnietis Tautvydas, kuris, kaip teigė žurnalistams, susidūrė su neįtikėtinais pokyčiais, susijusiais su išmokomis dėl vaiko ligos. Tuo tarpu „Sodros“ atstovai įsitikinę, kad nuo šių metų situacija dėl išmokų akivaizdžiai pagerėjusi. 

REKLAMA

Paini situacija poliklinikoje

Tautvydas pasakojo, kad neseniai susidūrė su „Sodros“ išmokų sistema, sergant vaikui. „Taip gavosi, kad susirgo mūsų vaikas. Pirmosios ligos metu prisidėjo dar vėjaraupiai.

Didžiąją pirmosios ligos dalį su vaiku buvo žmona, o kai netrukus paaiškėjo, kad jis ėmė sirgti vėjaraupiais, nedarbingumą nusprendžiau prasitęsti aš pats. 

Buvo likusios kelios dienos iki uždaromo pirmojo nedarbingumo pažymėjimo, todėl gydytoja norėjo atidaryti naują. Deja,„Sodros“ sistema to padaryti neleido.

REKLAMA
REKLAMA

Apsilankymo metu gydytojai naujo biuletenio formos užpildyti vėl nepavyko, mat, pasak jos, buvo išnaudotas ligos dienų limitas.

Mums buvo paaiškinta, kad tai yra naujasis ministro įsakymas, įsigaliojęs nuo 2018 metų sausio pirmosios dienos“, - situaciją pasakojo Tautvydas ir prisiminė gydytojos žodžius, jog vaikai nuo šiol gali sirgti tik iki 14 dienų. 

REKLAMA

Tautvydas pasipiktinęs klausė, ką tokiu atveju daryti, - nejaugi vesti vaiką, sergantį užkrečiama liga, į darželį? 

Vyras nevyniojo žodžių į vatą: „Panašu, kad turime dar vieną didelę demotyvacijją vaikų gimstamumui didinti.

Dirbu 2 darbovietese. Sodrai tikrai moku pakankamai, o, pasirodo, atėjus laikui kažką gauti iš jų, gaunu spyrį į „gerą“ vietą.

Išmoka mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų

tv3.lt portalui „Sodros“ atstovai paaiškino, kad, konkrečiai šiuo atveju, atsiradusi antroji vėjaraupių liga nepriklauso nei sunkių ligų, nei ypač sunkių ligų sąraše, todėl ligos išmoka mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ir iki šiol pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą slaugančiam sergantį iki 14 metų vaiką, išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmosios vaiko slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų, nesvarbu, keliomis ligomis vaikas sirgtų.

Reikėtų pabrėžti, kad naudodamasis Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistema (EPTS) gydytojas gali nedarbingumo pažymėjimą išduoti ilgesniam nei 14 dienų terminui, tačiau pateikiamas įspėjimas dėl viršijamos trukmės.

Mat už 14 nedarbingumo pažymėjimo terminą, viršijantį 14 kalendorinių dienų, ligos draudimo išmoka nebemokama“, - rašoma oficialiame „Sodros“ atsakyme. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacija tik gerėja

Primename, kad nuo šių metų pasikeitė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, tačiau „Sodros“ atstovų teigimu, situacija tik pagerėjo. 

Pirma, nedarbingumo pažymėjimas gali būti išduodamas iškart 14 dienų ir nebereikia, kaip anksčiau, biuletenio prasitęsti kiekvieną savaitę. 

Be to, slaugyti susirgusius anūkus ir už tai gauti atitinkamą ligos išmoką gali ir teisę į šią išmoką turintys seneliai. Tik svarbu, kad jie būtų dirbantys.

Taip pat sunkių ligų atveju išmoka už vaiko iki 18 metų slaugą jį slaugančiam tėčiui, mamai, seneliui, senelei, globėjui ar rūpintojui galės būti mokama iki 180 kalendorinių dienų, o už ypač sunkiomis ligomis sergančio vaiko iki 18 metų slaugą – iki 364 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo pirmosios slaugymo dienos.

REKLAMA

Šis laikotarpis nesiejamas su kalendoriniais metais. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, ypač sunkia liga sergantį vaiką slaugantys šeimos nariai nustatytas 364 kalendorines dienas gali išnaudoti per kelerius metus.

Vaikus slaugyti ir atitinkamą išmoką pakaitomis gali gauti skirtingi teisę gauti šią išmoką turintys tėvai, seneliai, globėjai ar rūpintojai.  

Vėjaraupiai nėra sunki liga

Visuomenės sveikatos specialistė Eglė Savickienė taip pat patvirtino, kad vėjaraupiai tikrai nėra įtraukta į sunkių arba ypač sunkių ligų sąrašą.

Paprastai nuo pirmųjų bėrimų iki ligos pabaigos pakanka dešimties dienų, o komplikacijos atsiranda tik pusantro procentų sergančiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų