REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)

Gydytojui liepus pasidaryti kraujo tyrimą, dažnam mūsų pasidaro nelabai gera. Kas bus, jei specialistai kraujyje aptiks ką nors negero?

13

Gydytojui liepus pasidaryti kraujo tyrimą, dažnam mūsų pasidaro nelabai gera. Kas bus, jei specialistai kraujyje aptiks ką nors negero?

REKLAMA

Svarbu atminti, kad kraujo tyrimai yra įprastinė procedūra, todėl nereikia nerimauti ar jaudintis, jog jums kažkas nutiko.

Taip pat reikia nepamiršti ir to, kad kiekvieno paciento kraujo tyrimas pateiks kitokius rezultatus. Kraujo tyrimo metu, priklausomai nuo paciento amžiaus, šeimos istorijos, ligų ir simptomų, atliekamos įvairios analizės.

Net jei kraujo tyrimų rezultatai yra geri, suprasti tai, kas juose parašyta gali būti keblu. Ignoruoti pateiktą informaciją yra paprasta, tačiau būtų neprošal žinoti, ką reiškia popieriuose pateiktos išvados.

Štai 5 pagrindiniai klausimai, kuriuos turėtumėte užduoti kraujo trimo rezultatus jums pateikusiam gydytojui.

REKLAMA
REKLAMA

1. Ar pastebėjote kažką keisto?

Išsiaiškinkite ar kraujo tyrimai neparodė nieko keisto. Jei taip, pasidomėkite, ką turėtumėte daryti, norėdami ištaisyti esamą padėtį. Gydytojas gali išrašyti vitaminų ar specialių vaistų, o galbūt pasiūlyti pakeisti gyvenimo būdą.

REKLAMA

2. Ar mano tyrimų rezultatai sutampa su mano šeimos?

Savo gydytojui būtinai užsiminkite apie savo šeimos medicininę istoriją. Kai jis žinos, kokiomis ligomis sirgo jūsų tėvai, kokios operacijos buvo atliktos jūsų seneliams, jūsų kraujo tyrimų rezultatai gali būti geriau išanalizuojami, nustatoma tam tikrų ligų rizika. Žinoma, jog šeimos sveikatos istorija geriausia būtų pasidomėti prieš atliekant tyrimus, tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, užsiminkite apie jums nerimą keliančius dalykus, o jūsų gydytojas jums viską paaiškins.

3. Ar kraujo tyrimai paaiškina, kodėl aš jaučiu šiuos simptomus?

Nebijokite savo gydytojo klausti klausimų, net jei kartais jie gali pasirodyti šiek tiek nejaukūs. Jei esate dėl kažko sunerimę, netylėkite. Kraujo tyrimai gali padėti paaiškinti esamą situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

4. Ar turėčiau keisti savo gyvenimo būda?

Kraujo tyrimai dažniausiai atliekami dėl dviejų priežasčių: norima aptikti ligas ar užkirsti joms kelią bei siekiama surinkti kuo daugiau informacijos apie savo sveikatą ir, jei reikia, keisti gyvenimo būdą.

Aptardami kraujo tyrimų rezultatus su gydytoju, jūs turite puikią galimybę eksperto pasiteirauti apie sveiką gyvenseną, mitybą ir kitus naudos teikiančius įpročius.

5. Ar reikės atlikti pakartotinį tyrimą?

Tai, ar po kurio laiko norėsite pakartotinai atlikti kraujo tyrimus, priklausys tik nuo jūsų pačių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų