REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Filmas „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“  (nuotr. Organizatorių)

„Aš niekada nebuvau Egipto kalėjime. Jaučiu didžiulę privilegiją būdamas laisvėje, nes režisieriai ir rašytojai, kurie vis dar dirba ten, moka didelę kainą“, – sako švedės ir egiptiečio šeimoje gimęs kino režisierius Tarikas Salehas.

3

„Aš niekada nebuvau Egipto kalėjime. Jaučiu didžiulę privilegiją būdamas laisvėje, nes režisieriai ir rašytojai, kurie vis dar dirba ten, moka didelę kainą“, – sako švedės ir egiptiečio šeimoje gimęs kino režisierius Tarikas Salehas.

REKLAMA

Dėl naujausio filmo „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ T. Salehas buvo priverstas palikti Egiptą, nors tai nesutrukdė tikrais įvykiais paremtam filmui laimėti JAV rengiamo prestižinio Sandanso kino festivalio pagrindinį prizą.

Nuo sausio 5 dienos detektyvinį noir žanro filmą „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ turės galimybę įvertinti ir Lietuvos kino žiūrovai.

Su Romano Polanskio „Kinų kvartalu“ lyginame filme pasakojama apie Egipto policininką Norediną, kuris vakarus leidžia traukdamas cigaretę po cigaretės, o dienas – rinkdamas duoklę iš gatvės prekeivių. Viskas kardinaliai pasikeičia, kai Nilo Hiltono viešbutyje surandamas gražuolės dainininkės kūnas. Prasideda nusikaltimo tyrimas, kuris filmo herojų įpina į slaptų Egipto elito ryšių, policinės sistemos voratinklį, iš kurio, atrodytų, neįmanoma ištrūkti. Noredinas atsiduria akistatoje su šalį valdančiu „neliečiamuoju“ elitu.

REKLAMA
REKLAMA

Filmo siužetą įkvėpė tikra istorija. Hishamas Talaatas Moustafa – Egipto nekilnojamojo turto magnatas bei buvęs parlamentaras, 2009 m. buvo nuteistas. Jis užsakė nužudyti buvusią meilužę, įžymią Libano dainininkę Suzanne Tamim. Po keturių mėnesių Moustafa gavo Egipto prezidento malonę ir buvo paleistas į laisvę.

REKLAMA

„Manau, kad Egipto žmonės filmą tikrai pamatys „juodojoje“ kino rinkoje. Tai tik laiko klausimas“, – sako režisierius T. Salehas.

Pati filmo „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ kūrimo istorija – lyg dar vienas filmas. Originalus scenarijus buvo pabaigtas rašyti 2010 m. ir jis natūraliai sutapo su 2011 m. prasidėjusia Egipto revoliucija. 2015 metais režisierius T. Salehas perėjęs scenarijaus cenzūrą, ėmė ieškoti lokacijų ir netrukus prasidėjo filmavimo darbai.

Vėliau vietinė cenzūros taryba pareikalavo išbraukti keletą filmo scenų. Spausdama kūrybinę komandą iškirpti filmo scenas, Egipto valdžia privertė filmavimus perkelti svetur. Filmavimams buvo pasirinkta Kasablanka, į pagalbą teko pasitelkti kompiuterinės grafikos profesionalus, norint, kad miestas taptų panašus į Kairą.

REKLAMA
REKLAMA

Filmo režisierius nuo 2015 m. taip ir negrįžo į Egiptą. „Ne dėl to, kad bijočiau dėl savo saugumo. To pageidavo Egipte likusi mano šeima. Manau, kad Egiptas turi didesnių problemų nei pusiau egiptietis, ką tik laimėjęs prizą Sandanso festivalyje“, – po laimėto prizo Sandanso festivalyje sakė T. Salehas.

„Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ tapo vienu populiariausių 2017 metų nekomercinio kino filmų. Vien tik Prancūzijoje jį pasižiūrėjo daugiau nei 400 000 žiūrovų. O sausio 4 d. Švedijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose jis buvo nominuotas net 8 kategorijose, įskaitant geriausią metų filmą.

Filmas „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti nuo sausio 5 dienos.

Filmo anonsas: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų