REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai skubos tvarka Seimo padidinti Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų ir prokurorų atlyginimai iššaukė mažiau uždirbančių darbuotojų pasipiktinimą – neaišku, kodėl teisėsauga tapo valdančiųjų prioritetu. Buvę ir esami šių įstaigų darbuotojai pasakoja, su kokia situacija taikstėsi iki šiol, ir atsako, kaip didesni atlyginimai paveiks jų darbą.

Pernai skubos tvarka Seimo padidinti Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų ir prokurorų atlyginimai iššaukė mažiau uždirbančių darbuotojų pasipiktinimą – neaišku, kodėl teisėsauga tapo valdančiųjų prioritetu. Buvę ir esami šių įstaigų darbuotojai pasakoja, su kokia situacija taikstėsi iki šiol, ir atsako, kaip didesni atlyginimai paveiks jų darbą.

REKLAMA

Tą pačią dieną po pateikimo Seime priimtas naujos redakcijos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įstatymas, numatantis didinti įstaigos darbuotojų atlyginimus.

Įsigaliojus įstatymui pareiginė STT specialisto alga didės nuo 913-1076 eurų iki 1192-1358 eurų „ant popieriaus“. Neįtraukiant priedų už viršvalandžius ir stažą ir neatskaičius mokesčių, vyriausiojo specialisto pagrindinis atlyginimas bus nebe 1366-1627 eurai, o 1662-1893 eurai.

Tam iš biudžeto papildomai prireiks maždaug 2,3 mln. eurų per metus.

Be pinigų nebus gerų specialistų

Beveik 20 metų STT išdirbęs ir į advokatūrą nusprendęs pasitraukti Kazys Bitaris pripažįsta, kad tokiam poelgiui buvo daug priežasčių, bet viena jų – pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra esmė privilioti kompetentingą aukštos kvalifikacijos specialistą. STT ir Generalinė prokuratūra nebeturėjo galimybės konkuruoti su kitomis ikiteisminius tyrimus atliekančiomis institucijomis – FNTT, Muitinės kriminaline tarnyba, Policija“, - tv3.lt kalbėjo K. Bitaris.

REKLAMA

Pasak buvusio pareigūno, dirbant STT vien išmanyti teisę neužtenka, norint išaiškinti korupcinę nusikalstamą veiką reikia įvairių specifinių žinių apie statybų sektorių, viešuosius pirkimus.

Pritraukti aukštos kvalifikacijos ir šiuos sektorius išmanantį specialistą be atitinkamo atlyginimo būtų sunku, mano K. Bitaris. Tačiau dabar padidinus uždarbį jis prognozuoja, kad STT taps populiaresne darboviete, galės atnaujinti ir atjauninti dalį savo darbuotojų.

„Kuriantis tarnybai buvo didžiulis atotrūkis ir pavyko sukomplektuoti STT aukštos kvalifikacijos specialistais, nes buvo atotrūkis, pavyzdžiui, nuo policijos. Pastaraisiais metais atlyginimai tapo beveik vienodi. Gerai dirbančiam policijos pareigūnui nėra jokio intereso eiti dirbti į STT, nes jis puikiai supranta, kad šitas darbas yra kur kas sunkesnis ir atsakingesnis“, - teigė K. Bitaris.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu STT direktorius Saulius Urbanavičius pastebi, kad darbuotojų kaitą tarnyboje lemia patrauklesnės darbo sąlygos kitose valstybės institucijose ir privačiame sektoriuje. Būtent todėl gerėjant šalies ekonomikai būtina užtikrinti tinkamą pareigūnų atlyginimą.

„Turi būti siekiama išlaikyti STT specialistus, pritraukti naujus perspektyvius pareigūnus, išvengti didesnės darbuotojų kaitos, nes profesionalų praradimas ir jų išėjimas į kitas institucijas, privatų sektorių, tiesiogiai atsilieptų tiek STT atliekamoms funkcijoms, kovai su korupcija, tiek ir visos valstybės įvaizdžiui. O profesionalių specialistų turėjimas sudaro galimybes pasiekti geresnius rezultatus, aukštesnius antikorupcinius standartus“, – tv3.lt sakė S. Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar laikas kelti atlyginimus tinkamas?

Iki 2012 m. STT vadovavęs Žimantas Pacevičius pamena, kad kuriant tarnybą pareigūnų algos buvo prioritetas, siekiant pritraukti geriausius specialistus. Vis dėlto krizės metu pareigūnų atlyginimai sumažinti, todėl prasidėjo sparti darbuotojų kaita.

„Kaita buvo pakankamai didelė, trūkdavo darbuotojų. Policijoje buvo galima per priedus daugiau uždirbti. Atsimenu, V. Bakas tuo metu buvo profsąjungos pirmininkas, dalyvavo viename komitete, kai kėliau klausimus, kad bus problematika kaip policijoje – maži atlyginimai, mažiau darbuotojų. Tai buvo pasakyta, visiems vienodai ir kol kas tokios problemos nėra“, - tv3.lt teigė Ž. Pacevičius.

REKLAMA

Buvęs STT vadovas pripažįsta, kad dabar situacija pasikeitė ir tarnybai turėtų pavykti privilioti geresnių specialistų. Tačiau čia pat Ž. Pacevičius kelia klausimą, ar būtent šiuo metu kelti pareigūnų atlyginimus buvo geriausias sumanymas, kai mažai uždirbančių darbuotojų yra daugiau.

„Darbuotojas, ar su mažesniu atlyginimu, ar su didesniu, turėtų būti motyvuotas ir turėtų tą savo darbą dirbti gerai, jeigu jis toje vietoje yra. Kitas dalykas, kad kaita sumažės, be jokios abejonės. Ir atranka galbūt bus geresnė, bus galima geresnių specialistų pasirinkti ir galbūt nelakstys iš vienos institucijos į kitą. Klausimas, ar šiandieną toks momentas tinkamas. Galbūt, galbūt ne, nes matome, kitos grupės labai nuskriaustos yra finansiškai, galbūt reikėjo dėti lygybę didesnę“, - sakė Ž. Pacevičius.

REKLAMA

Prokuratūrą paliko perspektyviausi

Praėjusių metų pabaigoje skubos tvarka pritarta kelti ir prokurorų atlyginimus, padidinti pareiginės algos koeficientus. Pavyzdžiui, generalinio prokuroro koeficientas pakeltas nuo 16,7 iki 22,9. Tai generalinio prokuroro pareiginį atlyginimą kels nuo 2179 iki 3022 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių.

Apygardos vyriausiojo prokuroro pareiginė alga didės nuo 1918 iki 2534 eurų, eilinio prokuroro – nuo 1239 eurų iki 1834 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių. Prieš šių sumų dar bus pridedami priedai už stažą, kitokios priemokos. Iki tol pareiginė alga siekė 1366-1627 eurus.

Prokuratūrą į advokatūrą iškeitęs advokatas Giedrius Danėlius sako, kad jo sprendimą lėmė ne uždirbama suma. Paklaustas, ar dirbdamas prokuroru pastebėjo didelę darbuotojų kaitą ar jų nusivylimą darbu, G. Danėlius teigė, kad didelės kaitos nebuvo, tačiau atlyginimas paprasčiausiai nekilo taip sparčiai, kaip ekonomika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu privatus sektorius reaguoja, yra lankstus ir jame tas atlyginimas kyla, priklausomai nuo ekonomikos augimo, tai prokuratūroje niekaip nesikeitė. Tas pats bazinis dydis, kaip buvo taip ir liko, koeficientai, kurie buvo nustatyti 2000 m., kokie buvo, tokie ir liko, po to šiek tiek pasikoregavo, bet jokio kintamumo nuolatinio nebuvo. Tai nusivylimo, pastangų pakeisti arba susieti su ekonomikos kilimu nuolatos buvo“, - tv3.lt kalbėjo G. Danėlius.

Vis dėlto G. Danėlius pamena, kai prokuratūrą paliko 15-20 metų išdirbę ir itin perspektyviais laikyti prokurorai. Nusprendus didinti prokurorų atlyginimus to bus galima išvengti, teigė pašnekovas.

„Palikę darbo vietą po 15-20 metų jie su savimi išsinešė visą to laikotarpio investiciją į tą prokurorą. Kuomet pakėlus atlyginimą sulaikomas prokuroras nuo išėjimo, tai tada, aišku, tai yra didelė nauda, nes jis neišsineša tos patirties ir investicijos, kurią valstybė į jį padarė. Tą tikslą jie pasieks“, - sakė G. Danėlius.

REKLAMA

Krito prestižas

Kiek kitaip situaciją mato prokuroras, Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Julius Rėksnys. Jo teigimu, krizės metais sumažinus prokurorų atlyginimus susidarė grėsminga situacija, kai prokuratūra nebepriėmė naujų darbuotojų, o pati prokuratūra drastiškai seno.

„Mūsų darbas yra nepatrauklus visiškai, pati institucija, kaip ji vertinama visuomenėje, kokį sukelia stresą tas darbas, patys prokurorai nevertina savęs, nesididžiuoja savo profesija. Tai ta situacija buvo sudėtinga. Ir toje pačioje prokuratūroje negali privilioti žmonių, jeigu eilinis prokuroras, kuris ateina į apylinkės prokuratūrą, jo darbo užmokestis mažesnis negu valstybės tarnautojo, dirbančio Generalinėje prokuratūroje“, - tv3.lt kalbėjo J. Rėksnys.

REKLAMA

Pasak J. Rėksnio, dalis prokurorų dėl mažo uždarbio pasitraukė į kitas teisėsaugos institucijas – policiją ar STT.

„Policijoje klostėsi tokia situacija, kad specializuoto padalinio vyriausiojo policijos komisariato specializuotas tyrėjas su visais priedais už budėjimus ir visą kitą gaudavo paskutiniu metu daugiau negu prokuroras. STT pareigūnai buvo susitvarkę taip, kad jie irgi gaudavo daugaiu negu eilinis prokuroras. Iš mūsų išeidavo žmonės į kitas struktūras, į tą pačią STT, aš noriu pasakyti, kad valstybės mastu yra ta sistema nesutvarkyta“, - sakė J. Rėksnys.

Prokuroras taip pat atkreipia dėmesį, kad prokurorų darbo sąlygos itin įtemptos, tenka taikytis su aukštu streso lygiu, kuris neigiamai atsiliepia sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats paprasčiausias sprendimas butų padaryti kaip Latvijoje, kad pareigūnai gali išeiti į pensiją ištarnavę 30 metų ir ta institucija atjaunėtų smarkiai, būtų priimti nauji žmonės į tarnybą. Manau, ir mąstymas pasikeistų. Manau, kad nėra socialiai teisinga, kad STT darbuotojas gauna tiek pat, kiek prokuroras ar teisėjas. Tai galbūt nereikia prokurorų, teisėjų, užtenka STT darbuotojų, jie galėtų užtikrinti teisingumą vietoje. Ta sistema neturėtų išsikreipti.“, - teigė pašnekovas.

Kaltina melu

Nepaisant beveik vieningo parlamentarų palaikymo prokurorų ir STT pareigūnų atlyginimo kėlimo klausimais, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas Seimo posėdžių salėje išsakė kritišką požiūrį į pasiūlymus.

REKLAMA

„Aš tikrai kalbėdamas pateikiant šitą įstatymą kaip tik priminiau S. Skvernelio žodžius, pasakytus mokytojams ar dėstytojams – kai bus rezultatai tada ir didinsime atlyginimą. Paklausit, kokias bylas STT padarė ar ištyrė, kurios nuskambėjo, triukšmo būdavo daug, o rezultato – nulis“, - tv3.lt kalbėjo A. Sysas.

Pasak parlamentaro, struktūros tiesiog sugebėjo išnaudoti palankų laikotarpį prieš Naujuosius metus. A. Sysas taip pat teigė, kad Generalinės prokuratūros teiginiai, jog savo darbuotojų atlyginimus jie kels iš sutaupytų lėšų – melas.

„Jie mums komitete pasakė, kad jie sutaupė atleisdami 200 prokurorų per paskutinius metus. Tai realiai atleista 20 tiktai. Vadinasi, jokių lėšų neturi. Net jei jie būtų atleidę 200 žmonių, lėšų neužtenka. Tai akivaizdžiai pasirodė jų pačių įstatymo nusikėlimas pusmečiui. O 2019 m. jau iš mokesčių mokėtojų reikės skirti papildomai beveik 10 mln. eurų“, - teigė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų