REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
128
D.Trumpas ir jo sprendimai (nuotr. SCANPIX)

Pakistanas iškvietė pasiaiškinti JAV ambasadorių dėl šios šalies prezidento Donaldo Trumpo žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ ir grasinimų dėl „melo“ apie kovotojus sumažinti pagalbą Islamabadui, antradienį pranešė ambasados atstovas.

128

Pakistanas iškvietė pasiaiškinti JAV ambasadorių dėl šios šalies prezidento Donaldo Trumpo žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ ir grasinimų dėl „melo“ apie kovotojus sumažinti pagalbą Islamabadui, antradienį pranešė ambasados atstovas.

REKLAMA

Ambasadorius Davidas Hale'as buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją Pakistano sostinėje pirmadienio vakarą, po to, kai Islamabadas piktai sureagavo į JAV prezidento mestus kaltinimus dėl kovotojams esą suteikiamo saugaus prieglobsčio. Tai buvo naujausias ginčas, sukrėtęs Vašingtono ir Islamabado aljansą.

Vienas JAV ambasados atstovas patvirtino, jog D. Hale'as buvo susitikęs su pakistaniečių pareigūnais, tačiau pridūrė, kad „neturime jokių komentarų apie to susitikimo esmę“.

Pakistano užsienio reikalų ministerijos situacijos kol kas nepakomentavo.

Pirmojoje šiemet tviteryje paskelbtoje savo žinutėje D. Trumpas liejo kritiką Islamabadui.

REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinės Valstijos per pastaruosius 15 metų kvailai suteikė Pakistanui daugiau kaip 33 mlrd. dolerių pagalbos, o jie mainais mums nedavė nieko, tik melą ir apgaulę, laikydami mūsų lyderius kvailiais. Jie suteikė saugų prieglobstį teroristams, mūsų medžiojamiems Afganistane, ir menkai tepadėjo. Daugiau taip nebus!“ – ankstų pirmosios 2018-ųjų dienos rytą parašė JAV lyderis.

REKLAMA

Pakistanas netrukus atsikirto į šiuos priekaištus ir tvirtino, kad daug padarė Jungtinių Valstijų naudai: padėjo „sunaikinti“ teroristų tinklą „al Qaeda“, nors mainais tegavo „užgauliojimų ir nepasitikėjimą“, pareiškė šalies užsienio reikalų ir gynybos ministrai.

D. Trumpo žinutėje daugiau detalių nebuvo pateikta. Pirmąkart jis užsiminė, kad gali sumažinti pagalbą Pakistanui, kai per savo kalbą rugpjūtį jis išdėstė savo politiką Afganistano atžvilgiu. Be kita ko, jo administracijos pareigūnai, įskaitant viceprezidentą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą), pastaraisiais mėnesiais taip pat yra grasinę apkarpyti pagalbai skiriamas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Stebėtojai perspėjo, kad nesant detalesnės informacijos, ta JAV prezidento žinutė gali būti tiesiog tuščios kalbos tarp užsispyrusių sąjungininkių, kurių sudėtingi santykiai dar labiau suprastėjo atėjus į valdžią D. Trumpui.

„D. Trumpas turi įprotį skelbti griežto kurso pareiškimus, kurie tik gadina atmosferą ir pažeidžia diplomatines subtilybes“, – naujienų agentūrai AFP sakė saugumo ir diplomatijos analitikas Hasanas Askari (Hasanas Askaris). Anot jo, Pakistanas turėtų siekti gauti daugiau informacijos.

„Tai tik prisidės prie pykčio, apėmusio dvišalius santykius po D. Trumpo atvykimo į Baltuosius rūmus“, – AFP sakė kitas analitikas Imtiazas Gulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose Vašingtonas sudarė strateginį aljansą su Islamabadu, kuris turėjo prisidėti prie kovos su ekstremistų grupuotėmis.

Tačiau Vašingtonas ir Kabulas seniai kaltina Islamabadą parama kovotojų grupuotėms, įskaitant Talibaną. Kaip manoma, jos palaiko ryšius su Pakistano kariniu elitu, siekiančiu pasinaudoti ekstremistais kaip įrankiu prieš savo nesutaikomą priešininkę Indiją.

Islamabadas tokius kaltinimus įnirtingai neigia, ir savo ruožtu kritikuoja JAV, kad šios ignoruoja tūkstančius žuvusiųjų Pakistane ir kovai su ekstremistais išleistus milijardus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų