REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje Vilniuje gydytas septynių mėnesių kūdikis, kuris, medikų teigimu, patyrė sveikatai pavojingą mažakraujystę, sukeltą netinkamos mitybos.

Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje Vilniuje gydytas septynių mėnesių kūdikis, kuris, medikų teigimu, patyrė sveikatai pavojingą mažakraujystę, sukeltą netinkamos mitybos.

REKLAMA

Tuo metu sveiką gyvenseną propaguojanti organizacija sako, kad Amerikos dietikos asociacija yra paskelbusi, kad gerai suplanuota vegetariška ir veganiška mityba yra sveika, adekvati maistinėmis medžiagomis, tinkama visiems amžiaus tarpsniams, įskaitant besilaukiančias ar krūtimi maitinančias moteris, kūdikius bei naudinga kai kurių ligų prevencijai ir gydimui.

Kaip pranešė Vilniaus Santaros klinikų Vaikų ligoninė, kūdikis atgabentas dėl visą savaitę užsitęsusio vėmimo, viduriavimo, vangumo ir irzlumo. Nustatyta, kad vaikas kenčia dėl baltymų ir didelio vitamino B12 trūkumo, sveikatai pavojingos mažakraujystės. Būklei pablogėjus, vaiką teko gydyti Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje.

Pasak medikų, tokios kritinės vaiko būklės priežastis – veganiška mamos ir kūdikio mityba.

Pasak kūdikį gydžiusio Vaikų ligoninės vyresniojo gydytojo gastroenterologo Vaidoto Urbono, vaikas labai nusilpo, nes buvo maitinamas tik motinos pienu ir vaisių tyrelėmis, negaudavo net kruopų košės, jo kraujyje ėmė trūkti būtinų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir susiformavo mažakraujystė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojo, augančiam kūdikiui būtina gauti ne tik motinos pieno, bet ir mėsos, kiaušinių, žuvies.

„Vitamino B12 atsargų dar motinos įsčiose vaisius gauna iš mamos organizmo sukauptų atsargų, tačiau jei mama jų neturi, kūdikis jų taip pat nesukaups“, – teigia medikas.

REKLAMA

Pagrindinis vitamino B12 šaltinis yra mėsa. Vaikų mitybos specialistai rekomenduoja kūdikiams duoti mėsos jau nuo 5,5 mėnesio, vėliau kūdikis turi gauti kiaušinių ir žuvies. Jei mama vaiką tik žindys, bet neprimaitins kitu maistu, kūdikis turės sveikatos problemų, neaugs jo svoris, vaikas bus išblyškęs, blogai vystysis.

Vitaminas B12 labai svarbus ne tik mažakraujystės prevencijai, bet ir augančio organizmo nervų sistemos vystymuisi.

Vaikų ligoninėje dirbančių gydytojų gastroenterologų duomenimis, tokių atvejų kaip šis pasitaiko retai, nes ir būdami veganai, išsilavinę tėvai savo vaikams tokios dietos netaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninė nurodo, kad Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugija, teikianti mitybos rekomendacijas visos Europos šalims, vegetarišką dietą vaikams laiko nepriimtina ir neskirtina, o vegetariškos – nerekomenduoja.

Tuo metu Gyvensenos medicinos asociacijos valdybos pirmininko Pauliaus Jaruševičiaus pasirašytame pareiškime teigiama, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmuosius 6 mėnesius rekomenduoja kūdikį maitinti tik krūtimi.

Pasak pareiškimo, mama, apie kurią pranešama, 7 mėnesių kūdikį maitino savo pienu bei vaisių ir daržovių tyrelėmis – taip ir turėtų būti. Karvės pienas nerekomenduojamas iki metų. Geležies jame – per pus mažiau nei motinos piene. Be to dėl karvės piene esančių kalcio druskų, jame esanti geležis kūdikio rezorbuojama itin blogai (tik 10 proc.). Net pirmųjų metų pabaigoje motinos pienas turėtų tiekti iki 50 proc. visos reikiamos energijos (kalorijų). 7 mėn. kūdikis iki 80-90 proc. visų reikiamų medžiagų turėtų gauti iš mamos pieno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškime teigiama, kad kūdikį gydžiusio Vaikų ligoninės vyresniojo gydytojo gastroenterologo V. Urbono teiginiai prieštarauja PSO ir Lietuvos mokslininkų rekomendacijoms.

Pavyzdžiui, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prevencinės medicinos katedros profesorės Aušros Petrauskienės rekomendacijomis, mėsą kūdikiui galima duoti tik nuo 7 mėnesių. Nuo 6 iki 7 mėnesių kūdikui mama turi dar duoti vaisių ir jų sulčių, taip pat skystų košelių.

„Taigi, minimas kūdikis iki 7 mėn. negalėjo būti maitinamas nei karvės pienu, nei mėsa, nei kiaušiniais“, – rašoma pareiškime.

P. Jaruševičius sako, kad visuomenei trūksta informacijos apie B12 trūkumo pasekmes. Jo nuomone, šeimos gydytojas ar ginekologas mamai, ypač besimaitinančiai veganiškai, iš karto nustačius nėštumą, privalėjo rekomenduoti pasidaryti vitamino B12 tyrimą, ir esant jo trūkumui, rekomenduoti papildus.

REKLAMA

„Pats tai rekomenduoju visoms nėščiosioms, nes B12 trūkumas yra ne tik veganų problema. Deja, medikai retai rekomenduoja šį valstybės nekompensuojamą ir gana brangų tyrimą, nors manau nėščiosios, žinodamos riziką, susijusią su B12 trūkumu, tikrai negailėtų lėšų jį pasidaryti“, – sako P. Jaruševičius.

Taip pat nurodoma, kad kūdikis sirgo vėjaraupiais bei roto virusu, kurį į namus iš darželio parnešė 6 metukų kūdikio sesuo. Prieš savaitę kūdikiui buvo diagnozuota bakterinė infekcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų