REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelerius metus išryškėję pokyčiai pasaulinėje santvarkoje ryškiomis spalvomis švies ir 2018-aisiais. Jeigu atkreipėte dėmesį, tai dabar jau visi rinkimai, kurie jie bevyktų, JAV ar Europos šalyse, tampa patys svarbiausi. O jų, įskaitant ir rinkimus JAV ar Rusijoje, laukia nemažai. Tradiciniais tapę įtampos šaltiniai Korėjos pusiasalyje ar Artimuosiuose Rytuose suaktyvėjo, ir nematyti, kad jie bent kažkiek atslūgtų ir artėjančiais metais.

Prieš kelerius metus išryškėję pokyčiai pasaulinėje santvarkoje ryškiomis spalvomis švies ir 2018-aisiais. Jeigu atkreipėte dėmesį, tai dabar jau visi rinkimai, kurie jie bevyktų, JAV ar Europos šalyse, tampa patys svarbiausi. O jų, įskaitant ir rinkimus JAV ar Rusijoje, laukia nemažai. Tradiciniais tapę įtampos šaltiniai Korėjos pusiasalyje ar Artimuosiuose Rytuose suaktyvėjo, ir nematyti, kad jie bent kažkiek atslūgtų ir artėjančiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Al Jazeera“ apžvalgininkas Barnaby Phillipsas apžvelgė 2018-aisiais laukiančius įdomiausius įvykius.

REKLAMA

„Brexit“. Neišvengiamai reikės kalbėti apie Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Theresa May, tikėtina, išsilaikys premjerės pareigose ir 2018-aisiais, jeigu tik jos vadovaujama Konservatorių partija, besibaiminanti pralaimėjimo artėjančiuose savivaldos rinkimuose leiboristams, nesuras ko nors labiau vienijančio rinkėjus. Šiais metais Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga vargais negalais sugebėjo užbaigti pirmąjį pasitraukimo derybų etapą. 2018-aisiais, Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga kalbėsis apie savo „ateities santykius“. Žinoma, būtų paprasčiau, jeigu Th. May sugebėtų konkrečiai įvardinti, kaip tie santykiai turėtų atrodyti. Tačiau kol kas panašu, jog premjerė yra nusiteikusi kaip įmanoma ilgiau tempti laiką prieš ateinant tam momentui, kuomet teks atsakyti ar britai šioje situacijoje išloš, ar praloš, bei kokią dalį pažadų, išdalintų referendumo metu, pavyks įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Putinas. Tikriausiai lengviausiai nuspėjami kitų metų rinkimai yra Rusijos prezidento rinkimai. Vladimiro Putino perrinkimas yra formalumas, reiškiantis, kad iki 2024-ųjų jis ir toliau dominuos Rusijos politikoje – nesvarbu, kaip prezidentas, ar kaip premjeras – daugiau ketvirtį amžiaus. Pagrindinis opozicijos lyderis, Aleksejus Navalnas, buvo neprileistas prie rinkimų, todėl pagrindinis šių rinkimų klausimas yra iš esmės vienas – rinkėjų aktyvumas. Aukštas nedalyvavimo rinkimuose lygis signalizuotų apie gyventojų apatiją ir nepasitikėjimą politike terpe, tačiau V. Putinas bet kokiu atveju turi didelį palaikymą ir galingą propagandos palaikymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimieji Rytai. Parako statinė, kuria atrodo Artimieji Rytai, jeigu tai išvis įmanoma, atrodys dar pavojingesnė, negu kada anksčiau. Ar Saudo Arabija ir Iranas išvystys konfliktą į didelį regioninį karą? „Al Jazeera“ politikos apžvalgininkas Barnaby Phillipsas tikisi, kad taip nebus, tačiau šiame konflikte didelę kainą ir toliau mokės Jemeno, Sirijos ir Libano žmonės. Kokia bus Donaldo Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine kaina? Priešingai, negu gali manyti JAV prezidentas, tai gali dar labiau apsunkinti Izraelio ir palestiniečių galimybes pasiekti susitarimą. Galima tikėtis dar didesnio islamo pasaulio susitelkimo, tačiau patiems palestiniečiams kažkokių ryškesnių pokyčių tikėtis vargu ar verta.

REKLAMA

JAV rinkimai. JAV tarpiniai rinkimai į Kongresą ir Senatą 2018-aisiais bus pats svarbiausias D. Trumpo autoriteto patikrinimas. Mažiausiai mėgstamas JAV prezidentas per visą istoriją kol kas turi problemų įgyvendinant savo tvarką, tuo pačiu dar ir komplikavo santykius su jo paties atstovaujamos Respublikonų partijos lyderiais Kongrese. Galima tikėtis, kad demokratai įgis daugiau galių tiek Kongrese, tiek ir Senate, ir perims kontrolę bent vienoje iš šių valdžios institucijų, net jeigu jiems ir sunkiai sektųsi iškelti tinkamą konkurentą D. Trumpui 2020-ųjų prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Šiaurės Korėja. D. Trumpui taip pat teks susidurti su visa eile užsienio politikos krizių, įskaitant nemalonią situaciją su branduoliniu ginklu nuo pasaulio atsitvėrusia Šiaurės Korėja. Kol kas siūlyti „budėti naktimis“ yra ankstoka, tačiau potencialiai ši pavojinga priešprieša turi realių galimybių prarasti kontrolę. Realiausia prognozė – galbūt todėl, kad alternatyvos net nesinori įsivaizduoti – bus nestabilaus status quo tąsa; dar daugiau Šiaurės Korėjos bandymų, dar daugiau D. Trumpo „Twitter“ žinučių su kaltinimas „Rocket Man“ (angl. „Žmogus raketa“, JAV prezidentas taip yra pavadinęs Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jon Uną, – red. past.), griežtinamos sankcijos. Palaipsniui, net jeigu oficiali šalies politika to neatspindės, JAV išmoks gyventi gąsdinančioje galimo Šiaurės Korėjos branduolinio smūgio realybėje. Tikėtina, kad bus remiamasi savo pačių milžiniška karine ir gynybine galia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitmeniniai ribojimai. Vienas iš 2018-ųjų įdomiausių eksperimentų taps Prancūzijos sprendimas uždrausti išmaniuosius telefonus mokyklose nuo rugsėjo. Vaikai skųsis, tačiau prezidentas Emmanuelis Macronas tikins, kad taip yra daroma jų pačių interesų vardan. Galima prognozuoti, kad artėjančiais metais ir kitos šalys imsis Prancūzijos pavyzdžio, mokslininkams nustatant vis daugiau nerimą keliančių faktų apie išmaniųjų poveikį vaikų elgsenai ir sveikatai.

Tai bus tik vieni iš interneto kartos ir sklaidos ribojimų, su kuriais susidursime jau netrukus. JAV įvesta „interneto greičių“ sistema, ar Rusijos cenzūros šėlsmas, kartu su jau tradiciniais tapusiais Kinijos apribojimais, reikšis vis stipriau. Maža to, sustiprės ir priklausomybė nuo socialinių tinklų, kurių plėtra reikš dar daugiau sunkiai prognozuojamų konfliktų tarp naujosios ir senosios santvarkos pasaulyje.

Britų karališkoji šeima. Galite tai mėgti ar nemėgti, tačiau būkite pasirengę didžiuliam žiniasklaidos dėmesiui vienoms vestuvėms gegužę. Taip, kalbama apie Meghan ir Harry. Maišytos rasės, išsiskyrusi amerikietė susituoks su jaunesniuoju sūnumi, kuris atvirai pasakojo apie savo kovą su sielvartu ir nerimo priepuoliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų