REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per šventinį laikotarpį parduotuves tiesiog užplūsta pirkėjai. Visi ruošiasi šventiniam stalui, laukia sugrįžtančių artimųjų. Tačiau šventės nemenkai patuština pinigines. Kaip kainos šį šventinį mėnesį kito maisto parduotuvėse? 

Per šventinį laikotarpį parduotuves tiesiog užplūsta pirkėjai. Visi ruošiasi šventiniam stalui, laukia sugrįžtančių artimųjų. Tačiau šventės nemenkai patuština pinigines. Kaip kainos šį šventinį mėnesį kito maisto parduotuvėse? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pricer.lt atliko gruodžio mėnesio kainų tyrimą Lietuvos parduotuvėse.

Brangiausiai už pigiausias prekes mokėta ne gruodį

Pricer.lt išvestas pigiausių maisto prekių krepšelio indeksas (PPKI) rodo, kad analizuojant 2017 metus vidutiniškai už pigiausias prekes (tą patį Pricer.lt sudarytą pigiausių prekių krepšelį) brangiausiai mokėjome liepą-rugpjūtį-rugsėjį ir spalį, kai pigiausių prekių krepšelio vidutinė kaina palyginti su sausiu buvo pakilusi iki 4,78 proc. Mažiausiai krepšelis kainavo kovą, kai vidutinė jo kaina buvo sumažėjusi 3,2 proc. Paskutiniai du metų mėnesiai pasižymėjo stabilumu – pigiausios prekės tiek lapkritį, tiek gruodį, palyginus su sausiu, brango 1,93 proc. ir 1,87 proc. Gruodį už tas pačias pigiausias prekes pirkėjas mokėjo 1 euru daugiau, nei sausį. 

REKLAMA

 

Atlikus kainų fiksaciją gruodžio mėnesį matomos skirtingos nuotaikos ir skirtingos strategijos Lietuvos parduotuvėse.

Pranešime spaudai rašoma, kad palyginus su lapkričio mėnesiu, pigiausių prekių krepšelis parduotuvėje „Lidl“ pabrango net 12,7 proc. (6,27 euro), o „Maximoje“ - atvirkščiai, daugiausiai atpigo 8,2 proc. (4,41 euro). Tai lėmė ir stiprius pokyčius gruodžio mėnesio parduotuvių reitinge. Į pirmą vietą atkeliavo „Maxima“, kurioje pigiausių produktų krepšelis kainavo mažiausiai (49,52 euro), antroje vietoje liko „Norfa“, kur krepšelio kaina nuo lapkričio praktiškai nepasikeitė (52,51 euro), o į trečią vietą, iš buvusios pirmos lapkričio mėnesį, nusileido – „Lidl“ (55,58 euro).

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir visus metus, gruodį taip pat brangiausiai pigiausių produktų krepšelis kainavo parduotuvėje „Iki“ (58,45 euro).

Populiariausių produktų krepšelis vidutiniškai brango 

Tuo tarpu, žinomi prekių ženklai metų bėgyje brango drastiškiau. Lapkritį gerai žinomų ir populiarių tyrimo krepšelio produktų vidutinė kaina buvo pakilusi daugiausiai per visus metus, net 7,4 proc., gruodį - 5,7 proc.. Palyginus su metų pradžia, už tas pačias žinomų pavadinimų prekes, gruodį parduotuvėje mokėjome jau 2 eurais brangiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Dideli pokyčiai užfiksuoti ir populiarių ir gerai žinomų prekių ženklų krepšelyje bei reitinge. Praktiškai visos parduotuvės, išskyrus „Aibę“ ir „Norfą“, gruodžio mėnesį sumažino tyrimo krepšelio produktų kainas. Tam įtakos turėjo cukraus, šokolado, mėsos, silkės, sulčių, pieno produktų kainų sumažėjimas parduotuvių lentynose. 

 

Kalėdiniam stalui skirtų produktų kainų analizė

Pranešime spaudai išskirta, kad kiaušiniai Lietuvoje ir toliau brangsta, per mėnesį vidutinė jų kaina pakilo dar 17,8 proc. Apskritai, pieno produktų kainos pradeda kristi. Daugelio pieno produktų kainų skirtingose parduotuvėse labai panašios arba vienodos, smarkiau atpigo pigiausias sviestas.

Mandarinų kainos svyruoja nuo 79 ct iki 1,55 euro, o konservuoti žirneliai, kukurūzai visur kainuoja praktiškai vienodai, kiek labiau skiriasi tik parduotuvių nuosavų ženklų prekių kainos.

 

Išsamų maisto produktų sąrašą rasite čia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų