REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietė mama Aistė, auginanti vos dvejų sūnelį, siunčia žinią visoms mamoms – paprastas šokoladinis sūrelis gali mirtinai pražudyti mažametį vaiką.

Vilnietė mama Aistė, auginanti vos dvejų sūnelį, siunčia žinią visoms mamoms – paprastas šokoladinis sūrelis gali mirtinai pražudyti mažametį vaiką.

REKLAMA

Visa laimė, kad Aistės šeimoje įprastas mažylio užkandžiavimas nesibaigė tragedija, tačiau to, ką patyrė, Aistė nelinki niekam.

Davė sūrelį su proteinais

„Esu dvejų metukų ir dviejų mėnesių sūnelio mama. Gana dažnai su vyru jį palepiname saldumynais – ne išimtis ir šokoladiniai sūreliai.

Kartą mano vyras prekybos centre nupirko sūrelį su proteinais. Jis nebuvo pažymėtas ar išskirtas kažkokiais ženklais, reiškiančiais, kad skirtas tik suaugusiems arba su perspėjimu, kad negalima vaikams.

Pati paragavau sūrelio, man jis pasirodė šiek tiek klampus, tirštesnės varškės, tačiau skonis – geras. Jis gana saldus ir skanus, todėl daviau ir vaikui.

REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kad jame nebuvo nei razinų, nei riešutų, kurie teoriškai galėtų padidinti tikimybę paspringti skanėstu“, - pasakoja vilnietė.

Sutriko, kai reikėjo gaivinti

Kai moteris davė sūneliui sūrelį, viskas buvo gerai, tačiau jau po akimirkos jis paprašė atsigerti. „Tą pačią akimirką pastebėjau, kad jis nebegali kvėpuoti. Jis tiesiog pradėjo dusti, o mes su vyru stovėjome be žado“, aiškina jauna mama. 

REKLAMA

Moteris bandė sūnelį gaivinti visaip, kaip tik mokėjo, o jam atsigavus, suskubo kviesti greitąją pagalbą.

„Vaikas buvo nuvežtas į ligoninę patikrinti, jam buvo padarytas rentgenas.

Medikams pasakiau, koks sūrelis buvo duotas, tačiau jie neturėjo jokių priekaištų. Springimas gali pasitaikyti kiekviena, tačiau aš, savo ruožtu, noriu perspėti mamas nesusijaudinti tokioje situacijoje, o racionaliai ir ramiai reaguoti į situaciją.

Vis dėlto buvau sukrėsta įvykio, todėl net sutrikau, kai reikėjo gaivinti vaikutį – žinau, kad vaiko negali purtyti, kratyti. Labai noriu mamas perspėti, kad tai gali nutikti kiekvienam namuose, todėl būtina žinoti, kaip reikia gaivinti vaiką, padėti jam ekstra situacijoje“, - sako Aistė.

REKLAMA
REKLAMA

Žingsnis po žingsnio: vaiko gaivinimas 

Problema, su kuria susidūrė vilnietė Aistė, gana dažna: susijaudinimas, kai vaiką ištinka kritinė situacija, lydi kiekvieną ir tai yra natūralu. Visgi net ir tokią akimirką raginama nesinervinti ir visus reikiamus veiksmus atlikti ramiai, neskubant. 

Svarbuszingsnis.lt siūlo įsidėmėti šias taisykles ir, esant reikalui, pasinaudoti jomis, taip išgelbstint vaikui gyvybę. 

Smūgiai į tarpumentę kūdikiams

  • Laikykite kūdikį galva žemyn, pilvu į apačią, kad gravitacijos jėga padėtų svetimkūniui pasišalinti.
  • Pagalbą teikiantis asmuo turi atsisėsti ar atsiklaupto, kad galėtų saugiai paguldyti kūdikį sau ant kelių.
  • Prilaikykite kūdikio galbą vienos rankos nykštį uždėję ant apatinio žandikaulio kampo ir dar vienu ar dviem tos pačios rankos pirštais suimdami kitą apatinio žandikaulio kampą.
  • Nespauskite minkštųjų audinių po žandikauliu, nes taip tik padidinsite kvėpavimo takų obstrukciją.
  • Vienos rankos delno pakyla suduokite penkis staigius smūgius į tarpumentę.
  • Tikslas yra ne suduoti visus penkis smūgius, o kad su kiekvienu smūgiu sumažėtų obstrukcija.

Smūgiai į tarpumentę vyresniems nei 1 metų vaikams

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Smūgiai į tarpumentę būna efektyvesni, jei vaikas yra galva žemyn.
  • Mažą vaiką galima pasiguldyti ant kelių kaip kūdikį.
  • Jei tai neįmanoma, prilaikykite vaiką, kad jis būtų palinkęs į priekį ir suduokite smūgius į tarpumentę iš nugaros. Jei smūgiai į tarpumentę nepadėjo pašalinti svetimkūnio, ir vaikas vis dar yra sąmoningas, atlikite krūtinės ląstos spūstelėjimus kūdikiams arba pilvo spūstelėjimus vaikams. Nedarykite pilvo spūstelėjimų (Heimlicho manevro) kūdikiams.

Krūtinės ląstos spūstelėjimai kūdikiams

  • Paguldykite kūdikį ant nugaros galva žemyn. Saugus būdas tai padaryti yra paguldžius kūdikį ant laisvosios rankos ir pirštais suėmus jo pakaušį.
  • Prilaikykite kūdikį, padėję ranką išilgai (ar skersai) šlaunies.
  • Nustatykite vietą krūtinės ląstos paspaudimams atlikti (apatinėje krūtinkaulio dalyje, per vieną pirštą virš kardinės krūtinkaulio ataugos).
  • Atlikite penkis krūtinės ląstos spūstelėjimus, kurie panašūs į krūtinės ląstos paspaudimus, bet turi būti staigesni ir atliekami rečiau.

Pilvo spūstelėjimai vyresniems nei 1 metų vaikams

REKLAMA
  • Atsistokite arba atsiklaupkite vaikui iš nugaros, apkabinkite rankomis jo liemenį.
  • Sugniaužkite kumštį ir uždėkite jį tarp bambos ir krūtinkaulio kardinės ataugos.
  • Kumštį apglėbkite kita ranka ir staigiai spūstelėkite gilyn ir į viršų.
  • Pakartokite iki penkių kartų.
  • Nespauskite kardinės ataugos ar šonkaulių, nes taip galite sužaloti pilvo organus. Atlikę krūtinės ląstos ar pilvo spūstelėjimus, pakartotinai yra sąmoningas, tęskite smūgius į tarpumentę ir krūtinės ląstos (kūdikiui) ar pilvo (vaikams) spūstelėjimus. Šaukitės pagalbos arba paprašykite, kad kas nors pakviestų pagalbą, jei ji dar neatvyko. Šiame etape nepalikite vaiko vieno. Jei svetimkūnį pavyko sėkmingai pašalinti, įvertinkite vaiko klinikinę būklę. Dalis svetimkūnio gali likti kvėpavimo takuose ir sukelti komplikacijų. Jei kyla abejonių, kreipkitės į medikus. Pilvo spūstelėjimai gali sužaloti vidaus organus, todėl visi nukentėjusieji, kuriems buvo taikyti pilvo spūstelėjimai, turi būti apžiūrėti gydytojo.

Krūtinės ląstos paspaudimai ir pradinis gaivinimas.

  • Atlikite penkis įpūtimus ir jei nėra reakcijos (vaikas nepradedam judėti, kosėti, pats kvėpuoti), pereikite prie krūtinės ląstos paspaudimų nevertindami kraujotakos. Apie vieną minutę gaivinkite, po to eikite kviesti GMP (jei to dar nepadarė kas nors kitas).
  • Kai atveriate kvėpavimo takus norėdami atlikti įpūtimus, pažiūrėkite, ar burnoje nesimato svetimkūnio.
  • Jei matosi svetimkūnis, pabandykite jį pašalinti vienu piršto judesiu.
  • Jei kliūtį pavyko pašalinti, atverkite ir patikrinkite kvėpavimo takus taip, kaip aprašyta aukščiau. Jei vaikas nekvėpuoja, tęskite įpūtimus.
  • Jei vaikas atgauna sąmonę ir pats pradeda pakankamai kvėpuoti, paguldykite jį į stabilią šoninę padėtį ir sekite kvėpavimą bei sąmonės lygį, kol atvyks GMP.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų