REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos pirmadienį oficialiai apkaltino Šiaurės Korėją anksčiau šiais metais surengus didžiulę kibernetinę ataką, per kurią išpirkos reikalaujančiu virusu „WannaCry“ buvo užkrėsta apie 300 tūkst. kompiuterių maždaug 150-yje šalių.

Jungtinės Valstijos pirmadienį oficialiai apkaltino Šiaurės Korėją anksčiau šiais metais surengus didžiulę kibernetinę ataką, per kurią išpirkos reikalaujančiu virusu „WannaCry“ buvo užkrėsta apie 300 tūkst. kompiuterių maždaug 150-yje šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja daugelio ekspertų buvo įtariama paskleidusi šį virusą, užšifruojantį vartotojų failus ir reikalaujantį sumokėti išpirką, kad prieiga prie informacijos būtų atkurta. Pchenjaną už šią ataką jau yra pasmerkusios kai kurios šalys, tarp jų Didžioji Britanija, bet Jungtinės Valstijos dar nebuvo pasekusios jų pavyzdžiui.

REKLAMA

Krašto saugumo sekretorės padėjėjas Tomas Bossertas (Tomas Bosertas) šį pranešimą paskelbė savo straipsnyje, išspausdintame dienraščio „The Wall Street Journal“ straipsnyje. Tikimasi, kad jis atskleis daugiau detalių per anksti antradienį rengiamą spaudos konferenciją.

„Ataka buvo didelės aprėpties, ir Šiaurės Korėja yra tiesiogiai (už ją) atsakinga, – rašo T. Bossertas. – Šį kaltinimą reiškiame ne atsainiai. Jis pagrįstas įrodymais.“

REKLAMA
REKLAMA

Tarp labiausiai nukentėjusių nuo šios atakos buvo Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS), Ispanijos ryšių bendrovė „Telefonica“ ir JAV siuntų milžinė „FedEx“.

„Šie sutrikdymai kelia pavojų gyvybėms“, – pabrėžė T. Bossertas.

„Šiaurės Korėja ilgiau kaip dešimtmetį elgėsi ypač blogai, daugiausiai nekontroliuojama, ir jos kenkėjiškas elgesys tampa vis baisesnis. „WannaCry“ (ataka) buvo beatodairiška ir nesirenkanti taikinių“, – pridūrė jis.

T. Bossertas sakė, kad Vašingtonas turi vadovautis pastangoms bendradarbiauti su kitomis vyriausybėmis ir verslo pasauliu, kad būtų „mažinama kibernetinė grėsmė ir padidinta kaina programišiams“, tokiu būdu stiprinant interneto saugumą ir atsparumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prireikus Jungtinės Valstijos veiks vienos, kad užtrauktų kainą ir pasekmes už žalingą kibernetinę veiklą“, – pabrėžė jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) „jau panaudojo daug spaudimo svertų, kad išspręstų nepageidaujamų branduolinio (ginklavimosi) ir raketų (kūrimo) problemas. Toliau taikysime didžiausio spaudimo strategiją, kad suvaržytume Pchenjano galimybę rengti atakas – kibernetines arba kitokias“, rašė T. Bossertas.

Virusas „WannaCry“ sparčiais išplito visame pasaulyje dėl operacinės sistemos „Microsoft's Windows XP“ saugumo spragos. JAV programinės įrangos milžinė nebevykdo šios senesnės operacinės sistemos nuoseklaus techninio palaikymo.

REKLAMA

Išpirkos reikalaujantis virusas, galintis paveikti kompiuterius, planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus, yra kenkėjiška programa, užrakinanti failus ir verčianti auką sumokėti nustatytą išpirkos sumą virtualiąja valiuta – bitkoinais – kad prieiga prie informacijos būtų atkurta.

Dienraštis „The Washington Post“ citavo vieną JAV pareigūną, sakiusį, kad D. Trumpo administracija ragins sąjungininkus imtis priemonių, turinčių suvaržyti Šiaurės Korėjos pajėgumus rengti kibernetines atakas, taip pat taikyti visas „tinkamas“ Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijas.

Laikraštis nurodė, kad Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) lapkritį jau apkaltino Šiaurės Korėją dėl „WannaCry“ atakos, bet ši išvada buvo įslaptinta, tad apie ją anksčiau nebuvo paskelbta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų