REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Rezidentės algalapis už darbą naktį (nuotr. skaitytojo)

Mūsų šalyje netyla kalbos apie medikų atlyginimus. Kol artėjant metų pabaigai žarstomi pažadai, kasdiene realybe internete dalinasi Lietuvos medikai. Prieš mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ gydytojai dalinosi algalapiais ir aptarinėjo, kas uždirba mažiausiai.

3

Mūsų šalyje netyla kalbos apie medikų atlyginimus. Kol artėjant metų pabaigai žarstomi pažadai, kasdiene realybe internete dalinasi Lietuvos medikai. Prieš mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ gydytojai dalinosi algalapiais ir aptarinėjo, kas uždirba mažiausiai.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu gydytojai vidutiniškai uždirba atskaičiavus mokesčius, apie 1 140 eurų, slaugytojai apie 590 eurų. O štai rezidentų situacija kiek kitokia.

Pyktį keliantis atlygis

Tris naktis VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atidirbusi rezidentė socialiniame tinkle pasidalino savo algalapiu, kuriame matoma, kad moters laukia 28,41 eurų atlygis. Medikė savo paskyroje rašė, kad atidirbo 41 valandą ir sunkiai tiki tokia alga. Portalui tv3.lt moteris pasakojo, kad tai jau antrieji jos rezidentūros metai. Už šias studijas ji moka pati, todėl negauna ir valstybinės stipendijos, o tik algą iš ligoninės. Ji taip pat parodė, kokio dydžio užmokestį gauna ir už darbą dienomis.

„Tokį algalapį matau ne pirmą kartą, tačiau tik dabar ryžausi pasidalinti. Reakcija - pradžioje būna didžiulis pyktis (einame aiškintis kodėl tik tiek gavome), vėliau su kolegomis juokiamės, kur galime išleisti šiuos pinigus. Na, galiausiai, po keleto dienų pradedu labai liūdėti. Jaučiuosi neįvertinta, pažeminta ir be teisės kreiptis pagalbos (nes nelabai yra kam padėti)“, - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt kam nors gali kilti klausimų, kad gal nėra rezidentų toks sunkus budėjimas naktimis, todėl ji papasakojo, kaip atrodo jos darbas.

„Dažniausiai darbas prasideda vakare, dauguma personalo būna jau baigę darbą. Tuomet lieka vienas gydytojas ir vienas rezidentas, taip pat aišku slaugytojos (dažniausiai gydytojas ir rezidentas būna atsakingi už priėmimo skyrių ir kitus skyrius, kurie yra toje ligoninėje, tačiau tai priklauso nuo ligoninės).

REKLAMA

Dažniausiai pacientai važiuoja vienas po kito, keli iškarto. Tuomet seka registracija, apžiūra, tyrimai, sprendimas. Sprendimai būna trys pacientui galima gydytis namuose, stebėti jį 24 h arba hospitalizuoti. Jei gydymas namuose tai vaistų išrašymas, paaiškinimai ką daryti toliau. Jei hospitalizavimas - ligonio priežiūra skyriuje.

Taip ir sukasi visa naktis vieną pacientą apžiūri, vieno lauki tyrimų, kitą gydai, kartais darai viską kartu. Nepamirštant, ką jau hospitalizavome į skyrių reikia nubėgti pažiūrėti kaip žmogus jaučiasi, koks gydymo efektas ir t.t. Skyriuje dažniausiai dar būna paliekami pacientai hospitalizuoti anksčiau, kuriems reikalinga priežiūra. Prie viso šito įdomaus darbo yra begalės popierių ir parašų“ - dėstė moteris, kuri už tokį darbą negauna nei 30 eurų. Ligoninė komentarą žada pateikti pirmadienį. 

REKLAMA
REKLAMA

L. Labanauskas: Lietuvos ligoninės – nepelno siekiantys UAB'ai

Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas portalui tv3.lt tvirtino, kad ligoninėms sudarytos sąlygos turėti savo taisykles. Todėl gydytojų algos skiriasi ir nėra vienodos situacijos. Jis priminė, kad rezidentai kartais be reikalo eskaluoja maža atlyginimų tema, nes jų atlygis siekia 390 eurų, be to, jie gauna ir panašaus dydžio premijas.

„Pirmiausia, manau, reikėtų išsiaiškinti su ligoninės buhalterija ar administracija, už ką skiriamas toks mažas atlygis. Atlygio dydis priklauso nuo daug dalykų, kuomet veikia šakinė-kolektyvinė sutartis, taikomos tam tikros sąlygos ir rezidentams. Tad gali būti, kad yra kokių nors numatytų ar susitartų dalykų. Nes viską nustato pati ligoninė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, šiuo atveju paskirtas atlyginimas yra per mažas, net negali būti tokio. Ligoninės nėra valstybinės, net galima sakyti, kad jos yra nepelno siekiantys UAB'ai, galinčios nusistatyti ką tik nori. Žinoma, jeigu jos būtų valstybinės, tai irgi būtų dvi pusės“, – sakė Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas.

Pasak jo, šis medikų iškovotas atlyginimų pakėlimas turi ryšį Privalomojo sveikatos draudimo fondu, kuris paskirstys ligoninėms daugiau lėšų, o tada jau ligoninėje vyks kovos, kaip kas pasidalins.

„Apskritai gydytojų atlyginimus sunku nustatyti, jie skirtingi kiekvieną mėnesį gali būti dėl budėjimų ir slenkančio grafiko. Slaugytojoms nuo lovų priklauso, o rezidentai gauna valstybinį atlyginimą ir ligoninės tik primoka.

REKLAMA

Rezidentai lygiai taip pat priklauso mūsų asociacijai, todėl mes ir jais rūpinamės. Tačiau ir ši pati rezidentė turėtų pasidomėti, kodėl tiek gauna. Kita vertus, taip kaip, susiderėjom gydytojams algų kėlimą, mes toliau prašysime, kad ir rezidentams keltų, bet turim ir su gydytojų susitvarkyti pirmiausiai. Rezidentas turi būti tarpe tarp slaugytojo ir gydytojo“, – sakė L. Labanauskas.

Rezidentė: viską suskaičiavus, uždirbu 0 eurų

Nors tiek Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas, tiek kiti politikai kovoja dėl geresnių medikų darbo sąlygų ir didesnių algų, portalo tv3.lt kalbinta rezidentė teigė tuo netikinti.

REKLAMA

„Pažadais netikiu. O jei ir kils algos tikrai ne tiek, jog užtektų normaliai išgyventi ir dar paskolą grąžinti. situacija yra kritiška. Dirbame visi rezidentai kartu, susitinkame įvairiausiose situacijose ir gydymo įstaigose ir visada aptariame situaciją.

Įspūdis toks, kad išvažiuos labai daug. Šiai dienai, trečdalis kursiokų jau yra išvažiavę. Kadangi dirbusi vasaromis kituose darbuose studijų metais, uždirbdavau daugiau, tai šiuo metu esu nusivylusi, liūdna, ir pavargusi. Neturiu santaupų, moku už mokslą, o uždirbu tiek, kad per mėnesį užtenka padengti mokslo kainai. Stipendijos negaunu. Taigi manau galiu sakyti, jog uždirbu 0 eurų“, – atvirai kalbėjo moteris.

Politikė Asta Kubilienė Seime pristatė rezidentų atlyginimų kėlimo projektą, jis bus svarstomas ateinantį antradienį. Nuo kitų metų atlyginimai turėtų didėti iki 12 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų