REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Ginekologo apžiūra (nuotr. 123rf.com)

 Tikriausiai jau esate pakankamai susipažinusios su kiaušidžių ar gimdos kaklelio vėžiu, tačiau yra dar viena vėžio rūšis, kuriai skiriama nepakankamai dėmesio. Tai – makšties vėžys.

12

 Tikriausiai jau esate pakankamai susipažinusios su kiaušidžių ar gimdos kaklelio vėžiu, tačiau yra dar viena vėžio rūšis, kuriai skiriama nepakankamai dėmesio. Tai – makšties vėžys.

REKLAMA

Kodėl neteko apie jį girdėti? Ši vėžio rūšis yra gan reta, ypač tarp jaunų moterų. Pasak Amerikos vėžio asociacijos, tik viena iš maždaug 1100 moterų susirgs šia liga ir tik 15% pacienčių būna jaunesnės nei 40 metų.

Makšties vėžys nėra toks pat, kaip gimdos kaklelio. Pastarasis diagnozuojamas, kai pažeidžiama gimdos dalis, jungianti gimdą ir makštį, o makšties vėžys nustatomas tada, kai vėžiniai dariniai susidaro makšties kanale.

Amerikos vėžio asociacija nori pabrėžti, kad moteriai, kuriai vėžys nustatomas tiek makšties kanale, tiek gimdoje, dažniausiai pranešama, jog jai – gimdos kaklelio vėžys. Galų gale, juk viskas yra susiję ir vėžinės ląstelės gali labai greitai išplisti į kitas organizmo vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai nėra tikri, kas sukelia makšties vėžį, tačiau jis yra siejamas su žmogaus papilomos virusu ir dietilstilbestrolio, sintetinio estrogeno, vartoto 1940-1971-aisiais, kuomet buvo norima išvengti nėštumo komplikacijų, naudojimo.

REKLAMA

Taigi, kaip sumažinti makšties vėžio riziką ir kaip pastebėti ankstyvuosius šios vėžio rūšies požymius? Onkologai ir ginekologai pasakė, ką privalo žinoti kiekviena moteris.

Yra daugiau nei viena makšties vėžio rūšis

Makšties vėžys dažniausiai nustatomas diagnozuojant žvynelinę ląstelių karcinomą. Šis vėžys užsimezga išorinėje makšties sienelėje, o vėžiniai dariniai dauginasi labai lėtai. Tačiau yra ir kita rūšis – adenokarcinoma. Šis vėžys prasideda moters makšties liaukų ląstelėse.

Simptomus atpažinti nesudėtinga

Vienas pagrindinių makšties vėžio požymių – nekontroliuojamas kraujavimas, dažniausiai atsirandantis po sekso. Tačiau ši liga taip pat gali sukelti keistą pojūtį makštyje arba skausmą sekso metu. Žinoma, kad tokius pat simptomus sukelia ir kitos ligos, todėl labai svarbu nedelsti ir pastebėjus kažką keisto kreiptis į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu atlikti tyrimus

Kadangi ši liga tokia reta,be reikalo nereikėtų per daug nerimauti, tačiau ignoruoti jos taip pat nepatariama. Viena iš priemonių, padėsiančių anksti aptikti ligą – dubens tyrimai. Jei jūsų ginekologas pastebės kokius nors vėžinių darinių siunčiamus ženklus, bus atliekama kolposkopija, padėsianti iš arčiau apžiūrėti makštį.

„Jei makšties vėžys yra dar ankstyvoje stadijoje, jį ginekologas pastebės paprastos apžiūros metu. Tos, kurioms buvo diagnozuota ši reta liga, ilgą laiką nesidarė dubens tyrimo, - sakė Lauren Streicher, klinikinės akušerijos ir ginekologijos profesorė.

Rekomenduojama, kad dubens tyrimas 21-65 metų amžiaus moterims būtų atliekamas bent jau kas 3 metus, tačiau geriausia būtų, jei tai darytumėte kiekvienais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvoje vėžio stadijoje gydymas yra pakankamai lengvas

Jei jūsų gydytojas aptiko makšties vėžį dar jam neįsiaudrinus, jūs galite būti siunčiama pas onkologą. Dažniausai ši liga gydoma lazerine operacija arba įprastais būdais. Jei vėžys progresavo, taikoma radiacija arba, jei reikalinga, chemoterapinis gydymas.Kai kurie vėžio gydymo būdai gali pakenkti vaisingumui, todėl, jei planuojate šeimos pagausėjimą, būtina apie tai prasistarti ir gydytojui.

Pasveikimo tikimybės – pačios įvairiausios

Pasveikimo tikimybė priklauso nuo vėžio stadijos. Kuo anksčiau liga diagnozuojama, tuo didesnė tikimybė pasveikti. Be to, viskas priklauso nuo pačios pacientės. Tik po atidžių tyrimų galima bus skelbti tikslesnę prognozę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų