REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant plataus atgarsio susilaukusio šokiruojančio tyrimo rezultatų dėl kunigų pedofilijos atvejų ir pateiktų rekomendacijų, Australijos Katalikų Bažnyčios vadovai atmeta raginimus atšaukti celibatą ir leisti atskleisti išpažinties paslaptį, rašoma CNN.

Nepaisant plataus atgarsio susilaukusio šokiruojančio tyrimo rezultatų dėl kunigų pedofilijos atvejų ir pateiktų rekomendacijų, Australijos Katalikų Bažnyčios vadovai atmeta raginimus atšaukti celibatą ir leisti atskleisti išpažinties paslaptį, rašoma CNN.

REKLAMA

Australijos karališkoji komisija, tyrusi vaikų seksualinę prievartą paskelbė, kad dešimtys tūkstančių vaikų buvo išnaudojami šios šalies institucijose, ir tai buvo pavadinta „nacionaline tragedija“.

Šiurpą keliantys skaičiai

Penkerius metus trukusio tyrimo ataskaita, kurios rezultatai buvo paskelbti ketvirtadienį, atskleidė 189 naujus atvejus, kurie yra įvardijami kaip „rimtos Australijos institucijų klaidos apsaugoti savo labiausiai pažeidžiamus piliečius“.

„Dabar mes žinome, kad daugybė tūkstančių vaikų buvo seksualiai išnaudojami daugelyje Australijos institucijų. Ne vienoje jų, keletas prievartautojų seksualiai išnaudojo vaikus“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime pripažinti, kad sistemingas vaikų seksualinis išnaudojimas vyko iš kartos į kartą“, – teigiama pranešime.

Katalikų Bažnyčios, kuri sulaukė didelio dėmesio šioje ataskaitoje, tradicijų ir religinių įsitikinimų gali laukti didžiuliai sukrėtimai, pažymima leidinyje. Ataskaitos autoriai rekomendavo peržiūrėti kunigų atrankos protokolus, pakeisti požiūrį į religines išpažintis ir kunigų celibatą. Iš visų ataskaitoje užfiksuotų prievartą patyrusių žmonių, 61,4 proc. teigė tai patyrę katalikų organizacijoje.

REKLAMA

„Nesugebėjimas suvokti, kad seksualinė prievarta prieš vaikus yra nusikaltimas, darantis didelį poveikį nukentėjusiajam, o ne vien tik moralinė nelaimė, kurią galima ištaisyti kaltinimais ir atgaila ... yra faktiškai nesuvokiama“, – rašoma ataskaitoje.

Karališkoji komisija nustatė 4444 vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus 1950-2010 metais, 3057 iš jų tikina, kad pripažino, kad jiems buvo išmokėta žalos kompensacija. Viso nuo 1980-ųjų iki 2015-ųjų Australijos Katalikų Bažnyčia prievartos aukų gydymui ir kompensacijoms išmokėjo 268 mln. dolerių (iš jų net 250 mln. buvo sumokėta siekiant kompensuoti „moralinę žalą“, tai yra, kad asmuo nesikreiptų į teismą).

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pat 2012-ųjų viešinama tyrimo informacija, šokiravo australus savo mastais. Ypač vietos gyventojus pribloškė tai, kad vaikai buvo masiškai išnaudojami bažnyčiose, jaunimo organizacijose, prieglaudose ir mokyklose.

Šių metų vasarį buvo paviešinta, kad 7 proc. Australijos Katalikų bažnyčios kunigų per daugiau nei 60 metų laikotarpį buvo apkaltinti seksualine prievarta. Kai kuriais atvejais šis skaičius siekė net 40 proc.

Bažnyčios valdžia neįžvelgia siūlomų pokyčių būtinybės

Tačiau, nepaisant kaltinimų ir rekomendacijų, Sindėjaus arkivyskupas Anthony Fisheris atsisakė svarstyti galimą išpažinties šventumo kvestionavimo klausimą, vadindamas tai „dėmesio nukreipimu“, o kunigų celibato atšaukimą – „nebūtinu dalyku, norint nutraukti vaikų išnaudojimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad debatai apie celibatą tęsis nepaisant to, kaip žmonės spręstų šią problemą, – teigė A. Fisher spaudos konferencijos metu. – Mes puikiai žinome, kad institucijos, kuriose yra taikomas celibatas kunigams ir tos, kuriose nėra, abi susiduria su šia problema. Mes puikiai žinome, kad tai nutinka ir šeimose, kuriose jau tikrai nėra celibato… Tai visų problema, nesvarbu, celibatas ar ne“.

A. Fisheris taip pat pridūrė, kad bet koks siūlymas sutrikdyti išpažinties praktiką Australijoje „realiai įskaudins visus katalikus ir ortodoksus krikščionis, ir aš nemanau, kad tai padės nors vienam jaunam asmeniui“.

Arkivyskupas taip pat atsiprašė visų prievartos aukų, ir pripažino, kad tai sudavė smūgį Bažnyčios įvaizdžiui.

REKLAMA

Kitas aukštas pareigas Australijos Bažnyčioje užimantis Melburno arkivyskupas Denisas Hartas pakartojo tas pačias mintis, kad nors jis bažnyčios vardu atsiprašo nukentėjusiųjų, jis „negali“ paskelbti apie vaikų išnaudojimo liudijimus, kurių jis sulaukė išpažinčių metu. Bandydamas paaiškinti savo poziciją, jis teigė, kad nors ir negali pranešti apie išpažinties metu išsakytus nusikaltimus, jis „tikrai reikalautų, kad asmeniui atėjus ir prisipažinus šiais nežmoniškais nusikaltimais, nesuteikčiau jam atleidimo, kol jis nesikreiptų į teisėsaugą“.

Melburno Monašo universiteto profesorius Gary Bouma CNN tvirtino, kad Bažnyčioje bus juntamas pasipriešinimas keistis, tačiau pokyčiai yra galimi ir „tikrai įmanomi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų