REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad prezidento Algirdo Brazausko našlei verslininkei Kristinai Brazauskienei teisę gauti nemokamą būstą suteikiantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad prezidento Algirdo Brazausko našlei verslininkei Kristinai Brazauskienei teisę gauti nemokamą būstą suteikiantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

„Toks reguliavimas vertintinas kaip suteikiantis uždraustą privilegiją dėl asmens socialinės padėties“, – nutarimą pristatė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

KT pirmininkas pažymėjo, kad valstybės vadovo statusas yra individualus ir išskirtinis, jis lemia ir išskirtines socialines garantijas einančiam pareigas ar kadenciją baigusiam prezidentui, bet jos negali būti suteikiamos kitiems asmenims.

„Valstybės vadovo statusas yra individualus, išskirtinis. Toks valstybės vadovo statusas lemia išskirtines jo materialines ir socialines garantijas, kartu ir draudimą šių garantijų aspektu bet kurį kitą asmenį prilyginti respublikos prezidentui. Tai reiškia ir draudimą šių garantijų aspektu bet kurį kitą asmenį prilyginti baigusiam kadenciją, t.y. buvusiam prezidentui“, – sakė D. Žalimas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot KT, atsižvelgiant į išskirtinį prezidento statusą „kyla draudimas nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuriuo užtikrinant materialinį socialinį aprūpinimą, susijusį su būsto finansavimu, prezidento sutuoktinis būtų prilygintas einančiam pareigas ar buvusiam prezidentui“.

REKLAMA

Į klausimą, ar priimtas nutarimas pretenduoti į nemokamą būstą galiotų ir kitų kadenciją baigusių prezidentų sutuoktiniams, D. Žalimas atsakė, jog „bet kuris prezidento sutuoktinis neturi išskirtinės teisės į būstą, nes Konstitucija nėra privilegijų aktas“, ir Konstitucija numato tik prezidento, o ne sutuoktinio statusą.

„Vien tik dėl tapimo asmens sutuoktiniu tas asmuo pagal Konstituciją negali įgyti kokių nors išskirtinių teisių į kokį nors būstą. Aš tik trumpai galėčiau akcentuoti, kad kiekvienas asmuo yra vertinamas individualiai, tai jei tam tikras prezidento sutuoktinis turi išskirtinių nuopelnų kaip asmuo, tai jau yra kitas klausimas“, – pabrėžė KT vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Bylą KT nagrinėjo Vyriausybės prašymu. Ši argumentavo, kad įstatyme numatyta teisė į nemokamą būstą prezidento sutuoktiniui po jo mirties gali būti laikoma nepagrįsta privilegija dėl socialinės padėties.

K. Brazauskienė penktadienį BNS teigė, kad Konstitucijai prieštaraujančiu pripažintą įstatymą reikėtų ne keisti, o naikinti.

„Tai tegul naikina tą įstatymą. Kas jį laiko pririšę, priklijavę prie kaktos?“, – kalbėjo prezidento našlė.

Su sūnumi Vilniuje viešbutį valdanti K. Brazauskienė šiemet paprašė Vyriausybės persiųsti sąrašą siūlomų būstų, kur ji galėtų gyventi nemokamai. Prieš tai teismo sprendimu K. Brazauskienė išsikraustė iš prezidento rezidencijos Turniškėse Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji tvirtino gavusi pasiūlymą persikelti į keturių kambarių butą sostinės Antakalnio rajone, tačiau kraustytis čia atsisakė.

„Aš ne piemenė ir manęs čia po visą Lietuvą nevaikys: tai šitą butą, tai kitą butą, nes ano prisireikė“, – teigė K. Brazauskienė.

„Užtenka. Aš jokių reikalų su valstybe neturiu“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų