REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rekonstruojamoje Kauno centre esančioje Vienybės aikštėje norima susieti istoriją ir ateitį, sukuriant modernią, tačiau su praeitimi susietą erdvę, kuri būtų gyva ne tik renginių metu.

 Rekonstruojamoje Kauno centre esančioje Vienybės aikštėje norima susieti istoriją ir ateitį, sukuriant modernią, tačiau su praeitimi susietą erdvę, kuri būtų gyva ne tik renginių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši aikštė, kurią mes rekonstruojame, bus viena iš inovacijų, mūsų požiūrio, kaip toliau turėtų žengti į priekį viešosios erdvės. Tas naujumas – kad tai turėtų būti integracija tarp istoriškumo, sakraliosios dalies ir turėtume integruoti modernumą, kas yra ateitis. Tai įdomi ir sudėtinga užduotis“, – ketvirtadienį pristatydamas rekonstrukcijos projektą žurnalistams sakė rekonstrukciją vykdančios bendrovės „Urban Inventors“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad bendrovė supranta aikštės svarbą Kaunui, todėl rekonstrukcija bus vykdoma ją pristatant visuomenei.

„Mes tikrai suvokiame svarbą – tiek pačio objekto, tiek viešinimo ir diskusijos apie jį, kad tai nebūtų objektas, daromas nematant visuomenei“, – kalbėjo L. Šepetys.

Jis žadėjo, kad po rekonstrukcijos aikštė taps vakarų Europos standartų erdve tiek savo funkcionalumu, tiek estetika, tačiau integruos ir istorinius aspektus.

REKLAMA
REKLAMA

„Žodis „vienybė“ nėra tik žodis – tai yra tai, kas vyko Sąjūdžio laikais šioje aikštėje, vienijantis jausmas, jis turi tęstis. Tai turi būti ir kartų vienybės jausmas: kad jaunimas nebijotų su riedlentėmis „prasilėkti“, o vyresni turėtų, kur atsisėsti“, – kalbėjo „Urban Investors“ vadovas.

Aikštės rekonstrukcijos projekto architektas Rimantas Giedraitis pastebėjo, kad šiuo metu aikštė atlieka reprezentacinę funkciją, tačiau tai reiškia, kad likusiu metu, kai čia nevyksta renginių, ji yra tuščia. Architektų tikslas – padaryti ją patrauklią įvairiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji turi potencialo būti ir pagrindine miesto aikšte, todėl kalbant apie jos funkciją, ji kito, bet nusistovėjo reprezentacinė reikšmė. Tačiau tai nepakankama, nes aikštė nefunkcionuoja kitu metu nei renginiai. (...) Mūsų tikslas aikštę padaryti tokią, kad ji būtų patraukli visoms visuomenės grupėms bet kuriuo metu. Potencialas tam yra“, – kalbėjo R. Giedraitis.

Jis pabrėžė, kad aikštė ir toliau išsaugos reprezentacinę funkciją.

„Reprezentacija išlieka, jos role vis tiek turi išlikti pagrindinė, nes niekur mes to nesiruošiame iškelti, bet ji turi bendradarbiauti su kitomis funkcijomis, kurios užims ją kitu metu“, – kalbėjo architektas.

REKLAMA

Kuriant naują aikštės koncepciją, buvo bendradarbiaujama su Vokietijos architektų biuru „3deluxe“.

„Jūs žinote šios aikštės svarbą geriau nei aš. Mes jautėme ir gerbėme šios aikštės vertę“, – kalbėjo „3deluxe“ vadovas, rekonstrukcijos dizaino sprendimų architektas Peter Seipp (Piteris Saipas).

Pasak Kauno vicemero Simono Kairio, ši rekonstrukcija gali tapti pavyzdžiu viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimui kuriant miesto viešąsias erdves.

„Viešosios erdvės yra be galo svarbios miesto gyvenime ir atspindi miesto veidą, todėl visi yra suinteresuoti, kad tai nebūtų tuščios, nykios zonos. (...) Be galo svarbu, kad ne tik savivaldybė investuoja, bet šiuo atveju tai yra puikus savivaldybės ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas. Šis bendradarbiavimas gali tapti pavyzdžiu, kad bendromis jėgomis galima keisti viešąsias erdves ir pritaikyti šiuolaikinio žmogaus poreikiams“ , – sakė vicemeras.

REKLAMA

Naujojoje aikštėje bus įrengtas interaktyvus fontanas, kuris keis spalvas ir formą, taip pat žalios oazės, erdvės ilsėtis ant žolės. Aikštės centre išliks erdvė koncertams ir kitiems masiniams renginiams, joje bus įrengtas dekoratyvus apšvietimas, dalis apšvietimo numatyta grindinyje.

SBA koncernas skaičiuoja, kad rekonstrukcija kainuos apie 10 mln. eurų. Savivaldybė prisidės įrengdama aikštės dangą.

Pagal Kauno miesto savivaldybės ir SBA koncernui priklausančios įmonės „BEI Capital“ pasirašytą sutartį po Vienybės aikšte bus įrengta 500 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, kurios 10 procentų bus skirta miestiečių reikmėms.

„BEI Capital“ įsigijo vadinamąjį „Pramprojekto“ pastatą, esantį šalia Vienybės aikštės, ir vykdo jo rekonstrukciją. Čia ruošiamasi įrengti biurų kompleksą.

Kartu savivaldybė planuoja savo lėšomis sutvarkyti kitoje K. Donelaičio gatvės pusėje esantį Studentų skverą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų