REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai gydytojai dar įsčiose esančiai mergaitei diagnozavo retą sutrikimą ir jos išgyvenimo šansus prilygino beveik nuliui, ji buvo tik vynuogės dydžio. Tačiau mažylė Vanellope Hope, kurios širdis plakė jos kūno išorėje, o ne viduje, šiuo metu švenčia 3 savaičių sukaktį.

Kai gydytojai dar įsčiose esančiai mergaitei diagnozavo retą sutrikimą ir jos išgyvenimo šansus prilygino beveik nuliui, ji buvo tik vynuogės dydžio. Tačiau mažylė Vanellope Hope, kurios širdis plakė jos kūno išorėje, o ne viduje, šiuo metu švenčia 3 savaičių sukaktį.

REKLAMA

Prireikė įspūdingo kiekio gydytojų komandos, kurių buvo net 50, akušerių ir medicinos seselių, kad mažoji Vanellope saugiau atkeliautų į šį pasaulį. Mergaitės motinai teko atlikti Britanijoje itin retai kada pavykstančią operaciją.

Vanellope tėvai, kurie atsisakė jiems siūlomo aborto, negali nustoti džiaugtis dukrele, kurios išgyvenimo istorija primena tikrą stebuklą. Mergaitė šiuo metu sveiksta po itin sudėtingos širdies perkėlimo į įprastą jai vietą operacijos.

Vanellope liga, vadinama ectopia cordis, jai diagnozuota 9-ą motinos Naomi Findlay (31 m.) nėštumo savaitę.

„Pamenu, kaip tą akimirką man iš akių pasipylė ašaros. Su šia liga ateina ir daug kitų sveikatos problemų“, - sakė mama.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums pranešė, jog geriausia būtų pasidaryti abortą. Atrodė, jog į pačius smulkiausius gabalėlius subyrėjo visas pasaulis“, - sakė Naomi partneris Deanas Wilkinsas.

REKLAMA

„Viso nėštumo metu gydytojai kartojo, kad tikimybė, jog Vanellope išgyvens, lygi beveik nuliui, siūlė atlikti abortą, psichologo konsultacijas. Galiausiai atrėžiau, jog apie dukrelės gyvybės užgesinimą aš nė negalvoju. Jei ji dėl natūralių priežasčių vis dėlto mirs, tebūnie“, - pridūrė moteris.

Tėvai buvo perspėti, jog jų dukrelė gali turėti chromosominių apsigimimų, širdies sistemos ir kraujotakos pažeidimų. Taip pat galėjo būti, jog ji mirs dar nė negimusi.

Gydytojai ėmė kurti planą

Tačiau šeimai viltis sugrįžo, kai Glenfyldo ligoninės pediatras ir kardiologas Francesas Bu‘Lockas 13 ir 16 nėštumo savaitę atliko skenogramą ir pranešė, kad, neskaitant ne vietoje esančios mergytės širdelės, Vanellope atrodė lyg normalus vaikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai ji pradeda judinti rankytes, susimąstai, kad tai – gyvybė“, - tęsė tėtis.

Ryžtingai nusiteikusi kovoti dėl mažylės gyvybės, pora atliko specialų kraujo tyrimą, kurio metu buvo ieškoma chromosomų problemų.

„Kai rezultatų išvadose buvo rašoma, jog rizika atsirasti mutacijoms yra labai maža, iš laimės ėmėme šokinėti, verkti. Būtent tada nusprendėme kovoti ir suteikti savo dukrytei kuo daugiau šansų išgyventi“, - toliau pasakojo Deanas.

Gydytojai ėmė kurti didelės apimties ir ganėtinai sudėtingą planą, atliko daugybę tyrimų, nagrinėjo mažylės krūtinės ląstos, plaučių ir smegenų magnetinio rezonanso nuotraukas.

„Susibūrėme į didžiulę gydytojų, akušerių, anesteziologų, širdies ir pilvo srities chirurgų, kardiologų komandą, dalinomės naudinga informacija ir planavome gimdymą, operaciją ir sveikimą po jos. Norint sumažinti infekcijų, kitų traumų ir mažylės širdies pažeidimo riziką, priėmėme sprendimą atlikti cezario pjūvį. Taip pat reikėjo pasirūpinti, kad po operacijos vaikelio širdis būtų iškart uždengta“, - pasakojo gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 22-a – lemtinga diena

39,5 nėštumo savaitę, lapkričio 22 dieną 9 val. ryto, Naomi buvo pristatyta į Glenfyldo ligoninės operacinę. Ji susipažino su visu būriu gydytojų, akušerių ir seselių, kurie buvo padalinti į atskiras komandas. Visos jos turėjo savo pareigas, tokias kaip rūpintis naujagime ar mama, atlikti širdies operaciją ir t.t.

Vanellope gimė 9.50 val. ryto.

„Pradėjau panikuoti, mane ėmė pykinti, nes maniau, jog daugiau niekada jos nebepamatysiu, nebeišgirsiu jos verksmo. Tačiau, kai ji pasirodė ir pademonstravo savo balsą, man be galo palengvėjo“, - prisiminė Naomi.

Deanas pridūrė: „Kai ji pradėjo verkti, mūsų akyse taip pat pasirodė ašaros. Jaučiausi toks pažeidžiamas, kad tiesiog laikiausi už Naomi, žiūrėjau jai į akis ir meldžiau, kad viskas būtų gerai.“

REKLAMA

Vanellope ir jos raudona ryški išorėje plakanti širdis buvo susukta į sterilų plastikinį maišelį ir perduota kitoje operacinėje laukiančiai gydytojų komandai. Kad nesušaltų, jos galvą dengė vilnonė kepurė.

„Maišelis padeda užtikrinti organų sterilumą, taip pat palaiko audinių drėgmę. Į jos burną įdėjome kvėpavimo vamzdelį ir davėme šiek tiek raminančių bei jos judesius slopinančių vaistų“, - pasakojo naujagimių specialistas Jonathanas Cusackas. „Vanellope gimė geros būklės. Išvydusi pasaulį ji verkė ir anksti stabilizavosi, o jos širdis efektyviai dirbo.“

Mergaitė kasdien vis stiprėja

Po gimimo praėjus maždaug 30 minučių, Vanellope buvo pakankamai rami, kad būtų perkelta į pagrindinę operacinę, kurioje chirurgų komanda pradėjo sudėtingą širdies grąžinimo į krūtinės ląstą procedūrą. Jie atsargiai praplėtė monetos dydžio ertmė, pro kurią turėjo tilpti širdis, padėjo pastarąją į jos vietą ir virš plakančio organo įtaisė apsauginę membraną.

REKLAMA

Per kitas 9 dienas, mergaitei ramiai gulint ant nugaros, jos širdis pamažu sukrito į krūtinėje esančią jai skirtą vietą.

Laikiną membraną chirurgai pakeitė į ilgalaikę ir sukūrė specialų tinklelį, kuris sujungė šonkaulius ir taip sukūrė apsauginį širdies barjerą. Galiausiai buvo atlikti odos pjūviai. Pastarąją ištempus, buvo uždengta ir ertmė.

Kadangi Vanellope organai jos krūtinės ląstoje kovoja dėl vietos, mergaitė vis dar prijungta prie įvairių medicininių aparatų. Jos šansai išgyventi kasdien vis didėja.

„Jos dar laukia ilgi gydymo metai, tačiau šiuo metu jai nuspėjama nebloga ateitis“, - sakė gydytojas.

Vanellope jau paneigė labai mažą išgyvenimo iki gimimo tikimybę. Tai padaryti pavyksta tik 8 iš 1 mln. naujagimių. Kadangi ši medicininė procedūra atliekama labai retai, besilaukiančios mamos, išgirdusios apie jų vaisių diagnozę, dažniausiai renkasi atlikti abortus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacija, kiek kartų anksčiau buvo atlikta ši operacija, niekur neteikiama, tačiau manoma, kad tai pirmoji tokia procedūra, atlikta Didžiojoje Britanijoje.

Dėkoja gydytojų komandai

„Kai ji tik gimė, supratau, jog mes pasielgėme teisingai. Žinome, kad mūsų laukia nelengvas gyvenimas, tačiau mes esame pasiruošę viską įveikti. Mudu privalėjome savo vaikeliui suteikti šansą. Negaliu nė įsivaizduoti, kaip galėčiau atsidėkoti mums padėjusiems gydytojams“, - teigė tėtis.

„Džiaugiuosi, jog nusprendėme nedaryti aborto. Jei atvirai, nemaniau, jog mano vaikelis išgyvens, tačiau dėka nuostabios Glenfyldo ligoninės komandos, dabar žiūriu į Vanellope ir noriu ją paimti ant rankų bei niekada nepaleisti“, - pridūrė mama.

REKLAMA

Deanas, kuris iš praeitų santykių turi du vaikus, bei Naomi, dar auginanti sūnų, atskleidė, jog dukrelei vardą išrinko pažiūrėję filmą „Ralfas Griovėjas“.

„Filme esanti veikėja, vardu Vanellope, iš pradžių buvo užsispyrusi, tačiau pabaigoje tapo tikra princese. Tai labai tiko ir mūsų dukrelei“, - sakė ji. „Buvau pasiruošusi blogiausiam. Į ligoninę netgi atsinešiau drabužius, kuriais galėčiau ją aprengti, jei ji mirtų. Esu įsitikinusi, kad jai jų nebeprireiks. Drabužėlius padovanosiu ligoninei. Labai noriu padėkoti Glenfyldo ligoninės medikams, kurie mus palaikė, suteikė daug informacijos ir darė viską, kad mums padėtų. Nerandu žodžių, kuriais galėčiau išreikšti padėką. Jie – tikrai nuostabūs žmonės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų