REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot sveikatos specialistų, šventinis lietuvių stalas – per gausus, per aštrus, per sūrus ir per saldus. Kai kurių patiekalų nerekomenduojama valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tačiau dauguma neįsivaizduoja švenčių be baltos mišrainės ar žuvies tešloje. Kaip šiuos lietuvių pamėgtus patiekalus pagaminti, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi, tiktų tiek vaikams, tiek ir suaugusiems?

Anot sveikatos specialistų, šventinis lietuvių stalas – per gausus, per aštrus, per sūrus ir per saldus. Kai kurių patiekalų nerekomenduojama valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tačiau dauguma neįsivaizduoja švenčių be baltos mišrainės ar žuvies tešloje. Kaip šiuos lietuvių pamėgtus patiekalus pagaminti, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi, tiktų tiek vaikams, tiek ir suaugusiems?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai pažymi, kad vis dažniau Lietuvoje, šventėms šeimos perka jau paruoštus gaminius: įdarytą paukštieną, žuvį, mėsos vyniotinius, šaltieną. Stalą papildo ir parduotuvėse pagamintomis mišrainėmis ar silkių patiekalais.

REKLAMA

Svarbus ne vienas patiekalas, o jų visuma

Majonezas, aliejus, riebūs, aštrūs ir saldūs patiekalai gerokai apsunkina mūsų organizmą, ypač, kai visa tai sumaišome ir suvalgome vienu prisėdimu. Tai pasak medikų, dažnam sugadina šventinę nuotaiką. Jaučiamas sunkumas, pykinimas, pilvo skausmas.

Anot mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, ruošiant šventinę vakarienę, reikia rūpintis ne vienu atskiru patiekalu, o bendra, sveika visuma. 

REKLAMA
REKLAMA

„Apžvelkite savo lėkštę – ar tikrai joje turi būti tiek daug ir skirtingo maisto?“, – retoriškai klausia V. Kurpienė.

Norint švenčių metu išvengti sveikatos sutrikimų, rekomenduojama itin atidžiai rinktis maisto produktus. Atsisakyti daug riebalų turinčių pusgaminių, greitojo maisto, paštetų, šaltienos, konditerijos gaminių, įvairių padažų. Nevartoti ir produktų turinčių daug druskos. Ypač daug jos yra konservuotuose, sūdytuose, rūkytuose produktuose, sūriuose, prieskonių mišiniuose su druska bei padažuose. Vietoje druskos, maistą gardinti patariama įvairiais prieskoniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saikingai reikėtų vartoti ir duoną, kečupą, majonezą, gaivuosius gėrimus, sultis. Juose gausu cukraus. Siekiant patenkinti jo poreikį, mitybos specialistai rekomenduoja rinktis šviežius arba džiovintus vaisius.

Saldumynai neturėtų tapti šventinio stalo akcentu. Juos galima pagaminti iš sveikatai palankesnių produktų: trintų ar džiovintų vaisių, riešutų, lieso jogurto, želės. Reikėtų vengti miltinių patiekalų iš baltų miltų.

Šventinis stalas vaikams: ko vengti mažiesiems? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, jog jeigu laikomasi sveikos mitybos principų, šventinis stalas tiks tiek suaugusiems, tik ir vaikams nuo 1 metų. Išskyrus sunkiai virškinamus grybų patiekalus. Be to, verta pagalvoti, jegu patiekalas nerekomenduojamas vaikui, gal verčiau jo atsisakyti ir suaugusiajam.

REKLAMA

„Pavyzdžiui – žuvis kepta tešloje: joje daug riebalų, tad vaams žinoma nrekomenduojama. Tačiau suaugusiems taip pat reikėtų vengti daug riebalų turinčio maisto,“ - teigė V. Kurpienė.

Tačiau, kad patiekalus noriai valgytų tiek suaugusieji, tiek ir vaikai valgiai gali būti patiekiami skirtingai.

„Vaikai nemėgsta sumaišytų dalykų. Tokiu atveju, nesumaišykite salotų lėkštėje, o sudėkite taip, kad vaikai jas galėtų atskirai įsidėti į lėkštę, tų, kurių labiau nori. Tuo tarpu suaugusieji, salotas galės susimaišyti savo lėkštėje. Jeigu gaminate raudoną pupelių mišrainę, vaikams galima į lėkštę pridėti įvairių spalvų pupelių. Jie jas gali valgyti su šaukštu ar rankomis. Taip išvengsite atskiro patiekalų ruošimo vaikams ir suaugusiems,“ - pataria V. Kurpienė.

REKLAMA

Šventinio stalo patiekalus svarbu pagaminti ne tik skanius, bet ir kuo naudingesnius sveikatai. Tai galima padaryti pakeitus jų gaminimo būdą ar kai kuriuos ingridientus. Pavyzdžiui, žuvį, mėsą ir daržoves troškinti garuose. Kepant, aliejaus įpilti tik dėl skonio, o trūkstamą dalį pakeisti vandeniu ar naminiu sultiniu. Patiekalus kepkite orkaitėje, keramikinėse keptuvėse, o dar geriau virkite ar troškinkite.

Valgykite salotas su įvairiais priedais – puikus pasirinkimas yra graikiškos salotos, daržovių salotos su paukštiena, tunu. Taip pat be sąžinės graužimo galite mėgautis daržovių troškiniais. Desertui rinkitės uogas, vaisius ar jais pagardintą želę, šerbetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltoji mišrainė: geras ar blogas patiekalas?

Baltosios mišrainės, anot Vaidos Kurpienės, nebūtina atsisakyti.

„Jei ją valgote kaip pagrindinį patiekalą, pasisotinate kumščio dydžio porcija – tai geras patiekalas, su sąlyga, kad paruoštas vertingai. Tačiau jei mišrainė yra pervirta, gaminama su pirktiniu majonezu, dešra, užima pusę lėkštės - tada jau prastas pasirinkimas,” - teigė V. Kurpienė.

Tiesa, kai kurios šeimininkės baltą mišrainę gamina su virta mėsa, pavyzdžiui, kiauliena. V. Kurpienės ši mintis nesužavėjo.

REKLAMA

„Aš siūlyčiau mėsos visai nedėti. Pasidarykite skanią ir sveiką daržovių mišrainę, kad ją galėtumėte valgyti ir kitą dieną pusryčiams. Pasisemsite energijos ir išvengsite kaltės, kad persivalgėte. Mano manymu, balta mišrainė apskritai yra sotus patiekalas, o ne garnyras greta kitų mėsos kepinių,“ – sakė ji.

Šios mišrainės, anot mitybos specialistės, jog produktai neretai perverdami, yra per minkšti. Tad maistinės medžiagos labai greitai pasisavinamos, patiekalo galima suvalgyti daug – vargu ar kas tik 100 gramų įsideda. Tačiau jei daržoves išverdame teisingai, šią klaidą galima ištaisyti.

REKLAMA

„Daržovės turi likti traškios. Žirnelius naudokite ne konservuotus, o šaldytus – apdorokite juos garuose virš verdančio vandens sietelyje. Užtenka 5 minučių – žirneliai gražiai, šviežiai žalios spalvos ir daug naudingesni mūsų organizmui“, – alternatyvų receptą gyrė V. Kurpienė, tačiau priminė, kad tai ganėtinai kaloringas receptas.

„Jame nemažai bulvių, kiaušinių. Mes su drauge kartą pamiršome pastarųjų įdėti ir niekas nepastebėjo, nes jie nėra pagrindinis akcentas. Siūlau pasigaminti alternatyvią baltą mišrainę, kuri bus tikra atgaiva po gausių šventinių vaišių“, – patarė mitybos specialistė. Receptas straipsnio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia savo kūno nepaversti šiukšliadėže

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad itin svarbu neskubėti išragauti visų patiekalų iš karto. Paragavus vieną patiekalą, patariama padaryti kelių valandų pertrauką. Taip pat reikėtų vengti saldaus maisto, o pagrindinių patiekalų neužsigerti saldžiais gėrimais. Geriausia gerti vandenį su citrusiniais vaisiais arba juodąją arbatą, kuri gerina virškinimą.

Maistui patariama naudoti mažesnes lėkštes. Į jas pirmiausia įsidėti daržovių, ragauti tik tai, ką tikrai labai mėgstate ir nevalgote įprastą dieną.

REKLAMA

Persivalgymo tikimybę sumažina ir pakankamas skysčių kiekis bei aktyvi veikla.

„Nekiškite vaikams daug maisto. Nemaitinkite jų už tėvelį, už močiutę, neskatinkite jų valgyti dėl saldainių. Vaikai puikiai jaučia sotumo jausmą – išalks ateis patys prie stalo. Vaikai sotumą labai aiškiai pajaučia, o štai suaugusieji jau būna pametę šį jausmą, todėl be saiko valgyti ragina ir vaikus,“ - sakė V. Kurpienė.

Baltos mišrainės receptas

Sudėtinės dalys: 60g šviežių vidutinio dydžio morkų 40 g šviežio agurko 50 g šviežios cukinijos 25 g šaldytų žirnelių 50 g raugintų agurkų 10 g anakardžio riešutų 3 g česnakų 0,5 g kario arba ciberžolės 10 g citrinos sulčių 7 g šaukštas šalto spaudimo aliejaus (geriausia sėmenų) 0,5 g druskos

REKLAMA

Gaminimo žingsniai: 1. Žirnelius atšildome ir nusausiname. 2. Supjaustome daržoves žirnių dydžio kubeliais ir sudedame į dubenį. 3. Į maišytuvą sudedame nuplautus anakardžio riešutus, druską, česnaką, karį (arba ciberžolę), supilame citrinos sultis, šalto spaudimo aliejų ir vandenį. Viską gerai išmaišome (padažo tirštumą reguliuojame vandens ir riešutų santykiu). Gaminame anakandžių majonezą. Įprastai gaminame didesnį kiekį majonezo (laikome šaldytuve kelias dienas), esant reikalui keičiame veganiniu sojos majonezu arba natūraliu jogurtu su garstyčiomis bei druska. 4. Ant supjaustytų daržovių supilame paruoštą padažą.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų