REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant šventiniam laikotarpiui ne vienas darbuotojas gauna šventinę premiją ar kažkokį priedą prie algos. Pastarieji būna dalinami visus metus, tačiau darbuotojai mieliau gautų didesnę algą. 

Artėjant šventiniam laikotarpiui ne vienas darbuotojas gauna šventinę premiją ar kažkokį priedą prie algos. Pastarieji būna dalinami visus metus, tačiau darbuotojai mieliau gautų didesnę algą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimų tyrimo www.manoalaga.lt duomenimis 2017 metais Lietuvoje populiariausias nefinansinis priedas buvo įmonės renginiai darbuotojams, taip nurodė net 34 proc. tyrime dalyvavusių respondentų. Nemokamais gėrimais (arbata, kava, mineraliniu vandeniu ir kt.) įmonėje naudojasi - 31 proc. apklausos dalyvių. Laisva diena ligos atveju suteikiama kas penktam, o lanksčios darbo valandos - 17 proc. darbuotojų.

REKLAMA

2017 metais manoalga.lt tyrime duomenis apie savo atlyginimą ir nefinansinius priedus įvedė 30 000 dirbančiųjų. 33 proc. darbuotojų apskritai negauna jokių nefinansinių priedų. Tarp rečiausiai naudojamų nefinansinių priedų (mažiau nei 5 proc.) yra rekomendacijų programos (kai darbuotojas rekomenduoja įmonei naują darbuotoją), priedai jubiliejų įmonėje progomis, maitinimo kompensavimas, kultūros ir sporto veiklos išlaidų kompensavimas, įmonės įmokos pensijos kaupimui, medicininių paslaugų lygis aukštesnis už vidutinį.

REKLAMA
REKLAMA

Personalo mokymai yra viena iš stabiliai populiarių motyvacinių priemonių. Šiuo priedu 2017 metais pasinaudojo 10 proc. darbuotojų. Dažna įmonė savo darbuotojams suteikia nešiojamąjį kompiuterį, mobilų telefoną asmeniniam naudojimui bei taiko nuolaidų programą.

Na, o tarp sparčiai populiarėjančių motyvacinių priemonių pirmauja automobilio parkavimo vieta – 14 proc., darbas namuose – 10 proc. bei įmonės įmokos papildomam sveikatos draudimui 8 proc.. Pranešime spaudai rašoma, kad gerokai skiriasi priedų pasiskirstymas pagal darbuotojų lytį. Vyrams daug dažniau nei moterims suteikiamas automobilis, nešiojamas kompiuteris ir mobilus telefonas asmeniniam naudojimui. Jiems kompensuojamos transporto išlaidos, skiriama automobilio parkavimo vieta, o darbo grafikas daug lankstesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu moterys dažniau sulaukia priedų ypatingomis gyvenimo progomis, naudojasi nuolaidų programa, gauna laisvą dieną ligos atveju ir dažniau nei vyrai dalyvauja mokymuose.

Tokius skirtumus lemia vyrų ir moterų darbo sritis, pareigos ir jų lygis. Kai moterys prioritetą teikia administracinio tipo darbams (administravimas, finansai, apskaita, vertimai, draudimas, žmogiškieji ištekliai, klientų aptarnavimas), tai vyrai pirmauja technologijų, inžinerijos, gamybos, valdymo srityse.

Valdymo ir aukščiausio lygio vadovų pozicijose vyrų yra apie 20 proc. daugiau nei moterų.

CV-online grafikas   Tačiau, ar šių motyvacinių priemonių – nefinansinių priedų pakanka darbuotojams? Lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje CV-Online tinklapio lankytojai buvo paklausti, jeigu darbdavys Kalėdų proga galėtų išpildyti 1 vienintelį jų norą susijusį su darbu, ko jie prašytų? Atsakymų variantuose buvo įtraukti tiek finansiniai, tiek ir nefinansiniai norai.

REKLAMA

Pranešime spaudai teigiama, kad didesnio atlyginimo pageidautų daugiau nei 35 procentų respondentų, o daugiau galimybių užsidirbti norėtų 11 proc. darbuotojų.

Nurodoma, kad įdomioji apklausos rezultatų dalis yra ta, kad apie 5 proc. darbuotojų būtų patenkinti, jei turėtų laisvą darbo grafiką ir aukštesnes pareigas, o apie 4 proc. pirmenybę teiktų galimybei dirbti iš namų, tobulėjimo galimybėms ir mokymams, bei norėtų sulaukti daugiau pagarbos ir draugiškumo.

Apklausa parodė, kad darbuotojai yra patenkinti tiek savo kolegomis, tiek vadovais, darbo priemonėmis ir darbo pobūdžiu, nes vos vienas kitas respondentas norėtų tai keisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų