REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Vyras pasidalino vaistų čekiu (TV3 koliažas) (nuotr. facebook.com)

Internete pirmadienį daugelio vartotojų dėmesį patraukė vaistinės čekis. Čekyje nurodyta, kad įsigytos trys dėžutės vaistų, kuriose yra po 28 „Xarelto“ 15 mg tabletes. Vyrui vaistai kainavo virš 200 eurų.

7

Internete pirmadienį daugelio vartotojų dėmesį patraukė vaistinės čekis. Čekyje nurodyta, kad įsigytos trys dėžutės vaistų, kuriose yra po 28 „Xarelto“ 15 mg tabletes. Vyrui vaistai kainavo virš 200 eurų.

REKLAMA

Į tai netruko sureaguoti žmonės ir ėmė lieti ne tik nusivylusius, pasipiktinusius komentarus, bet ir dalintis patirtimi, kad Lenkijoje galima šių vaistų įsigyti kur kas pigiau. Vaistinės čekiu pasidalinęs Rimantas Liakas rašė: „Kad dar kiek pagyvenčiau už tris pakuotes po 28 tab kraujo skystinančių vaistų teko sumokėti 224,82 EUR. Ar ne per daug p. Veryga?“

Vaistas kompensuojamas, bet ne šįkart

Iškart kyla klausimas, ar šis vaistas yra kompensuojamas, nes už jį susimokėti – vargu, ar gali dažnas. Verta priminti, kad vidutinė senatvės pensija per mėnesį Lietuvoje, neturint būtinojo stažo, yra 274 eurai, o minimalioji mėnesinė alga (MMA) 380 eurų. Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad „Xarelto“ vaistai kompensuojami nuo šių metų lapkričio 2 d.

„Jie kompensuojami insulto ir sisteminės embolizacijos profilaktikai, esant prieširdžių virpėjimui ar plazdėjimui, plaučių embolijai bei giliųjų venų trombozei gydyti 80 procentų lygiu. Iki 2017 m. lapkričio 2 d. jie nebuvo kompensuojami“, - nurodė ministerijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar vaistai yra kompensuojami pacientui – sprendimą priima gydytojas. „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Lina Skersytė teigė, kad šiuo atveju pacientas buvo aptarnaujamas su tokiu receptu, kokį ir buvo išrašęs gydytojas. Todėl pastarasis ir sprendžia, kokius vaistus turi vartoti pacientas.

REKLAMA

Nors pasak vaistinės atstovės, su lygiai tokia pačia veikliąja medžiaga analogų šiuo metu nėra, nes vaistai yra nauji, patentiniai, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba turi kitų žinių.

„Su ta pačia veikliąja medžiaga šiuo metu Lietuvoje yra registruotas dar vienas preparatas. Jis buvo registruotas visai neseniai, šį rudenį, spalio mėnesį. Tikėtina, kad vaisto registruotojas naująjį vaistinį preparatą netrukus pradės tiekti į rinką ir jo bus galima nusipirkti šalies vaistinėse“, – nurodė Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos Vaistų registracijos skyriaus vedėja Kristina Povilaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad vaisto pavadinimas bus „Runaplax“. Tai bus generinis vaistas. Kol kas neaišku, ar jis bus kompensuojamas ir kada pateks į prekybą vaistinėse.

Kainos skiriasi dešimtis kartų

Peržiūrėjus Lietuvos vaistų informacinę sistemą, matoma, kad aptariamo vaisto kaina taip pat yra kitokia nei ta, kuri nurodyta vyro čekyje. Kainos taip pat skiriasi keliomis dešimtimis eurų ir Lenkijos vaistinių tinklapiuose.

SAM atstovė tvirtina, kad ministerijos svetainėje yra pateikiamos didžiausios galimos nekompensuojamųjų vaistinių preparatų kainos. Be to, primenama, kad gamintojui pritaikius nuolaidas ar vaistinėms taikant mažesnius antkainius, pacientas vaistinėje už vaistus gali sumokėti mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anaiptol, L. Skersytė tikina, kad galutinė vaisto kaina labiausiai priklauso nuo gamintojo deklaruotos vaisto kainos, kurios dalis galutinės kainos struktūroje yra didžiausia. „Gamintojo kaina – vienintelė vaisto kainos sudedamoji dalis, kurios griežtai nekontroliuoja valstybė, todėl ji sudaro didžiausią dalį galutinėje kainos struktūroje.

Kainas deklaruoja patys gamintojai, užregistruodami vaistus Sveikatos apsaugos ministerijos sistemoje. Beveik 80 proc. kompensuojamojo vaisto kainos sudaro gamintojo deklaruota kaina. Kitas kainos dalis – tiek PVM, tiek didmeninį, tiek mažmeninį vaistų antkainį – griežtai reglamentuoja valstybė“, – sakė „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė.

REKLAMA

Ji priminė, kad lyginant vaistų kainas su kainomis Lenkijoje, svarbu nepamiršti, jog Lietuvoje vaistams taikomas PVM sudaro 21 proc., kai tuo tarpu Lenkijoje – 5 proc. Pasak jos, tai ženkliai atsiliepia galutinėje vaisto kainoje.

Ministerija kreipėsi į tarptautinę kompaniją „Bayer“

SAM atstovės teigimu, kainų skirtumas priklauso nuo vaisto gamintojo taikomų kainų Lietuvai. Kadangi vaistą gamina vienintelis gamintojas „Bayer“, tiesioginių konkurentų šiam vaistui nėra. Minėtas gamintojas yra tarptautinis chemijos pramonės koncernas, valdantis virš 350 bendrovių.

„Oficialiame Lenkijos kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyne „Xarelto“ 15 mg N42 pakuotės gamintojo kaina 374,67 PLN (pagal kursą – 89,2 eurų), Lietuvos kompensuojamųjų vaistų kainyne tokios pakuotės nėra, vaisto gamintojas „Bayer“ į Lietuvą tiekia pakuotę „Xarelto“ 15 mg N28, jos gamintojo kaina 52,10 eurų, t.y. oficialiuose kainynuose vaisto „Xarelto“ tabletės kaina Lietuvoje net truputį mažesnė nei Lenkijoje (2,12 eurų, Lenkijoje, 1,86 eurų Lietuvoje). Mums taip pat yra žinoma, kad Lenkijos vaistinėse vaistas „Xarelto“ yra kaip nekompensuojamas parduodamas už žemesnę kainą, negu oficialiame Lenkijos kainyne.

Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į vaistų gamintoją „Bayer“, kad pateiktų paaiškinimus dėl tokios kainų politikos, tačiau detalaus paaiškinimo negavo. 2017-12-12 dėl kompanijos „Bayer“ veiksmų SAM kreipėsi į Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) Vaistų gamintojų etikos komisiją“, – rašoma ministerijos atsiųstame atsakyme portalui tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų