REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pentagonas pirmadienį skeptiškai įvertino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad jis įsakęs iš Sirijos dalį rusų kontingento.

Pentagonas pirmadienį skeptiškai įvertino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad jis įsakęs iš Sirijos dalį rusų kontingento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas pirmadienį apsilankė karo draskomoje Sirijoje ir sakė, kad šioje šalyje dislokuotų Rusijos pajėgų „reikšminga dalis“ vyksta namo, nes jų misija didžia dalimi baigta.

REKLAMA

Tačiau Pentagono atstovas majoras Adrianas Rankine'as-Galloway (Adrianas Rankinas-Galovėjus) sakė, kad tokius pareiškimus nebūtinai lydi veiksmai.

„Rusijos komentarai apie jos pajėgų išvedimą dažnai neatitinka faktinio pajėgų mažinimo ir neveikia JAV prioritetų Sirijoje“, – sakė jis.

Vienas JAV pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad V. Putinas tikriausiai vykdys „simbolinį išvedimą“ – tai yra, grąžins į Rusiją dalį orlaivių – ir paskui reikalaus Jungtinių Valstijų išvesti savo pajėgas iš Sirijos.

REKLAMA
REKLAMA

JAV kariškiai praėjusią savaitę nurodė, jog Sirijoje, kur kovoja su „Islamo valstybe“ (IS), liks, kol bus užtikrinta, kad džihadistai negrįš.

„Koalicija toliau veiks Sirijoje ir rems vietos pajėgas, ... kad galutinai įveiktų ISIS (IS) ir stabilizuotų išvaduotą teritoriją, ... leidžiant grįžti perkeltiems sirams ir pabėgėliams“, – sakė A. Rankine'as-Galloway.

Sirijos konfliktas prasidėjo 2011 metų kovą nuo antivyriausybinių protestų, greit peraugusių į įnirtingą ir daugiaplanį pilietinį karą. IS šiame kare yra tik vienas iš daugelio elementų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neterminuoti JAV įsipareigojimai Sirijoje tikriausiai suerzins Rusiją, nuo 2015 metų rugsėjo Sirijoje vykdančią atskirą karinę kampaniją prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui paremti.

Rusijos kontingento Sirijoje dydis nėra žinomas, bet nepriklausomas Rusijos pajėgų ekspertas Pavelas Felgenhaueris naujienų agentūrai AFP yra sakęs, kad šiame konflikte galėjo dalyvauti iki 10 tūkst. karių ir privačių kontraktininkų.

Pentagonas vėliau paskelbė, kad dvi pagrindinės JAV remiamos ginkluotos grupės, Irake ir Sirijoje kovojančios su IS, susitiko prie šių abiejų valstybių sienos.

REKLAMA

Kai pradėjo kampaniją už savo „kalifatą“, IS beveik nevaržomai judėjo per dykuma einančią sieną, bet dabar Irakas stiprina savo pasienio postus, kad išlikę IS kovotojai negalėtų judėti iš vienos šalies į kitą.

„Sirijos demokratinės pajėgos“ ir Irako saugumo pajėgos susitiko prie sienos „patvirtinti savo įsipareigojimą užtikrinti, kad ISIS daugiau nebeįsitvirtintų“, sakė kitas Pentagono atstovas, pulkininkas Robas Manningas (Robas Maningas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų