REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia skelbia - po naujųjų metų algos kils pusei milijono gyventojų. Tiesa, vos po 10 eurų. O štai vaikus auginantys tėvai 2018-ųjų laukia su nerimu.

Valdžia skelbia - po naujųjų metų algos kils pusei milijono gyventojų. Tiesa, vos po 10 eurų. O štai vaikus auginantys tėvai 2018-ųjų laukia su nerimu.

REKLAMA

Pasirodo, jog bus naikinamos lengvatos, o jų atlyginimai - mažės. Finansų ministerija ramina, jog prarastus pinigus tėveliai susigrąžins per naująją išmokų sistemą.

Ne visiems pavyko pasinaudoti

Klaipėdietės Linos namuose šurmulio netrūksta. Kartu su vyru ji augina net aštuonis vaikus. Moteris skaičiuoja, kad valstybė jos daugiavaikę šeimą kas mėnesį paremia vos 130 eurų, tad tenka ir pačiai dirbti, o sutuoktiniui nuolat važinėti į Norvegiją. Lina sako, kad tų išmokų nė nereikėtų, jei Lietuvoje būtų mokamos padorios algos. Juolab, kad ir atžalos pasiilgsta nuolat keliaujančio tėčio.

Vaikus auginančių tautiečių, gavusių lengvatas už atžalas pernai šalyje buvo net 380 tūkstančių, visgi ne visiems jomis pavyko tinkamai pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Maksimali – 30 eurų išmoka skirta vienam vaikui kartu su alga buvo pervedama tik vidutines pajamas gaunantiems žmonėms, o štai minimalios algos – tam nepakanka. Skaičiuojama, kad 380 eurų uždirbantys pretenduoja gauti tik 21 eurą už vaiką. Taigi Seimas šią nelygybę nusprendė naikinti pašalindamas papildomą neapmokestinamą pajamų dydį, kuris siekė 200 eurų ir įvesti naują išmokų sistemą – „vaiko pinigus“ – 30 eurų kiekvienam vaikui.

REKLAMA

Mažinamos algos?

Na, o dalis tautiečių sako girdėję, jog tėvams po naujųjų netgi bus mažinamos algos. Iš dalies jie teisūs, mat panaikinus PNPD beveik 400 tūkstančių žmonių gaus 5 ar 10 eurų mažesnius atlyginimus.

Tuo metu vaikų neturintiems ir uždirbantiems nuo minimumo iki 1160, o tokių Lietuvoje yra per pusę milijono, nuo 2018-ųjų į sąskaitą pradės kristi papildomi 10 eurų ir 50 centų. Toks šoktelėjimas atsiras neapmokestinamą pajamų dydį pakėlus nuo 310 iki 380 eurų. Tad žmonės mokesčius mokės už mažesnę dalį algos. Visgi finansų ministerija ramina, jog tėvelių niekas neskriaudžia.

REKLAMA
REKLAMA

Mat vidutinius atlyginimus gaunantiems prarastus lengvatos pinigus padengs naujieji vaiko pinigai, o štai uždirbantys mažiau, kurie negalėjo tinkamai pasinaudoti lengvata ar išvis jos negavo – išloš. 200 tūkstančių gyventojų, savo šeimos biudžetą kas mėnesį papildančių mažesne nei minimali alga už kiekvieną vaiką iki dvejų metų gaus po 58 eurus, o už vyresnį iki 18-os metų – po 45 eurus.

Spragas rodo skaičiai

Išmokas gaus ir vaikai augantys šeimynose ar globos namuose, taigi išmokos iš viso bus skiriamos 530 tūkstančių vaikų. Anot socialinės apsaugos ir darbo ministerijos buvusios tvarkos spragas rodo skaičiai. Esą anksčiau už vaikus valstybė išmokėdavo apie 75 milijonus eurų, o kitąmet tam skirta per 200 milijonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svetlana Kulpina pateikia štai tokį socialinės nelygybės pavyzdį – kuomet tris vaikus turintys ir minimalų atlyginimą gaunantys tėvai anksčiau negalėjo tinkamai pasinaudoti lengvatomis.

Buhalteriai sako, jog jei anksčiau apie vaikus ir lengvatas darbuotojai turėdavo pranešti jiems, dabar ši prievolė teks savivaldybėms. Taigi tėvams teks nueiti ir užpildyti prašymus. Taip esą bus lengviau kontroliuoti, mat buhalteriai negali sekti kaip keičiasi šeimos padėtis ir pasitaikydavo sukčiavimų.

Nuo sausio didės ne tik išmokos už vaikus, bet ir neretai juos prižiūrinčių senelių pensijos. 30 metų stažą turinčiam senjorui ji kils 30 eurų ir turėtų siekti apie 332 eurus. Išdirbusiems mažiau kas mėnesį bus papildomai skiriami 12 eurų.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų