REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

41 renovuotas daugiabutis – tokie svarbiausi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pasiekimai nuo 2013 m. Molėtuose.

41 renovuotas daugiabutis – tokie svarbiausi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pasiekimai nuo 2013 m. Molėtuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje savivaldybėje dirbantys specialistai atskleidžia, kad sėkmės raktas – didžiulė komanda, kuri rūpinasi gyventojų informavimu apie renovaciją ir pačiu modernizacijos proceso sklandumu.

REKLAMA

Atsakymus gauna vienoje vietoje

Šiuo metu Molėtų rajono savivaldybė, kaip ir kitos, aktyviai ruošiasi teikti paraiškas dalyvavimui naujajame Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos etape. Tačiau, kaip pastebi Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Molėtų rajono savivaldybei Regina Šilinskienė, skambučių iš Molėtų gyventojų sulaukiama daug mažiau, nei iš kitų savivaldybių, mat visus atsakymus į savo klausimus gyventojai gali rasti Molėtuose, pasiteiravę savivaldybėje arba įmonėje, administruojančioje daugumos Molėtų daugiabučių renovaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Projektų įgyvendinimo sėkmę Molėtuose lemia tai, kad renovacijos projektų vadovas nėra vienas. Jis visada sulaukia pagalbos ir palaikymo iš įmonės, administruojančios renovaciją, vadovų, ir iš savivaldybės vadovų bei kolegų. Gerai suformuota projektų įgyvendinimo komanda, dėmesys projektų įgyvendinimui, o ne tik rezultatams, manau, ir lemia tai, kad dauguma parengtų renovacijos projektų yra sėkmingai įgyvendinami“, – dėsto pašnekovė.

Iššūkius pavyko įveikti drauge

Molėtuose dirbantys renovacijos specialistai neslepia, kad ir šiai savivaldybei kelias į renovaciją nebuvo lengvas, pasitaikė ir sudėtingų situacijų. „Nepaisant iššūkių, visi projektai sėkmingai užbaigti, nes juos administruojanti įmonė drąsiai ir labai atsakingai priima sprendimus. Be to, prie sėkmės prisidėjo ir aktyvi savivaldybės pozicija: savivaldybės meras ir administracija aktyviai domisi renovacijos įgyvendinimu ir, jeigu reikia, projektų įgyvendinimo administratorius visada sulaukia paramos ir palaikymo“, – pasakoja R. Šilinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingai svarbus savivaldybės vaidmuo informuojant gyventojus apie renovacijos naudą ir telkiant susirinkimus, neslepia ilgus metus su gyventojais renovacijos klausimus sprendusi Molėtų rajono savivaldybė Statybos ir žemės ūkio skyrius vyriausioji specialistė Lilija Krivičienė. Pasirodo, net ir mieste, kuriame yra gerųjų renovacijos pavyzdžių, dalis gyventojų į modernizaciją žiūri nepatikliai. Todėl konstruktyvūs gyventojų susirinkimai ir diskusijos – visos renovacijos sėkmės pagrindas, ir bendravimu su gyventojais rūpinasi ne tik renovacijos administratorius, bet ir savivaldybės bei BETA atstovai.

REKLAMA

Neišsigąsti net skeptiškų gyventojų

Surengti konstruktyvų gyventojų susirinkimą nėra paprasta, neslepia savivaldybės atstovė. Tačiau tuoj pat priduria, kad net skeptiškai arba pasyviai nusiteikusius daugiabučių galima padrąsinti žengti renovacijos keliu. Tiesa, tam reikia nuoseklaus ir renovacijos administratoriaus, ir savivaldybės atstovų darbo.

„Tekdavo rinktis ir tiesiog namo laiptinėse, ir kieme. Susirinkimų, vykstančių prie namo privalumas tas, kad aktyvesni gyventojai gali paraginti prisijungti kitus gyventojus, priminti apie tai, kad susirinkimas tuoj prasidės. Jeigu susirinkimai rengiami tolėliau nuo daugiabučio, pavyzdžiui, renovacijos administratoriaus patalpose, dažnai ateina aktyviausi gyventojai, todėl dabar geranoriški butų savininkai prašomi susirinkimo išvakarėse aplankyti namo gyventojus ir priminti apie rytdienos susirinkimą“, – pasakoja savivaldybės atstovė bei priduria, kad kiekvienas daugiabutis turi savo iššūkių, todėl darbas su gyventojais reikalauja ir patirties, ir mokėjimo bendrauti, ir energijos bei palaikymo iš kolegų, kuris liudytų, kad renovacija – visiems svarbus tikslas.

REKLAMA

Pasiteiravus, kokį patarimą galėtų duoti specialistams, bendraujantiems su gyventojais ir besistengiantiems juos sutelkti renovacijai, L. Krivičienė pataria nenuleisti rankų, jeigu kai kurie žmonės žiūri į renovaciją priešiškai. „Tokių gyventojų yra visose savivaldybėse, daugelyje daugiabučių, todėl net patys sėkmingiausi namai neišvengia tam tikro pasipriešinimo. Svarbu mokėti susitarti net su tokiais žmonėmis, leisti jiems išsikalbėti, o jeigu reikia – ištverti ir ginčus. Svarbiausia, kad renovacijos norintys gyventojai, padedami renovacijos specialistų, neprarastų vilties ir toliau siektų savo tikslo – modernizacijos.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų