REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje be tėvų globos auga daugiau nei 9000 vaikų ir net 35 procentai šių vaikų auga globos namuose.

Lietuvoje be tėvų globos auga daugiau nei 9000 vaikų ir net 35 procentai šių vaikų auga globos namuose.

REKLAMA

Prezidentės užsibrėžtas tikslas – 2020 metais nebeturėti vaikų globos namų ir siekti, kad vaikai nepatektų į institucinę globą, nes kuo mažesnis vaikas, tuo labiau institucinė priežiūra traumuoja, stabdo emocinį augimą ir jo raidą.

Laikinoji globėja Almeda drauge su vyru augina beveik vienerių biologinį sūnų Polą. Drauge šeimoje kaip savi auga du savo tėvų meilės netekę mažyliai: penkių mėnesių Domiukas ir įtėvių šeimos laukiantis vienerių Kristupas.

Man atrodo, kad mes esam tų laikinųjų globėjų pradžia ir būtent mes būsim tie žmonės, kurie galės pasidalinti savo patirtimi būsimoms globėjų kartoms“, – sako Almeda ir priduria, kad žmonėms būna sunku patikėti, jog visi vaikai jai vienodi, – „Man tai yra mūsų vaikai“. 

Socialinis globėjas, kaip ir paprastoje šeimoje, rūpinasi vaiku – veda pas gydytojus, į darželį, mokyklą. Dažnai vaikai nežino, kas yra tikra šeima ir kokie santykiai joje turėtų būti, tad šiuo supažindinimu su įprastu šeimos gyvenimu ir užsiima profesionalūs globėjai. sudarydami sąlygas vaikams laikinai gyventi ne globos namuose, o šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA

Augusi nepilnoje šeimoje, puikiai žinanti alkį meilei, rūpesčiui ir švelnumui, Almeda jau nuo mažens svajojo padėti likimo nuskriaustiems vaikams. Tapti ne biologiniais, o „širdies“ tėvais reikia ne tik drąsos, bet ir vidinės brandos. Dar daugiau drąsos reikia, jeigu galvoji apie laikiną globą.

REKLAMA

Turbūt niekas šiaip sau nevyksta, pati turėjau labai sunkią vaikystę ir kažkaip norisi, kad kuo mažiau vaikų patirtų tai, ką pati patyriau, – sako Almeda.

Septyni iš dešimties vaikų, kurie būna atskirti nuo šeimų dėl smurto, nepriežiūros, priklausomybių, po kelių mėnesių vėl grįžta atgal.

Trys nesulaukia, kol tėvai pasitaisys ir keliauja pas globėjus ar įtėvius. Maždaug per porą mėnesių įsitempę, sutrikę, jausmus sulaikę vaikai, patekę į laikinų globėjų šeimą, pradeda rodyti javo jausmus.

„Vaikučiai atkeliauja iš įvairių šeimų, su įvairiom traumom, raidos atsilikimais. Žmonės į juos žiūri kaip į kažkokius kitokius, jie juk yra lygiai tokie patys.

REKLAMA
REKLAMA

Mums irgi būna sunku, bet mes žinojom, kur mes einam ir ką mes darom ir nė vienai minutei nepasigailėjom. Bent vienam vaikui suteiksiu namus ir šeimą. Bent vienam“, – nuoširdžiai kalba globėja.

TV3 televizija ir SEB bankas kviečia susivienyti ir aukoti visoms jau pasiryžusioms ir dar pasiryšiančioms globoti šeimoms. Tik visi kartu galime padėti laikiniesiems globėjams nepalūžti, atrasti jėgų, sulaukti pagalbos reikiamu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų