REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palangos ligoninėje nėra vaikų ligų gydytojų. Šie čia dirba tik vasaromis ir tik po 18 valandos. Palangoje gyvenančios šeimos mano, jog tai absurdiška. Esą vietos valdžiai rūpi tik poilsiautojų vaikai. Mat pediatrų darbas ligoninėje vasaromis apmokamas pagal savivaldybės remiamą programą. Tuo tarpu pediatrų pasigendama ne vienoje šalies ligoninėje. 

Palangos ligoninėje nėra vaikų ligų gydytojų. Šie čia dirba tik vasaromis ir tik po 18 valandos. Palangoje gyvenančios šeimos mano, jog tai absurdiška. Esą vietos valdžiai rūpi tik poilsiautojų vaikai. Mat pediatrų darbas ligoninėje vasaromis apmokamas pagal savivaldybės remiamą programą. Tuo tarpu pediatrų pasigendama ne vienoje šalies ligoninėje. 

REKLAMA

„Turi visgi Palangos miesto ligoninė budintį pediatrą, ar ne?” - socialiniame tinkle diskusiją užvedė Palangoje gyvenanti Ramunė.

Ji pasakojo, jog sunegalavusiam mažyliui iškvietė greitąją medicininę pagalbą. Iš Klaipėdos atvykęs ekipažas suskubo vaiką vežti į Palangos mieste esančią ligoninę. Tačiau moteris šiems priminė, kad kurorte budinčio pediatro nėra. Šis ligoninėje dirba tik vasaromis.

Palanga močiučių, o ne vaikučių"

„Šįvakar greitosios pagalbos medikų (GPM) ekipažas iš Klaipėdos sunkios būklės mažametį vaiką susiruošė vežti į Palangos miesto ligoninės priėmimo skyrių. Įdomu ko? Ar gali būti, kad Klaipėdos medikai nežino, jog Palangos miesto ligoninė vaikų nepriima? Ar vis dėlto pagaliau ne tik pašto skyriai, bet ir Palangos miesto gyventojų (ne vien poilsiautojų) vaikų sveikata pasidarė svarbi?” - socialiniame tinkle rašė Ramunė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakojo, jog įtikinti greitosios pagalbos gydytojus, kad Palangoje nėra budinčio pediatro,  nebuvo lengva.

„Visiškai be pykčio rašiau, nes aš žinau, kad nėra pediatro ir niekada nevežu vaikų. Ir nesitikėjau, kad kas pasikeitė. Tik keista, kad GMP brigadą įtikinėti reikia... Nelabai jie patikėjo manim, tiesą sakant. Palanga juk močiučių. Ne vaikučių...” - komentavo Ramunė.

REKLAMA

Palangiškės mamos pasakojo, jog susirgus vaikui išties būna sunku. Palangos ligoninėje sergantis vaikas nesulaukia tokios priežiūros, kokią galėtų suteikti vaikų gydytojas. Tą žinantys tėvai, sunegalavusius mažylius skuba vežti tiesiai į Klaipėdos vaikų ligoninę.

„Palangos ligoninėje nėra vaikų gydytojo, o kai ten nuvažiuoji su vaiku paklausia ar nežinot, kur Klaipėdos vaikų ligoninė?“ - rašė Palangoje gyvenanti moteris.

Pediatras ligoninėje tik vasaros vakarais ir švenčių dienomis

Palangos ligoninė tai Klaipėdos Jūrininkų ligoninės depatamentas. Jam vadovauja Laimutė Ežerinskienė. Ji portalui tv3.lt paaiškino, kad pediatras ligoninėje dirba tik vasaromis.

REKLAMA
REKLAMA

„Budintus pediatras, pagal savivaldybės remiamą programą mūsų ligoninėje dirba nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 dienos, nuo 18 valandos iki 8 valandos ryto bei savaitgaliais ir švenčių dienomis visą parą. Žiemos metu, kadangi mes neturime ligoninėje vaikų skyriaus, neturime ir budinčio pediatro,“ - teigė L. Ežerinskienė.

Palangoje gyvenančios šeimos tai esą žino, td sergančių vaikų ir neveža, nebent išskirtiniais atvejais. 

„Kai vaikų skyrius užsidarė, dauguma tėvelių tai žino, tad ir vaikų nėra daug. Yra pavieniai atvejai, kada atveža dėl ūmios būklės, nes išsigąsta ir bijo kažkur toliau važiuoti. Būtiniausią, pirmąją pagalbą visada suteikiame mūsų ligoninėje, ir siunčiame pediatrui. Dažniausiai kviečiame greitąją pagalbą ir atiduodame pacientą į Klaipėdos vaikų ligoninę,“ - pasakojo L. Ežerinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangiškiai svarsto, kiek tai atima laiko, valstybės lėšų ir kiek reikia iškęsti sergančiam vaikui. Kai šiam sunegalavusiam iškviesta greitoji pagalba atvyksta iš Klaipėdos, vaiką veža į Palangos ligoninę, ten vaiką apžiūrėjas gydytojas, kviečia greitąją ir siunčia vaiką į Klaipėdos ligoninę. 

Ligoninėse vis mažiau pediarų

Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas Vaidotas Urbonas sako, jog gydytojų specialybės atskirtos ne veltui. Kiekvienas specialistas gilinasi į savo sritį, tad niekas geriau vaiko neprižiūrės, kaip pediatrai. Tačiau valstybės politikų požiūris kiek kitoks. Anot jų, vaikų priežiūrą turi perimti šeimos gydytojai. Tad pediatrų nėra ne tik Palangos ligoninėje, bet jų vis mažėja ir visoje Lietuvoje.

REKLAMA

„Liūdna situacija, nes pediatrų šiai diena trūkumo kaip ir nėra. Problema ta, kad Sveikatos apsaugos ministerija įsakymais bei įvairiais nutarimais parengė tvarką, jog pirminėje grandinyje dirbs tik šeimos gydytojai. Tad natūralu, kai yra toks nutarimas, ligoninės ir nebekviečia pediatrų dirbti. Dar viena kvailystė, jog po tokių sprendimų, kai visas darbo krūvis užgulė šeimos gydytojų pečius ir šie nebespėja susitvarkyti, politikai skundžiasi, kad šalyje trūksta pediatrų, neva nėra kam dirbti,“ - situaciją komentavo V. Urbonas.

Šeimos gydytojai nesusitvarko su jiems skiriamu milžinišku darbo krūviu. Juos norima paversti tarsi universalios parduotuvės pardavėjais, kurie turėtų išmanyti ir kokios kruopos, ir kokios padangos pačios geriausios, sako pediatrų draugijos pirmininkas.

REKLAMA

Vaikai ir suaugusieji serga skirtingomis ligomis

„Mes jau nuo 1997 metų apie tai kalbame, kad pasaulis eina kiek kita linkme negu Lietuva. Aiškiname, kodėl yra reikalingi pediatrai remdamiesi ne emocijomis, o moksliniais faktais, bet mūsų niekas negirdi, ypač ši, naujoji valdžia. Medicina yra paliekama nuošalyje ir remiamasi vien politiniais sprendimais, o tai yra progreso stabdis. Juk šeimos gydytojams neįmanoma visko aprėpti. Vaikai ir suaugusieji serga skirtingomis ligų grupėmis. Šeimos gydytojas užuot gilinęsis į vaiko raidą, dantų dygimą, vaikų pilvo ar plaučių ligas, verčiau dėmesį skirtų  infarktui, insultui, alzheimerio ligai,“ - įsitikinęs V. Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo, toli žvalgytis nereikia. Įvairiose Europos šalyse vaikų sveikata rūpinasi pediatrai. O štai estai atsisakę šių specialistų patyrė visišką fiasko.

„Kai kuriose Lietuvos ligoninėse, šeimos daktarus specializuoja, kad šie prižiūrėtų tik vaikus. Vokietijoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, pediatrai dirba pirminėje grandyje. Valstybė taip ir pinigų sutaupytų. Juk mokama šeimos gydytojui už vaiko priežiūrą, o šis siunčia vaikų gydytojui, arba ligoninės priėmimo skyriuje – gydytojas apžiūrėjęs vaiką siųs pediatrui. Tai nuostolinga veikla. Dabar turime situaciją, kad vaikų skaičius Lietuvoje mažėja, tačiau pažiūrėkite, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Šiaulių ligoninių priėmimo skyriai dūsta nuo besikreipiančio vaikų skaičiaus, tad kodėl jų tiek padaugėjo? Šeimos gydytojų juk nesumažėjo, tik pediatrų,“ - kalbėjo V. Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų