REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Šiaurės Korėja: JAV blokada būtų lygi karo paskelbimui (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja aršiai reagavo į JAV siūlomą šios šalies jūrų blokadą, teigdama, kad toks žingsnis reikštų „karo deklaraciją“, rašoma „The Financial Times“.

26

Šiaurės Korėja aršiai reagavo į JAV siūlomą šios šalies jūrų blokadą, teigdama, kad toks žingsnis reikštų „karo deklaraciją“, rašoma „The Financial Times“.

REKLAMA

Piktas šiaurės korėjiečių valdžios komentaras buvo paskelbtas valstybiniame dienraštyje „Rodong Sinmun“ likus vienai dienai iki bendrų JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos priešraketinės gynybos pratybų pirmadienį. Šie mokymai yra skirti aptikti, stebėti ir neutralizuoti Šiaurės Korėjos balistines raketas.

Įtampa regione išlieka didžiulė augant grėsmei, kad JAV imsis karinių priemonių prieš Šiaurės Korėjos režimą, ekspertai taip pat perspėja apie galimą karinių mokymų metu išprovokuotą plataus masto konfliktą.

Branduolinė ginkluotė šiurpina

Nepaisant to, kad Pchenjanas ženkliai nusileidžia savo konvencine ginkluote, totalitarinei valdžiai pavyko sukurti pažangią branduolinę ginkluotę, įskaitant branduolinę galvutę ir balistines raketas, galinčius pasiekti JAV žemyninę dalį, rašoma leidinyje.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį buvo išbandyta viena iš pažangiausių balistinių raketų – „Hwasong-15“ – o tai iššaukė JAV komentarus apie galimą šalies jūrų blokadą.

REKLAMA

„Prie visų galiojančių JT sankcijų, tarptautinė bendrija turi imtis papildomų priemonių jūrų saugumui (užtikrinti), įskaitant teisę blokuoti (Šiaurės Korėjos) jūrų prekybos kelius“, – teigiama JAV pranešime, kuris sukėlė Pchenjano įsiūtį.

Šiaurės Korėja galimą blokadą laikys „žiauriu mūsų švento suverenumo ir orumo pažeidimu bei dar vienu karo deklaravimu“, praneša „The Financial Times“.

„Jeigu jie parodys menkiausią jūrų blokados ženklą, jie turi būti pasirengę nuožmiam ir greitam gynybiniam atsakui“, – teigiama Pchenjano pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja dažnai naudoja panašią retoriką ir jau ne sykį kaltino JAV, vienu ar kitu atveju, „paskelbus karą“.

Leidinys pabrėžia, kad nepriklausomi Pietų Korėjos ekspertai taip pat kritikuoja blokados siūlymą, kuris, anot jų, „tik pablogins situaciją, o JAV Ramiojo vandenyno laivyno vadovybė neturi įgaliojimų blokuoti Šiaurės Korėjos pakrančių“.

„Jeigu JAV pasiryš blokadai, tai tik apsunkins situaciją ir išprovokuos Šiaurės Korėją atlikti dar daugiau branduolinių užtaisų ir balistinių raketų bandymų prisidengiant kalbomis apie būtinąją gintį“, – pasakojo Sejongo universiteto mokslininkas Hongas Hyun-ikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vietoje realių išeičių iš branduolinės krizės ieškojimų, ką galėtų suteikti dialogas su šiauriečiais, JAV bando išlaikyti savo hegemoniją Šiaurės Rytų Azijoje“, – aiškino ekspertas.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas anksčiau bandė priversti Kim Jong Uną sėsti prie derybų stalo, tačiau jo pastangos nedavė jokių rezultatų. Seulas šią savaitę pridėjo dar 20 Šiaurės Korėjos bendrovių ir 12 pavienių asmenų į savo sankcijų sąrašą. Tokios pačios politikos laikosi ir JAV, kuri taiko ne tik ekonominį, tačiau ir aktyvų politinį spaudimą režimui.

Šią savaitę Moon Jae-inas keliaus į Pekiną, kur, tikimasi, bandys paveikti Kinijos, tradiciškai palaikančios Šiaurės Korėją, prezidentą Xi Jinpingą, daugiau prisidėti prie šios krizės sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų