REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Papildomas mėnuo“ – taip vadinamas laikotarpis, kai asmeniui, baigus galioti jo privalomajam sveikatos draudimui (PSD), suteikiama galimybė dar mėnesį gauti kompensuojamas gydymo paslaugas. Vis dėlto tai nereiškia, kad PSD įmoka tą mėnesį gali būti nesumokėta. Artėjant šventėms, ja pasirūpinti verta iš anksto.

„Papildomas mėnuo“ – taip vadinamas laikotarpis, kai asmeniui, baigus galioti jo privalomajam sveikatos draudimui (PSD), suteikiama galimybė dar mėnesį gauti kompensuojamas gydymo paslaugas. Vis dėlto tai nereiškia, kad PSD įmoka tą mėnesį gali būti nesumokėta. Artėjant šventėms, ja pasirūpinti verta iš anksto.

REKLAMA

Privalomasis sveikatos draudimas galioja nuo dienos, kai už žmogų arba jis pats pradeda mokėti PSD įmokas, iki mėnesio, už kurį įmoka sumokama, paskutinės dienos. Šiuo laikotarpiu Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis yra apmokamos apdraustojo gaunamos sveikatos priežiūros paslaugos, kompensuojamieji vaistai ir medicinos pagalbos priemonės. Kai PSD įmoka nesumokama, šias paslaugas nemokamai galima gauti dar mėnesį, tačiau yra sąlyga – iki jo pabaigos įmoka vis tiek turi būti sumokėta.

„Tarkime, lapkričio 5-ąją asmuo nutraukė darbo santykius. Iki lapkričio 30-osios jis buvo laikomas apdraustuoju ir galėjo gauti visas teisės aktais nustatytas sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas PSDF biudžeto lėšomis. Šiomis paslaugomis nemokamai žmogus gali naudotis ir visą gruodį, bet iki šio – „papildomo“ – mėnesio pabaigos PSD įmoka privalo būti sumokėta – kitaip teks ir padengti gruodį gauto gydymo išlaidas, ir sumokėti praleistą įmoką“, – būdingą pavyzdį pateikia Vilniaus teritorinės ligonių kasos (Vilniaus TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač aktualu, kai yra veiklos pokyčių

Pasak L. Vitkauskienės, „papildomas“ mėnuo ypač aktualus keičiantis asmens darbo santykiams: nutraukiant darbo sutartį, keičiant darbovietę arba pradedant individualią ar pan. veiklą, kai PSD įmokas imama mokėti savarankiškai. Tai svarbu ir mokslus baigiantiems ar nutraukiantiems pilnamečiams asmenims. Žmonės linkę neįvertinti vieno mėnesio svarbos, todėl neretai pasitaiko, kad, per neapdairumą ar nežinojimą laiku nesumokėjus PSD įmokos, jų draustumas nutrūksta.

REKLAMA

Problemų įprastai nekyla, kai, pavyzdžiui, „papildomą“ mėnesį pradedami nauji darbo santykiai ir prievolę pervesti PSD įmoką turi darbdavys arba kai pradedama studijuoti kitoje mokymo įstaigoje ir jaunuolis vėl tampa apdraustuoju.

„Atidesni turėtų būti pradedantieji savarankiškai mokėti PSD įmokas – ėmę verstis individualia veikla, dirbti pagal verslo liudijimą ar neįsidarbinę asmenys, kurie nėra draudžiami valstybės lėšomis. Šie žmonės patys laiku ir kas mėnesį turi mokėti nustatyto dydžio PSD įmoką“, – atkreipia dėmesį Vilniaus TLK atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Draustumas galioja, jei nėra PSD įmokų skolos

Dažnai manoma, kad po pertraukos draustumas PSD vėl įsigalioja iškart, kai tik sumokama nustatyto dydžio PSD įmoka. Tai netiesa – asmuo vėl laikomas apdraustuoju tik tada, kai sumokamos visos anksčiau nesumokėtos PSD įmokos ir įmoka už einamąjį mėnesį.

Antraip žmogus neįgyja teisės gauti PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Abejojate? Pasitikrinkite savo draustumą

Vilniaus TLK ragina gyventojus prieš šventes, kai bus daug ne darbo dienų, laiku pasirūpinti, kad draustumas nenutrūktų. Pasidomėti savo draustumu reikėtų ne tik gyventojams, kurių veiklai keičiantis tampa aktualus „papildomas“ mėnuo. Tai svarbu sužinoti prieš einant pas gydytoją, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių tam tikru metu draustumas PSD galėjo būti nutrūkęs – už žmogų nebuvo mokamos arba jis pats kurį laiką nemokėjo įstatymu nustatyto dydžio PSD įmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draustumą galima pasitikrinti Vilniaus TLK interneto svetainės skiltyje „Internetu pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“. Įvedus asmens kodą ar draudžiamojo indentifikacijos kodą, apdraustasis mato įrašą „Apdraustas“, o „papildomo“ mėnesio atveju pateikiamas įspėjimas.

PSD įmokos dydį, kodą ir mokėjimo tvarką, taip pat turimos skolos PSDF biudžetui dydį galima sužinoti kreipiantis į „Sodrą“ www.sodra.lt/lt/imokos.

Kilus klausimų dėl draustumo PSD, galima skambinti į teritorinę ligonių kasą šiais numeriais: 8 700 88 888, (8 5) 212 0000, rašyti el. p. [email protected], [email protected] arba daugiau informacijos ieškoti www.vilniaustlk.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų