REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie „Islamo valstybės“ (IS) Afganistano šiaurėje, kur džihadistai įsteigė naujas bazes, prisidėjo prancūzų ir alžyriečių kovotojų, atvykusių ir iš Sirijos, naujienų agentūrai AFP sakė tarptautiniai ir afganų šaltiniai.

Prie „Islamo valstybės“ (IS) Afganistano šiaurėje, kur džihadistai įsteigė naujas bazes, prisidėjo prancūzų ir alžyriečių kovotojų, atvykusių ir iš Sirijos, naujienų agentūrai AFP sakė tarptautiniai ir afganų šaltiniai.

REKLAMA

Pirmą kartą Afganistane užfiksuotas IS kovotojų prancūzų buvimas. Analizės rodo, kad iš Sirijos ir Irako išvaryti kovotojai užsieniečiai gali vykti į karo draskomą Afganistaną.

Tai nerimą keliantis ženklas Prancūzijai diskutuojant, kaip elgtis su šimtais jos piliečių, nuvykusių kovoti IS gretose Artimuosiuose Rytuose. Prancūzija nuo 2015-ųjų išgyveno didžiausią IS įkvėpto smurto bangą Europoje.

Virtinė Alžyro ir Prancūzijos piliečių lapkričio mėnesį atvyko į daugiausia IS kontroliuojamą Darzabo rajoną Afganistano šiaurinėje Džozdžano provincijoje, sakė rajono gubernatorius Baazas Mohammadas Dawaras.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp atvykusiųjų yra mažiausiai dvi moterys, kurios atvyko su vertėju iš Tadžikistano, taip pat – čečėnų ir uzbekų, pridūrė B. M. Dawaras.

Europos ir afganų saugumo šaltiniai Kabule patvirtino B. M. Dawaro pranešimą, kad tarp kovotojų yra Prancūzijos piliečių, tačiau, kaip sakė vienas jų, nežinoma, „kiek jų yra“.

REKLAMA

„Inžinieriai“

Trys Darzabe matyti alžyriečiai, kaip manoma, anksčiau buvo Sirijoje ir Irake, sakė B. M. Dawaras, užsimindama, kad jie gali sieti IS padalinį Afganistane ir Pakistane „Islamo valstybė-Chorasanas“ (IS-K) su pagrindine grupuote Artimuosiuose Rytuose.

2015 metais pasirodžiusi IS-K užėmė dideles rytinių Nangarharo ir Kunaro provincijų dalis, nors iš pradžių jos vaidmenį Afganistano konflikte temdė Talibanas.

Vėliau džihadistai išplito į šiaurę, pasiekė Džozdžaną prie Uzbekistano sienos, surengė daug niokojamų atakų sostinėje Kabule.

REKLAMA
REKLAMA

Džozdžano provincijos gubernatoriaus atstovas Mohammadas Raza Ghafoori sakė, kad prancūziškai kalbantys europiečiai, vyrai ir moterys, buvo pastebėti mokantys IS kovotojus Darzabe.

Atstovas citavo pranešimus, kad kovotojai naujokais paėmė ir maždaug 50 vaikų, kai kuriems jų yra 10 metų.

Darzabo gyventojai AFP sakė, kad maždaug 200 užsieniečių įsirengė stovyklą vos už kelių šimtų metrų nuo Bibi Mariamo kaimo.

Moko dėti mirtininkų bombas

Vienas vietos gyventojas, prisistatęs Hajji vardu, sakė, kad šie kovotojai yra iš kelių valstybių, tarp jų – Prancūzijos, ir kad tai aukšti, trečią dešimtį metų bebaigiantys žmonės, vilkintys kariškus drabužius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie važinėja savo motociklais, važiuoja prie sienos ir grįžta, bet su niekuo nesikalba“, – sakė jis.

Buvęs kaimo lyderis Hasharas sakė, kad kai kurie atvykėliai moko kitus kovotojus naudotis mirtininkų bombomis ir dėti minas.

„Jie ... neša vargus normaliems žmonėms“, – sakė jis AFP. Kiti kaimo žmonės sakė, kad daug gyventojų pabėgo iš šio rajono.

Vietos žmonės drauge su rajono gubernatoriumi B. M. Dawaru perspėja, kad kovotojai taip pat eksploatuoja gamtinius išteklius, brangiuosius akmenis ir metalus.

Vienas saugumo šaltinis sakė, kad du prancūzai buvo praminti „inžinieriais“ ir, kaip atrodo, organizuoja kažkokią kasybą, bet pridūrė: „Nežinome, ko jie ieško.“

Kelios Europos tarnybos mano, kad kovotojai atvyksta per Tadžikistaną, sakė šaltinis. Pasak jo, mažiausiai vienas čia liepos mėnesį areštuotas prancūzas sakė, kad nori prisidėti prie IS Afganistane.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų