REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ekspertai sutaria, kad tobulinamos kompetencijos yra naudingos ne tik darbuotojų karjeros perspektyvoms, bet ir sklandžiai įmonės veiklai. „Šiandieninėje nuolat kintančioje ir iššūkių pilnoje darbo rinkoje būtinas nuolatinis darbuotojų tobulėjimas“, – įsitikinusi sklandesnį darbuotojų tobulėjimą užtikrinančias, finansines priemones verslui įgyvendinančios bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) projektų vadovė Vilija Šveikauskienė.

Ekspertai sutaria, kad tobulinamos kompetencijos yra naudingos ne tik darbuotojų karjeros perspektyvoms, bet ir sklandžiai įmonės veiklai. „Šiandieninėje nuolat kintančioje ir iššūkių pilnoje darbo rinkoje būtinas nuolatinis darbuotojų tobulėjimas“, – įsitikinusi sklandesnį darbuotojų tobulėjimą užtikrinančias, finansines priemones verslui įgyvendinančios bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) projektų vadovė Vilija Šveikauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padeda persiorientuoti

Pašnekovės teigimu, pokyčiai ekonomikoje, tobulėjančios technologijos ir inovacijos verčia darbuotojus nuolat atnaujinti žinias ir plėsti kompetencijas – tai padeda neatsilikti nuo tendencijų ir išlikti konkurencingiems rinkoje.

REKLAMA

„Rinka diktuoja sąlygas – kai kurios specialybės tampa paklausios, kitų poreikis sumažėja, o mokymai padeda užtikrinti darbuotojų profesinį mobilumą ir gebėjimą sparčiai persiorientuoti į kito ūkio sektoriaus veiklas. Tobulėjantys darbuotojai naudingi ne tik įmonei, bet ir kuria ilgalaikę naudą visai šalies ekonomikai“, – sako V. Šveikauskienė.

Jos teigimu, įmonėms, kurios rūpinasi savo darbuotojų kompetencijų ugdymu ar perkvalifikavimu, padėti gali Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“, leidžianti susigrąžinti 70–80 proc. mokymų išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Platus mokymų programų pasirinkimas

Šiuo metu įmonės gali rinktis iš nuolat pasipildančio 358 mokymo programų, kurias siūlo 50 mokymo įstaigų, sąrašo.

Anot Ūkio ministerijos Žmogiškųjų išteklių plėtros skyriaus vedėjo Lino Kadžio, šis sąrašas nėra baigtinis. „Jei verslininkai sąraše neranda sau tinkamų mokymų, jie turi galimybę susitarti su mokymo įstaiga, kad ši sukurtų specialiai jiems pritaikytą programą. Tiek jos turinys, tiek trukmė gali būti pati įvairiausia“, – teigia L. Kadys.

Pašnekovo teigimu, nuo 2017 m. lapkričio 2 dienos buvo reikšmingai praplėstos mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašo galimybės: mokymo paslaugas įmonėms galės siūlyti ne tik formalaus mokymo, bet ir neformaliojo švietimo teikėjai, atitinkantys nustatytus reikalavimus, taip pat įmonės ir organizacijos, turinčios teisę vykdyti mokymo programas, skirtas dirbti su konkretaus gamintojo produktais, produktų gamybos technologijomis, įranga, įrenginiais ar programine įranga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atsirado galimybė dalinai finansuoti ypač paklausius tarp darbdavių mokymus, t. y. mokymus, susijusius su pavojingais darbais ir pavojingais įrenginiais. Tokios kvalifikacijos darbuotojų itin trūksta Lietuvoje. Ūkio ministerijos inicijuotos naujovės taip pat leidžia įmonėms investuoti į užsienio kalbų, finansų valdymo, eksporto, strateginio planavimo, streso valdymo ir panašius mokymus. Kalbėdamas apie ES investicijų priemonę „Kompetencijų vaučeris“, Ūkio ministerijos atstovas pirmiausia akcentavo jos gebėjimą prisitaikyti prie verslo poreikių.

REKLAMA

„Ši tęstinė priemonė yra patogi pirmiausia tuo, kad leidžia įmonei gauti finansavimą mokymams tada, kai jų prireikia. „Kompetencijų vaučeris“ yra lyg metus galiojanti garantija, kuri užtikrina, kad už darbuotojų mokymus bus grąžinta nustatyta pinigų suma“, – pastebi pašnekovas. Pagal „Kompetencijų vaučerį“ įmonei yra skiriama 4 500 eurų. Ši suma per 12 mėnesių turi būti panaudota įmonės darbuotojų mokymo paslaugoms įsigyti.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

REKLAMA

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų