REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Vilniaus gyventojai renkasi kalėdines eglutes (nuotr. Fotodiena.lt)

Nors iki gražiausių metų švenčių dar liko kiek daugiau kaip dvi savaitės, tačiau šventinis šurmulys didėja su lyg kiekviena diena. Lietuvos miestai bei miesteliai vienas po kito įžiebia pagrindines egles, parduotuvėse ryškiai žaižaruoja kalėdiniai papuošimai, vis dažniau galima išgirsti Kalėdoms bei Naujiesiems metams skirtų dainų.

14

Nors iki gražiausių metų švenčių dar liko kiek daugiau kaip dvi savaitės, tačiau šventinis šurmulys didėja su lyg kiekviena diena. Lietuvos miestai bei miesteliai vienas po kito įžiebia pagrindines egles, parduotuvėse ryškiai žaižaruoja kalėdiniai papuošimai, vis dažniau galima išgirsti Kalėdoms bei Naujiesiems metams skirtų dainų.

REKLAMA

Nieko keisto, kad tokia šventinė atmosfera žmones nejučiomis ragina pradėti galvoti ir apie savo namų papuošimus. Nenustebtume, jei atsirastų tokių, kurių namuose jau puikuojasi ir kalėdinė eglutė. Ir, sutikite, ko čia laukti, kai šventine nuotaika galima pradėti mėgautis gerokai anksčiau.

Naujienų portalas tv3.lt nutarė pasidomėti, kiek šiais metais gali kainuoti bene pagrindinis kalėdinis namų puošybos elementas – eglutė. Peržiūrėjome skelbimus įvairiuose Lietuvos miestuose ir apibendrinome kainas skaičiuodami vidurkį. Juolab, kad kainos priklauso tiek nuo eglutės tipo, tiek nuo jos aukščio ir, sukluskite, nuo to, kada jūs ją bandysite įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikalbėjus su eglutėmis prekiaujančiais žmonėmis galima padaryti išvadą, kad būtent dabar yra bene geriausias metas pirkti kalėdines eglutes. Kuo arčiau bus didžiosios metų šventės, tuo sparčiau augs ir kainos. Ir vis dėlto, pasižiūrėkime, kiek eglutės kainuoja skirtinguose Lietuvos miestuose.

REKLAMA

Kainų intervalas – platus

Vilniuje eglučių pasirinkimas yra didžiausias. Paprastos kirstinės eglutė 1,5-2,5 m. aukščio gali kainuoti nuo 8 iki 20 eurų. Tiesa, kaip tikina patys pardavėjai, dėl kainų tikrai galima derėtis, tad iškalba apdovanotieji gali tikėtis įsigyti eglutę pigiau.

Sidabrinių eglučių vazonuose kainos svyruoja nuo 10 iki 20 eurų (kalbame apie 1,2-1,5 m. aukštį). Žinoma, galima rasti ir apie 2,25 m. aukščio eglučių. Priklausomai nuo išvaizdos, tokios eglutės gali kainuoti ir iki 70-80 eurų.

Kaune kainos ryškiai mažesnės. Akį atkreipia dėmesį tokie skelbimai su nuotraukomis, kur apie 1,5 m. aukščio kirstinė eglutė kainuoja vos 3-5 eurus. Kad tokios kainos nėra atsitiktinumas patvirtina ir kito pardavėjo siūlomos sidabrinės eglutės vazonuose – už 1-1,5 m. aukščio medelį prašoma 8-12 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Klaipėdoje kainų įvairovė tikrai stebina. Uostamiestyje paprastą apie 1-1,2 m. eglutę vazone galima įsigyti už 5 eurus. Bet jau kitame skelbime panašių matmenų (1,2-1,5 m.) eglutės vazone kaina net 25 eurai. Tiesa, pabrėžiama, kad tos eglutės yra „premium“ klasės.

Akivaizdu, kad iš didžiųjų miestų pagal eglučių kainų dydį pirmoje vietoje yra Vilnius. Tiesa, galima atkreipti dėmesį, kad Klaipėdoje kainos nusileidžia tikrai nežymiai. Pigiausiomis eglutėmis šiais metais džiaugsis kauniečiai. Bent jau kol kas, kol iki švenčių dar likę daugiau kaip dvi savaitės.

Įvertinome eglučių kainas didmiesčiuose, o dabar pasižvalgykime po mažesnius miestus ar miestelius. Ir, pasižvalgę, turėsime kiek nustebti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai Kėdainiuose 1,2-1,5 eglutės kaina – 15 eurų, o 2,4 m. ir aukštesnės žaliaskarės – 35 eurai. Gerokai kuklesnis Jonavos rajone įsikūręs eglučių pardavėjas, kuris už 1-2 m. aukščio medelius prašo 6 eurų. Tiesa, greta seka prierašas, kad „kainą galima derinti“.

Tuo tarpu Druskininkuose, gerokai žemesnė, vos 60 cm. aukščio eglutė vazone įvertinta 8 eurais. Bet pardavėjai užtikrina, kad tokia eglutė 100 proc. prigis jūsų kieme ir augs kartu su jūsų vaikais.

Galima daryti išvadą, kad šiuo atveju yra platus tiek eglučių, tiek jų kainų pasirinkimas. Tad kiekvienas tikrai nusipirks tokią, kuri papuoštų namus. Tik, svarbiausia, nepalikite to paskutinei minutei, nes tada ir laiko trūks rinktis, o ir kainos, tikėtina, šoktelės į nelabai džiuginančias padanges.

REKLAMA

Eglutė – prabangos prekė

Vyriausisis „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas pabrėžė, kad eglutės savo namuose dar nepasipuošė: „Dar anksti. Mėgstu eglutę puošti savaitę prieš šventes. Per darbus dar nuotaikos nelabai jaučiu. Tad eglutė visada tampa ta paskutine dovana namams.“

Anot ekonomisto, eglučių pardavimo rinka kiekvienais metais tampa vis profesionalesnė. „Yra tam tikros įmonės ar asmenys, kurie tuo verčiasi metai iš metų. Todėl jie puikiai žino tiek pirkėjų lūkesčius, tiek rinkos kainas“, - pabrėžia Ž. Mauricas.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas net neabejoja, kad eglučių kainą skirtinguose miestuose lemia tik paklausa: „Viskas priklauso nuo to, kiek žmonės yra linkę ir gali mokėti. Konkurencija šioje srityje yra labai neprognozuojama. Kaskart gali iššokti slaptas žaidėjas, kuris turės didelės įtakos visai rinkai. Gal iš Lenkijos atsiveš, o gal kas privatų mišką eglutėmis užsėjęs bus.

Šiame segmente eglutė yra įkainojama kaip prabangos prekė. Juk galima kokią šaką nusipirkti ir sumokėti labai nedaug, o jei jau perki didesnę eglutę – tai labiau prabangos simbolis. Juolab, kad tokia prekė perkama tik kartą metuose ir žmonės yra linkę sumokėti daugiau. Įprastai pirkėjai nevažinėja per kelias vietas ir netikrina kainų, o perka vietoje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų