REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Užstato sistemos administratoriaus Skaičiavimo centras (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Taros užstato sistema Lietuvoje veikia mažiau nei dvejus metus, o VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) skelbia jau pasiekęs 2020 metams iškeltą užduotį.

40

Taros užstato sistema Lietuvoje veikia mažiau nei dvejus metus, o VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) skelbia jau pasiekęs 2020 metams iškeltą užduotį.

REKLAMA

Pernai, pirmaisiais užstato sistemos metais, USAD Lietuvoje surinko 415 mln. vienetų taros arba apie 74 proc. į rinką išleistų pakuočių. Šįmet šis rodiklis pasiekė 92 proc., o per visus metus numatoma surinkti 535 mln. vnt. į rinką išleistų pakuočių, o dar 60 mln. vnt. daugkartinių butelių turėtų būti grąžinti gamintojams. Diegiant sistemą, tokį procentą buvo numatyta pasiekti tik 2020 metais.

USAD generalinis direktorius Gintaras Varnas skaičiuoja, kad kiekvieną parą surenkama apie 45 mln. vienetų taros.

„Rezultatai kalba patys už save. Užstato sistemos efektyvumas yra rekordinis, ir jau dabar pavijome ilgiau nei dešimtmetį panašias sistemas turinčias Skandinavijos šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Šie rezultatai garsina ir Lietuvą, nes iš daugelio Europos šalių važiuoja, domisi mūsų patirtimis. Prasideda banga, kad šalys svarsto ir priima sprendimus. Svarsto Škotija, Lenkija, Anglija, Prancūzija, Baltarusija jau kaip ir priėmė sprendimą“, - kalbėjo USAD generalinis direktorius Gintaras Varnas

REKLAMA

G. Varnas pastebi, kad didžiausią visų užstatinių pakuočių dalį, net 51 proc., sudaro alaus pakuotės, 21 proc. tenka gaiviųjų gėrimų pakuotėms, dar 20 proc. tenka vandens pakuotėms. Alaus pakuočių surinkimas yra didesnis nei vidutinis ir siekia 96 proc.. Vertinant užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių rūšis, didžioji dalis jų yra pagamintos iš plastiko (60 proc.) ir aliuminio (34 proc.), likę 6 proc. tenka stiklinėms ir plieninėms pakuotėms.

Surinktos ir supakuotos pakuotės pasiekia USAD Skaičiavimo centrą, kuriame antrinės žaliavos paruošiamos pardavimui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų surinktos antrinės žaliavos yra labai švarios, neužterštos kitais priedais ir atliekomis, priešingai nei rūšiuojamų atliekų konteineriuose. Be to, mes vienoje vietoje konsoliduojame didelį pakuočių kiekį. Todėl kasmet mūsų skelbiami viešieji konkursai sulaukia didžiausių Europoje perdirbėjų dėmesio, o mes už antrines žaliavas gauname geriausias kainas Lietuvoje“, – sako G. Varnas.

Skaičiavimo centre taros rūšys yra atskiriamos – plastmasė bei metalas vėliau supresuojami, o stiklas dar skirstomas į skaidrų (baltą), rudą ir žalią bei daugkartinio naudojimo. Pastarieji grįžta gamintojams. Tuo tarpu kitas stiklas vėliau smulkinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos surinktos pakuotės yra perdirbamos. PET išvažiuoja į Rumuniją, į įmonę „GreenTech“, stiklas atitenka „Kauno stiklui“ ir „Panevėžio stiklui“. Dar pakuotės vežamos į Vokietiją „Novel“ įmonę.

Nuotraukų galerijoje – vaizdai iš Skaičiavimo centro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų