REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Kava (nuotr. 123rf.com)

Viešojoje erdvėje galima išgirsti skirtingas nuomones apie kavą: vieni kalba apie jos naudą, kiti apie žalą. O kaip yra iš tiesų? Regis, lietuviams daugelis nepagristų mitų – visiškai nerūpi. Dar šių metų lapkritį atlikta visuomenės apklausa parodė, kad net 79 proc. žmonių Lietuvoje kavą geria kasdien

7

Viešojoje erdvėje galima išgirsti skirtingas nuomones apie kavą: vieni kalba apie jos naudą, kiti apie žalą. O kaip yra iš tiesų? Regis, lietuviams daugelis nepagristų mitų – visiškai nerūpi. Dar šių metų lapkritį atlikta visuomenės apklausa parodė, kad net 79 proc. žmonių Lietuvoje kavą geria kasdien

REKLAMA

vyko tyrimo apie lietuvių kavos gėrimo įpročius rezultatų pristatymas. Jame dalyvavusi dietologė, dietologijos klinikos įkūrėja Daiva Pipiraitė – Lazarevičienė pristatė pasaulinio mokslininkų tyrimo duomenis apie teigiamą kavos naudą žmonių sveikatai.

Mažina net mirtinų ligų riziką

„Negeriantys kavos – į dangų nepatenka. Kava yra dieviškas gėrimas ir naudingai veikia sveikatą“, - štai tokia fraze dietologė pradėjo savo pristatymą. Specialistė priminė kavos turimą naudą ir žalą organizmui. O nauda, pasirodo, ne tik didesnė, bet ir moksliškai įrodyta. Kavoje esantis kofeinas ne tik pagerina nuotaiką ir darbingumą, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų.

Kalbant apie teigiamą poveikį sveikatai, verta paminėti, kad kava turi antioksidacinį ir antibakterinį poveikį. Iš tiesų, antioksidantų kavoje yra daug. Be to, kava turi priešvėžinį poveikį“, - sakė D. Pipiraitė. Ji paminėjo tokį naudingą poveikį:

REKLAMA
REKLAMA

mažina riziką susirgti krūties, prostatos, kepenų, storosios žarnos vėžiu;

vėžiu sergančiam žmogui mažina tikimybę jo plitimui;

mažina lėtinių ligų uždegimus;

apsaugo kepenis;

mažina riziką susirgti antro tipo cukriniu diabetu;

mažina akmenų susidarymo riziką,

gerina atmintį;

teigiamai veikia psichinę sveikatą.

Kada riboti kavos vartojimą

D. Pipiraitė priminė, kad kava turi ir neigiamą poveikį. „Nors kava didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, bet tuo pačiu ir reguliuoja jo stabilumą ir mažina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Tie, kam padidėjęs kraujospūdis, pripažins, kad išgėrus kavos, iškart pajunta poveikį. Bet ilgainiui vartojant, organizmas įpranta ir nesijaučia šokinėjimo. Visgi, tokiems rizikos žmonėms reikėtų riboti kavos gėrimą iki trijų puodelių per dieną

REKLAMA

Anaiptol, jeigu kava yra filtruojama – tada ir ši rizika nedidėja. Kava taip pat sulėtina geležies pasisavinimą, todėl kavos vartoti kartu su produktais, turinčiais geležies, nereikėtų. Noriu paminėti, kad labai svarbu sumažinti kavos gėrimą nėštumo metu iki dviejų puodelių per dieną. Galimas toks neigiamas poveikis: priešlaikinis gimdymas, mažesnis kūdikio svoris, didesnė leukemijos rizika vaikams“, - tvirtino dietologė.

Pasak jos, naudos-žalos santykis geriausias yra 4-5 puodeliai per dieną.

„Kavoje dominuoja naudingosios medžiagos. Bet svarbu, kad būtų lengvai-vidutiniškai skrudintos pupelės, nes tada jose daugiausiai antioksidantų. Tyrimuose, kuriuos išstudijavau niekur nebuvo išskiriama kavos rūšis, todėl nėra skirtumo poveikiui ar geriate paprastą juodą, ar pavyzdžiui, Latte kavą“, - sakė D. Pipiraitė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai vertina kavos užpylimo ritualą

Nors beveik 80 proc. lietuvių kavą geria kasdien, tačiau kavos gėrimo vietos, kavos tipas ir šiam gėrimui išleidžiama pinigų suma skiriasi priklausomai nuo amžiaus. Paaiškėjo, kad jaunesnė karta daug mažiau dėmesio skiria kainai, daugiau – skoniui.

„Kartos keičiasi ir jų požiūris į gyvenimo kokybę kinta. Kava – neatskiriama to dalis ir mūsų atliktas tyrimas tai įrodė. Lietuviai kavą mėgsta, ją geria dauguma 25-60 amžiaus žmonių. Vis dėlto stipriai išsiskiria kavos gėrimo įpročiai jaunesnėje ir vyresnėse amžiaus grupėse: jaunesni dažniau ją geria mieste ir darbe, namuose renkasi kavą iš aparatų, vyresni – namuose ir labiau mėgsta užpilamą”, - sako Vitalij Tarasevič, „Elektromarkt” komercijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namuose kavą kasdien geria 66 proc. respondentų, kiekvieną dieną darbe – 57 proc., mieste 20 proc. apklaustųjų kavą geria 1-3 kartus per savaitę. Įdomu tai, kad namuose kavą daugiausiai geria moterys ir 41-60 metų žmonės, mieste bei darbo vietoje – vadovai ir specialistai. Tai parodė apklausa. Respondentai kavai per mėnesį vidutiniškai išleidžia 19 eurų: mažiausiai – tie, kurie ją geria namuose, daugiausiai – perkantys ją mieste.

Tyrimas atskleidė, kad net kas antras žmogus, kavos aparato nepirktų tik dėl to, nes yra pratę prie užpilamos kavos. Visgi, nuomonė dažnam pasikeičia pabandžiusių kavą iš aparato. „Philips” ir „Saeco” prekybos marketingo vadovas Lietuvoje Vitalijus Žuravskis tikino, kad žmonės ieško kuo paprastesnės priežiūros reikalaujančių aparatų. Tačiau daugumai kur kas svarbiau yra galimybė pasigaminti kuo įvairesnes kavos rūšis.

Tyrimą „Elektromarkt” užsakymu atliko tyrimo bendrovė RAIT, jame dalyvavo 507 respondentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų