REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymas didiesiems dujų vartotojams kitąmet brangs kiek daugiau nei 7 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų komisija ketvirtadienį patvirtino 487,38 euro už megavatvalandę (MWh) per parą dujų tiekimo saugumo papildomą dedamąją – 7,3 proc. didesnę antrąjį šių metų pusmetį (454,25 euro už MWh).

REKLAMA

Lapkričio viduryje komisija buvo patvirtinusi 27 proc. didesnę – 578,01 euro už MWh SGD terminalo saugumo dedamąją, tačiau Vyriausybei lapkričio pabaigoje pritarus 212 MW strateginiam elektros rezervui, kurį užtikrins per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) remiami Lietuvos elektrinės 7 ir 8 blokai, deginantys SGD, saugumo dedamoji buvo patikslinta.

Energetikos ministerija skaičiavo, kad po Vyriausybės sprendimo SGD terminalo saugumo dedamoji nuo sausio turėtų didėti 12 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją dalį SGD terminalo išlaikymo moka Jonavos trąšų gamintoja „Achema“, šiemet už tai sumokėsianti beveik 20 mln. eurų. Koncerno „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS anksčiau teigė nesuprantantis valdžios sprendimo didinti SGD terminalo išlaikymo kaštus.

Tačiau energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs, kad „Achemai“ bendri mokesčiai už SGD terminalą 2018 metais sumažės.

Visi dujų vartotojai turėtų sumokėti iš viso apie 88,5 mln. eurų SGD terminalo mokesčio. Į šią sumą įeina ir pinigai, skirti SGD dujų tiekėjai „Litgas“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų