REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šių dienų iššūkis darbdaviams – darbuotojų migracija iš kaimų ir mažų gyvenviečių į didžiuosius miestus. Lietuva – ne išimtis, nes Vilnius ir Kaunas tampa traukos centrais, o mažesnių miestų įmonės turi sugalvoti, kaip susidoroti su darbuotojų trūkumu. Anot Kupiškio bendrovės „Frusela“ vadovės Vilmos Aukštikalnienės, situaciją padeda spręsti darbuotojų ugdymas.

Šių dienų iššūkis darbdaviams – darbuotojų migracija iš kaimų ir mažų gyvenviečių į didžiuosius miestus. Lietuva – ne išimtis, nes Vilnius ir Kaunas tampa traukos centrais, o mažesnių miestų įmonės turi sugalvoti, kaip susidoroti su darbuotojų trūkumu. Anot Kupiškio bendrovės „Frusela“ vadovės Vilmos Aukštikalnienės, situaciją padeda spręsti darbuotojų ugdymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonė veiklą pradėjo 2000 metais nuo cukraus sirupų gamybos. Laikui bėgant bendrovė išplėtė savo parduodamų produktų asortimentą – pradėjo gaminti sausą gliukozę ir sausos grietinėlės pakaitalus. Darbuotojų skaičius išaugo iki 24 žmonių, tačiau toliau plėstis tapo sudėtinga dėl darbuotojų stygiaus. Šiai problemai išspręsti nutarta skirti dėmesį darbuotojų ugdymui.

REKLAMA

„Tokiame mažame miestelyje kaip Kupiškis trūksta įvairių sričių specialistų: elektrikų, mechanikų, energetikų. Žmonių, norinčių darbuotis, yra, tačiau jiems dažniausiai trūksta kvalifikacijos – kai kurioms veikloms reikia turimas kompetencijas patvirtinančių sertifikatų. Todėl suprantame būtinybę apmokyti darbuotojus ir padėti jiems tapti kvalifikuotais specialistais“, – sako V. Aukštikalnienė.

Pašnekovė teigia, kad „Fruselos“ dėmesys bus skirtas jaunuoliams, nes jie turės pakeisti specialistus, greitai paliksiančius darbo rinką. „Turime tik vieną elektriką, bet jis po kelerių metų jau išeis į pensiją. Jaunų žmonių apmokymas yra naudingas tiek jiems patiems, tiek verslui“, – mano pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Aukštikalnienė atskleidžia, kad dėl reikiamų specialistų stygiaus kreipėsi ir į Kupiškio savivaldybę, tačiau svaresnę pagalbą tikisi gauti iš Europos Sąjungos (ES) investicinių fondų. Įmonė dabar vykdo elektrikų mokymus, dalinį finansavimą jiems ji gavo pasinaudojusi Ūkio ministerijos administruojama priemone „Kompetencijų vaučeris“.

„Dabar apmokome profesinę mokyklą pabaigusį jaunuolį. Jis jau atliko praktiką, noriai mokėsi, o dabar – egzaminavimo metas. Vaikinas įgis papildomų įgūdžių, reikalingų elektriko profesijai. Esame patenkinti mokymais, dėl to ketiname suteikti kvalifikaciją ir dar vienam darbuotojui“, – apie ateities planus pasakoja „Fruselos“ vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkė turėjo galimybę pasirinkti net iš kelių įmonių, vykdančių mokymus. Vadovė džiaugėsi, kad nereikėjo skirti savo laiko mokytojų paieškoms. Mokymus V. Aukštikalnienė teigia galėjusi pasirinkti jos įmonei patogiu laiku, o programą koreguoti pagal savo poreikius.

„Fruselos“ direktorė mano, kad ir kitoms įmonėms reikėtų pasukti investicijų į darbuotojų ugdymą keliu. Anot jos, sprendžiant darbuotojų stygiaus problemą, tai pats efektyviausias kelias, užtikrinantis ilgalaikę įmonės plėtrą.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

REKLAMA

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų