REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Rusijos ekonomika ir toliau tęsia stagnaciją, JAV svarsto net kelis Kremliaus spaudimo variantus vienu metu: drausti JAV piliečiams pirkti Rusijos valstybinės skolos obligacijas, o taip pat iš esmės imtis rusų oligarchų veiklos apribojimo.

Kol Rusijos ekonomika ir toliau tęsia stagnaciją, JAV svarsto net kelis Kremliaus spaudimo variantus vienu metu: drausti JAV piliečiams pirkti Rusijos valstybinės skolos obligacijas, o taip pat iš esmės imtis rusų oligarchų veiklos apribojimo.

REKLAMA

JAV finansų ministerija šiuo metu rengia naujus sankcijų Rusijai projektus ir, tikimasi, kad jei bus paviešinti kitų metų pradžioje. Nors kol kas nėra garantijų, kad abi šios iniciatyvos bus priimtos (dėl galimos JAV prezidento administracijos ir Kongreso vidinės kovos), šie siūlymai galėtų suduoti dar stipresnį smūgį ir taip ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai Rusijos ekonomikai.

Apie galimas naujas sankcijas rašoma JAV analitinės žvalgybos centro „Stratfor“ ataskaitoje, skelbia „Apostrofa“.

2018-ųjų vasarį JAV finansų ministerija paviešins ataskaitą, kurioje atsispindės siūlomų sankcijų poveikis, tiek pačiai Rusijai, tiek ir pasaulinei rinkai. Šiuo metu veikiančios sankcijos apriboja kai kurių rusų įmonių, tokių kaip „Sberbank“ ar „Rosneft“, galimybes platinti obligacijas Vakarų investuotojams, tačiau nedraudžia išleisti euroobligacijų Rusijos valdžiai. Siekiant apeiti taikomas sankcijas, Kremlius, kaip yra pranešama, prisiėmė valstybinę skolą ir perdavė ją bendrovėms, kurioms taikomi apribojimai. Ekspertai paskaičiavo, kad užsieniečiai įsigijo 30 proc. bendro obligacijų kiekio, kurį išleido Rusija (bendra jų vertė – 25 mlrd. dolerių), lyginant su vos 5 proc. ankstesniu laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos valdžia planuoja pasiskolinti dar 18 mlrd. dolerių, kad užkamšytų savo federalinio biudžeto skyles 2018 metais. Rusijos ekonomika perėjo iš recesijos į stagnaciją, Maskvos finansiniai resursai sparčiai senka, o finansiniai sunkumai artėjančiais metais nežada trauktis. JAV apribojimai skolintis dar labiau susilpnintų Kremliaus galimybes išsaugoti stabilų federalinį biudžetą ir palaikyti valstybinių bendrovių veiklą. Tačiau net ir jie nėra nutaikyti į visišką trapios Rusijos ekonomikos žlugdymą.

REKLAMA

Antrojoje ataskaitoje, kurią kitų metų vasarį paviešins JAV finansų ministerija, bus skirta žymiausiems Rusijos oligarchams ir apjungs informaciją ne tik apie jų pačių, tačiau ir jų šeimos narių veiklą, turtus, korupcijos atvejus, užsienio verslo ryšius ir pajamų šaltinius. Tie, kurių vardai atsidurs sąraše, gali tikėtis sankcijų jų atžvilgiu, nors tai ir nebus automatizuotas procesas.

Ši taktika yra kažkas naujo JAV sankcijų politikoje: jeigu anksčiau JAV personalinės sankcijos buvo taikomos tik saujelei Kremliaus oligarchų, dauguma kurių turėjo mažai aktyvų užsienyje ir gyveno Rusijoje. Dabar šį sąrašą papildys žmonėmis, kurie nėra aktyvūs Kremliaus politikos atstovai ir turi mažai tiesioginių sąsajų ar išvis jų neturi su Rusijos užsienio politika. Kol kas oficialiai tai nėra patvirtinta, tačiau manoma, kad į šį sąrašą pateks tie, kurie turi daug turto Vakaruose ir gyvena už Rusijos ribų. Tokių oligarchų ryšiai su Kremliumi yra įvardijami labiau kaip būtinybė, o ne lojalumas. Kremliui jie reikalingi finansiškai palaikyti valstybines struktūras, finansinį sektorių ir gyventojų užimtumo programas.

Griežtinti priemones Rusijai JAV gali ne tiek dėl to, kad ankstesni sankcijų sąrašai nesuteikė reikiamo poveikio, tačiau ir dėl to, kad Rusija aktyviai stengiasi jų išvengti. Pavyzdžiui, vakar buvo paskelbta, kad D. Medvedevas leido kelioms su karine pramone susijusioms institucijoms neviešinti rangovų pavadinimų viešųjų pirkimų metu. Taip tikimasi pritraukti daugiau tiekėjų, kurie baiminasi JAV sankcijų poveikio jų veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų