REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų namuose Linas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) augo nuo 11 metų. Čia berniukas atsidūrė mirus jo motinai. Grasinimai, baimė būti sumuštam, vagystės, teistumai ir pedofilijos skandalas. Tai tik dalis jau suaugusio vaikino prisiminimų, iš vaikystės.

Vaikų namuose Linas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) augo nuo 11 metų. Čia berniukas atsidūrė mirus jo motinai. Grasinimai, baimė būti sumuštam, vagystės, teistumai ir pedofilijos skandalas. Tai tik dalis jau suaugusio vaikino prisiminimų, iš vaikystės.

REKLAMA

„Kai mirė mama, man buvo 11 metų. Gyventi su tėvu negalėjau, tad iš pradžių buvau apgyvendintas Panemunės, vėliau augau Viešvilės vaikų globos namuose," - pasakojo Linas. 

Vaikai verčiami vogti 

Vienišas vaikas buvo šantažuojamas, nuolat skriaudžiamas ir gyveno jausdamas vyresnėlių baimę. Vedinas jos, berniukas pildė didesnių vaikų užgaidas. Šios jam baigėsi ne vienu teistumu. 

„Neturėjau mane lankančių artimųjų, kurie būtų skyrę man dėmesio, aplankę, atvežę vaišių ar pinigų, apgynę, kai to reikėjo. Tad tokiems vaikams, kaip aš, ten nebuvo lengva.

REKLAMA
REKLAMA

Buvau mažas, silpnas, o vyresni vaikai žinodami, kad neturiu tėvų, esu visiškai vienas ir niekam nepasipasakosiu, tuo naudodavosi. Buvau skriaudžiamas. Grasindavo man, kad sumuš ir versdavo vogti. Aš jų bijodavau, nežinodavau, ką jie man gali padaryti, tad ir vogdavau. Nuo maisto iki prabangesnių rūbų, viską – ką liepdavo," - kalbėjo Linas.

REKLAMA

Vaikinas tikina, kad vaikų namuose dirbančios auklėtojos nepasitiki ir netiki vaikų pasakojamomis istorijos. Dažnai auklėtiniai būna apkaltina ir be kaltės. 

„Galiu drąsiai sakyti, kad augdamas vaikų namuose susigadinau gyvenimą. Turiu 2 teistumus ir 1 administracinį pažeidimą. Nuo mažens svajojau dirbti policininku, bet dabar negaliu juo tapti, dėl savo praeities, susigadintos vaikų namuose.

Auklėtojos nepasitiki ten gyvenančiais vaikais. Kartą mane apkaltino, kad pavogiau merginos telefoną. Nors nebuvau kaltas. Iškvietė policiją, išvežė mane į komisariatą. Kitą dieną, atsirado tikrasis kaltininkas ir mane išleido. Niekas neatsiprašė už tai. Sakykit, ar tokia situacija gali nutikti augant šeimoje? Motina savo vaikui iškviesti policiją, jį išvežti į komisariatą, ten sumušti, paleisti ir niekas nieko? Nemanau," - tikino vaikinas. 

REKLAMA
REKLAMA

Gyventi įstaigoje - klaiku 

„Gyventi didžiulėje institucijoje, žinoti, kad tai yra įstaiga, ir tas visuomenės požiūris, kad čia gyvenantys – vagys, yra klaiku. Tikrai ne visi ten gyvenantys vaikai yra vagys. Gal jais tokiais verčia būti.

Pažiūrėkit, kaip skiriasi vaikai, kurie auga vaikų namuose. Net užmetus akį, tai akivaizdžiai matosi. Vaikų namų auklėtinius veža apsipirkti kartą metuose. Parduotuves parenka pagal mažiausias kainas. Tad dažniausiai tai būna turgus. O ten rūbai - „popieriniai“, bet juos nešioti turime ištisus metus. Jeigu perkamos striukės – tai dvejiems metams. Todėl tie vaikai ir apskurę vaikšto. Gal dėl to ir vagia?" - dalijosi Linas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

vaikino pasakojimai, kalbos, akd esą vaikų namų auklėtiniai sulaukia daug paramos, labdaros, gauna daugybę dovanų - mitas. Aukojamų daiktų vaikai nė nemato. 

„Prisimenu, iki pedofilijos skandalo Viešvilės vaikų namų direktorius bendraudavo su vokiečiais. Kartą atvežė labdaros kelis sunkvežimius. Visi tie daiktai 2 savaites gulėjo sporto salėje. Mums nebuvo galima jų apžiūrėti, tik matydavom, kaip darbuotojai tempia maišus namo. O po pedofilijos skandalo, juk daugybę labdaros daiktų, kompiuterių rado ir direktoriaus namuose," - teigė pašnekobvas.

Vaikų namų turėtų nebelikti

„Nemanau, kad vaikų namuose augti saugu. Aš nebuvau, tas vaikas, kuris nukentėjo pedofilijos skandale. Bet pažįstu visus nukentėjusiuosius, negaliu patikėti, kad tai galėjo vykti. Dabar, kai esu suaugęs, galvoju, kad galbūt ir galėjau įtarti, kad tokie dalykai ten vyksta, bet kai buvau vaikas – nežinojau, kodėl vedasi vaikus į mišką. Sakydavo – išsipasakoti," - prisimena Linas. 

REKLAMA

Pasak vaikino, našlaičiams ar be tėvų augantys vaikai turėtų gyventi nedidelėse šeimynose.

„Vaikų namų neturėtų likti. Labai gerai, kad jie naikinami. Augti šeimynose, kur gyventų po 4-5 vaikus būtų geriau. Jie įsilietų į visuomenę ir niekas nebadytų pirštais, vagimis nevadintų. O ir auklėtojoms būtų lengviau. Gal būdami ne didelėje įstaigoje, vaikai jaustųsi lyg gyvendami su motina," - svarstė vaikinas.

Sulaukę pilnametystės, jaunuoliai iš globos namų turi išvykti. Tačiau - kur, privalo susirasti patys.

„Kai sulaukiau 18 metų, manęs paklausė, kokie mano planai: ketinu išvykti iškart ar dar kuriam laikui pasilikti. Gerai, kad turėjau globėją, beje, kurią pats susiradau, kai man buvo 13 metų. Ji tapo mano krikšto mama. Tad pas ją ir išvykau. Tik aišku, niekas neklausė, ar turiu pinigų kelionės bilietui į Kauną pas ją. Turėjau," - sako jau 19 metų Linas ir teigia, kad šiuo metu turi pastovų darbą. Neva tęsti mokslų kol kas nėra galimybės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų