REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jubiliejinis, 70-asis, Vilniaus „Žalgirio“ sezonas tapo tikra katastrofa. Apie UEFA turnyrų grupių etapą svajoję žalgiriečiai liko ne tik be jo, o ir praktiškai be trofėjų. „Žalgiris“ džiaugėsi mažiausiai prestižo turinčia Lietuvos futbolo federacijos (LFF) supertaure, bet prarado čempiono vardą ir LFF taurę. Kokios permainos laukia „Žalgirio“?

Jubiliejinis, 70-asis, Vilniaus „Žalgirio“ sezonas tapo tikra katastrofa. Apie UEFA turnyrų grupių etapą svajoję žalgiriečiai liko ne tik be jo, o ir praktiškai be trofėjų. „Žalgiris“ džiaugėsi mažiausiai prestižo turinčia Lietuvos futbolo federacijos (LFF) supertaure, bet prarado čempiono vardą ir LFF taurę. Kokios permainos laukia „Žalgirio“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Serija nutrūko

14 titulų iš eilės. Tokia įspūdinga trofėjų serija priklausė „Žalgiriui“. Rugsėjo pabaigoje viską sensacingai nutraukė Panevėžyje LFF taurę laimėjęs Kauno „Stumbras“. Galiausiai A lygos trofėjų iš „Žalgirio“ rankų išplėšė Marijampolės „Sūduva“.

REKLAMA

Žalgiriečiai Lietuvos čempionais buvo tapę ketverius pastaruosius metus.

„Yra daug kitų šalių pavydžių, kur futbolo karalius nuolat keičiasi? Kodėl Lietuvoje turi būti vienas?“ – lemiamų rungtynių išvakarėse tv3.lt klausė „Žalgirio“ vicekapitonas Mantas Kuklys.

Šiemet „Žalgirio“ sezonas buvo išskirtinis ir tuo, kad dukart keitėsi komandos strategas. Klubas spalio pabaigoje atleido Valdą Dambrauską, o po sezono – baltarusį Aleksandrą Brazevičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniuoju metu su treneriais dirbame ciklais. Daugiau kaip dvejus metus komandai vadovavo lenkas Marekas Zubas, kone tris sezonus – V. Dambrauskas. Sezoną baigėme su laikinu treneriu, o dabar metas pasirinkti tolimesnę kryptį, strategiją ir žmogų, kuris galėtų vesti „Žalgirį“ į priekį“, – aiškino „Žalgirio“ sporto direktorius Mindaugas Nikoličius.

Per žingsnį nuo svajonės

Žalgiriečiai, V. Dambrausko eros metu, buvo netoli antrojo UEFA Čempionų lygos atrankos turnyro etapo. Jis suteiktų galimybę tęsti kovas dėl vietos grupių turnyre. Nepavykus – kautis dėl vietos pagrindiniame UEFA Europos lygos etape.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Dambrausko „Žalgiris“ netoli stebuklo buvo 2015-aisiais, kai svečiuose 0:0 sužaidė su Švedijos „Malmo“, o namie pralaimėjo 0:1. Tąkart švedai įvartį pelnė po kontratakos, o šeimininkai nepasinaudojo tuo, kad, susižeidus pagrindiniam vartininkui Zlatanui Azinovičiui, nuo 50-osios minutės „Malmo“ tvirtovę gynė tuomet 16-metis Marko Johanssonas.

„Žalgiris“ dar arčiau svajonės buvo pernai. Vilniečiai namie nepasinaudojo nemažai puikių progų ir sužaidė 0:0. Kazachstane rezultatas iki paskutiniojo „Astana“ kampinio buvo 1:1. Tačiau tąkart 92-ąją minutę visą žalgiriečių triūsą nubraukė Marino Aničičiaus įvartis.

REKLAMA

Šiemet „Žalgiris“ Vilniuje 2:1 laimėjo pirmąsias rungtynes prieš galingą Bulgarijos milžiną – Razgrado „Ludogorec“. Svečiuose Serge’o Nyuiadzi įvartis pasiuntė „Žalgirį“ ir sirgalius į euforiją. „Ludogorec“ reikėjo trijų įvarčių. Vis dėlto, tai bulgarams problema netapo – Razgrado komanda laimėjo 4:1 ir pateko į kitą etapą.

Idealus kandidatas

Pastaraisiais sezonais „Žalgiriui“ Lietuvoje buvo nuobodu. Klubas sezono akcentus dėliodavosi ne vietiniam, o tarptautiniam frontui. „Žalgirio“ vadovai kasmet akcentavo pagrindinį metų tikslą – patekti į UEFA turnyro grupių etapą.

REKLAMA

V. Dambrauskas ne kartą kalbėjo, kad jam tai – vienintelė galimybė pasirodyti geriau nei jo pirmtakui M. Zubui. Esą Lietuvoje jis gali pasiekti arba tokių pat rezultatų, arba prastesnių, mat M. Zubas Lietuvoje laimėjo viską.

Praėjusių ir šių metų vasaros, tv3.lt žiniomis, V. Dambrauskui buvo skirtingos. Pernai „Žalgiris“ dairėsi trenerio pamainos. Šiemet 40-metis pakruojietis pats norėjo trenkti durimis, bet klubo vadovai prašė pasilikti, o vėliau pradėjo derybas dėl naujos sutarties.

V. Dambrauskas liko „Žalgiryje“, bet galiausiai buvo atleistas. Neužsibuvo ir įpėdinis A. Brazevičius. Šią savaitę pranešta apie strategu paskirtą Aurelijų Skarbalių. Ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas 1995–2006 žaidė Danijoje, o vėliau ten dirbo treneriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aurelijus buvo pagrindiniu mūsų kandidatu. Pasikvietėme jį į Lietuvą ir tris dienas praleidome kartu nuo ryto iki vėlyvo vakaro, turėjome produktyvius pokalbius. Jei prieš tai galvojome, kad jis geras kandidatas, dabar mąstome, kad jis yra idealus, nes atitiko visus mūsų kriterijus“, – vertino M. Nikoličius.

Portalo tv3.lt žiniomis, „Žalgirio“ vadovai su A. Skarbaliumi kontaktus buvo užmezgę dar praėjusių metų vasarą. Tiesa, tada buvo leista tęsti darbą V. Dambrauskui.

Laukia permainos?

A. Skarbalius sugrįžimą į Lietuvą po dviejų dešimtmečiu vadina iššūkiu. Juo labiau, kad treneris perima klubą, kuris išstumtas iš aukštumų.

REKLAMA

„Visiems būna geresnių ir blogesnių periodų. Iš dalies smagu, kad atsirado rimtų konkurentų „Žalgiriui“. Tuo reikia džiaugtis, nes žalgiriečiai verčiami neužmigti ant laurų, – samprotavo A. Skarbalius. – Noriu, kad žaistume futbolą, kuris malonus akiai, kurį nori matyti mūsų sirgaliai.“

V. Dambrauskas ne kartą sakęs, kad visada svajojo treniruoti „Žalgirį“. Į Vilnių po ilgos pertraukos grįžęs A. Skarbalius – taip pat. Jis „Žalgiryje“ žaidė 1991–1994 metais.

Naują trenerį turės ir Lietuvos vicečempionų rezervas – Pirmoje lygoje žaidžiantis „Žalgiris B“. Komandai vadovaus Žydrūnas Grudzinskas.

REKLAMA

„Žalgiris“ žada, kad kitąmet daugiau jaunimo bus ir pagrindinėje ekipoje. Pamaina šiame sezone rungtyniavo nedaug. Po mačą sužaidė 18-mečiai vartininkai Airidas Mickevičius ir Pijus Petkevičius. Triskart aikštėje pasirodė 17-metis Karolis Uzėla, šešissyk – 21-erių Danielis Romanovskis, kartą – 19-metis Ernestas Stočkūnas.

Nemažai kritikos sulaukė ir legionieriai. Prieš sezoną garsiausiu žalgiriečiu klubo istorijoje vadintas Mahamane Traore žaidė 10 rungtynių. Kritikos strėlės smigo į gynėjus čilietį Diego Oyarzuną, kroatas Kają Roguljį, saugą iš Rumunijos Liviu Antalį ir puolėją iš Bosnijos Bahrudiną Atajičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po nesėkmingo sezono – didesnė parama

„Žalgiris“ šiemetinį biudžetą pristatė prieš pat sezono startą – vasarį. Planuota surinkti 2,28 milijonus eurų. Tai – 50 tūkstančių eurų daugiau nei 2016-aisiais.

Netrukus „Žalgirį“ turėtų pasiekti kone kalėdinė Vilniaus miesto savivaldybės dovana – papildomas 0,5 milijono eurų. Tiek pat gaus ir Vilniaus „Lietuvos rytas“.

Nors „Žalgiris“ kitus metus pasitiks ne kaip Lietuvos čempionas ir žais ne Čempionų, o Europos lygoje, savivaldybė paramos nemažins.

„Sprendimą „Žalgiriui“ kasmet skirti vienodo dydžio paramą priėmėme prieš trejus metus. Klubas, pagal šią sutartį, turi gauti 868 tūkstančius eurų. Kadangi pirmaisiais metais sumokėta ne viskas, 2018-aisiais „Žalgiris“ gaus ne 868 tūkstančius, o apie milijoną eurų. Vėliau – svarstysime, kai baigsis trejų metų sutartis“, – tv3.lt aiškino Vilniaus miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinka.

REKLAMA

Vilniaus valdžia jubiliejinio, 70-ojo, „Žalgirio“ sezono rezultatų nedramatizuoja.

„Visada norisi, kad tavo mėgstama komanda laimėtų, bet sportas yra sportas. Jis tuo ir įdomus, kad nežinai, kaip baigsis rungtynės. Daug metų buvo pergalės, dabar – spyris komandai pasitempti. Juo labiau, kad jei „Žalgiris“ rugpjūtį ar rugsėjį būtų tapęs čempionu, tokio dėmesio, kaip dabar, nebūtų. Šiemetinė čempionato atomazga gali paskatinti daugiau vaikų lankyti futbolo treniruotes“, – mano E. Martinka.

Laimėjo „Jackpotą“, bet permainos neišvengiamos

A. Skarbaliaus paskyrimas vyriausiuoju „Žalgirio“ treneriu sukėlė tikrą audrą šalies futbolo bendruomenėje.

REKLAMA

„Labai seniai jį norėjau matyti dirbantį su Lietuvos komanda – klubu ar rinktine. Pabendravęs su šiuo treneriu, susidariau labai gerą nuomonę ne tik dėl futbolo, o ir asmeninių savybių. Tai – vakarietiškas žmogus, kurio požiūris man artimas ir imponuojantis. Manau, „Žalgiris“, pasirinkdamas šį trenerį, laimėjo „Jackpotą“, – lygino A lygą per TV6 televiziją ir tv3.lt komentuojantis Ervinas Kvitkauskas.

Jis pridūrė: „Viešumoje dažnai kalbama, kad „Žalgirio“ komandoje trenerio žodis nėra vienintelis ir galutinis. Manau, kiekvienas žmogus turi atlikti savo funkciją, o treneris – priimti sprendimus bei daryti tai, ko jis ir pasamdytas. Bet kokia šalutinė intervencija nėra gerai. A. Skarbaliaus autoritetas didelis, tad, manau, problemų neturėtų kilti. Jis – puikus diplomatas, todėl kitų nuomonės bus gerbiamos, į jas įsiklausoma, bet galutinius sprendimus priims treneris.“

REKLAMA
REKLAMA

E. Kvitkausko nuomone, komandai reikia pokyčių. Komentatorius viliasi, kad A. Skarbalius mokės ir norės į ekipą įlieti jaunimo, kuris pastaruoju metu nebuvo integruojamas.

„Tikiuosi, užsieniečiai bus kviečiami su ta intencija, kad geriau kokybė nei kiekybė, – tv3.lt kalbėjo E. Kvitkauskas. – Nemanau, kad komandoje liks M. Traore, kuris visiškai nepateisino lūkesčių, nors yra geriausiai apmokamas A lygos futbolininkas. Manau, išsekę ir B. Atajičiaus kreditai. D. Oyarzunas neįrodė nieko, kad liktų komandoje. Mano nuomone, didelis nusivylimas ir L. Antalis. Komandos lietuviai – geriausia, ką „Žalgiris“ gali turėti. Tikiuosi, D. Romanovskis bei Justas Lasickas kitą sezoną gaus svarbų vaidmenį, o vietoje penkių ar šešių vidutinių užsieniečių bus įsigyti du trys komandą į priekį vedantys žaidėjai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų