REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Žiema (nuotr. Fotodiena.lt)

Šių metų gruodis prognozuojamas šiltesnis už vidutinį. Tačiau tai nereiškia, kad sulaukti sniego per gražiausias metų šventes yra neįmanoma. Šalčio bangų šį mėnesį tikrai pasitaikys.

40

Šių metų gruodis prognozuojamas šiltesnis už vidutinį. Tačiau tai nereiškia, kad sulaukti sniego per gražiausias metų šventes yra neįmanoma. Šalčio bangų šį mėnesį tikrai pasitaikys.

REKLAMA

„Šiemet gruodis numatomas šiek tiek šiltesnis, nei įprasta. Tų šaltesnių dienų tikrai gali būti, bet nereiškia, kad būtent per Kalėdas jos bus, bet gali būti ir per jas”, – kalbėjo klimatologas dr. Donatas Valiukas.

Ar bus sniego – tikra loterija, nes pastovi sniego danga formuojasi jau po Kalėdų.

„Nepastovi sniego danga, kuri susidaro savaitei ir ištirpsta gali atsirasti ir gruodį, o ta pastovi – formuojasi po Kalėdų”, – pridūrė klimatologas.

Šis gruodis bus šiltesnis

Gruodžio vidutinė metinė temperatūra Lietuvoje yra neigiama (– 1,9 laipsniai). Tik pajūryje temperatūra yra aukštesnė. Ten vyksta kitokie procesai, nei likusioje Lietuvos dalyje. Jūra šildo miestą, todėl gruodį ten vyrauja teigiama temperatūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdoje vyksta kiti procesai ir ten žiema ateina vėliau, sniego būna mažiau, dėl jūros procesų. būna mažesnis dienos ir nakties temperatūros skirtumas. Jūra žiemą šildo Klaipėdą, o vasarą – šaldo, todėl klaipėdiečiai gyvena kiek kitokiu ritmu”, – kalba dr. D. Valiukas.

REKLAMA

Pirmoji gruodžio savaitė 

Gruodžio pirmosios naktį ir rytą numatomi krituliai, vietomis smarkūs (vyraus sniegas). Plikledis. Vietomis prognozuojama šlapio sniego apdraba, trumpa pūga. Vėjas pirmoje nakties pusėje rytinių krypčių iki 13 m/s, vėliau rims. Žemiausia temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 1 laipsnio šilumos. Dieną taip pat numatomi krituliai (sniegas, vietomis pereinantis į šlapdribą, lietų). Vėjas suksis iš pietvakarių vėl stiprės iki 14 m/s. Temperatūra 3–5 laipsniai šilumos.

Kitomis dienomis taip pat numatomas sniegas, šlapdriba, žemiau minuso nukritusi temperatūra. 

REKLAMA
REKLAMA

Pastarieji gruodžiai buvo įvairūs

Užpernai metai buvo itin šiltas gruodis, o pernai gana vidutiniškas.

„Užpernai metų gruodis buvo labai šiltas, Kalėdos įsimena savo šiluma. Nidoje buvo pasiektas Kalėdų šilumos rekordas, ten temperatūra siekė + 8, 5 laipsnius. Niekada per Kalėdas nėra buvę šilčiau.

Pernai buvo gruodis šiek tiek vėsesnis, pradžioje mėnesio buvo sniego, o paskui nebe, todėl Kalėdos nebuvo baltos”, – pridūrė klimatologas.

Daugiau sniego Žemaičių aukštumoje ir rytuose

Daugiausia sniego Lietuvoje iškrenta Žemaičių aukštumos teritorijoje, kuri apima Skuodą, Telšius, Plungę, Rietavą bei kitus greta esančius miestelius, taigi jei gyvenate šiuose rajonuose, tikėtina, jūsų Kalėdos bus labiausiai apdovanotos sniegu.

„Žemaičių aukštumoje kritulių daugiau iškrinta, daugiau sninga ir yra temperatūra vėsesnė, nei pajūryje, nes yra aukščiau, dėl tų aukštumų, tai taip ten iškrinta, ten ir sniegas ilgiau išsilaiko ir ten beje, žemaičių tose aukštumose yra užfiksuota storiausia sniego danga. Kita Lietuvos dalis su sniegu yra jau rytinė Lietuva”, – kalba klimatologas dr. Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų