REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jei galvojame apie desertą iš daug kiaušinių, iškart prisimename kokį nors trynio geltonumo saldų kepinį. Tačiau ką daryti, jeigu pyragas – atsibodo, keksiukų – persivalgėt, o šakotis – sprangu? Kokį desertą iš kiaušinių pasigaminti, kad ir patiems būtų skanu, ir svečius nustebintumėte, ir tradicinius kepinius tuo desertu būtų galima pagardinti?

 Jei galvojame apie desertą iš daug kiaušinių, iškart prisimename kokį nors trynio geltonumo saldų kepinį. Tačiau ką daryti, jeigu pyragas – atsibodo, keksiukų – persivalgėt, o šakotis – sprangu? Kokį desertą iš kiaušinių pasigaminti, kad ir patiems būtų skanu, ir svečius nustebintumėte, ir tradicinius kepinius tuo desertu būtų galima pagardinti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlome tris pikantiškus desertus, kuriems pagaminti prireiks nemažai kiaušinių, ir kurie paįvairins ne tik eilinio savaitgalio namuose „saldųjį stalą“, bet tiks ir artėjančioms šventėms.

REKLAMA

Angliškas „Custard“ kremas

Šis saldus švelniai geltonos spalvos kremas – vienas populiariausių angliškų desertų, kuriam reikia daug kiaušinių. Tiesa, šį kreminės tekstūros desertą gamino dar Senovės Romoje, tačiau būtent britai jį pamėgo labiausiai. Šio deserto receptų aptinkama jau viduramžių – XIV amžiaus – angliškuose dokumentuose.

Kaip jį pasigaminti? Jums reikės 6 didelių ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“ trynių, 570 ml pieno arba grietinėlės, 50 g smulkaus cukraus; arbatinio šaukštelio krakmolo ir tiek pat vanilės ekstrakto. Ingridientų kiekį galite keisti priklausomai nuo šeimos narių ar svečių skaičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Supilkite pieną (ar grietinėlę) į puodą ir maišydami virkite ant silpnos ugnies. Tik neužvirkite. Kol pienas (grietinėlė) šyla, atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo ir sudėkite jį į atskirą indą. Įberkite krakmolo, cukraus ir vanilės. Viską išplakite ir toliau maišydami atsargiai į šią masę supilkite karštą pieną (grietinėlę).

Supilus ir išmaišius pieną, visą padažą supilkite atgal į puodą ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies. Dar neužviręs padažas pasidarys vientisas ir tirštas. Prieš jūsų akis gims „custard“ kremas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį švelniai geltonos spalvos kremą galima patiekti šiltą ir valgyti vieną. Jis tinka ir pudingui pagardinti arba įvairiems pyragams aplieti. „Custard“ kremu galima įdaryti keksiukus, spurgas, pertepti juo sausainius, vaflius. Kitaip sakant – sausesniems kepiniams jis suteiks gaivumo, saldaus klampumo.

Minkšta šokoladinė suflė

Skirtingai nei britiškasis „custard“, suflė yra tikra prancūzaitė. Šis iš plaktų kiaušinių trynių ir puraus baltymo su cukrumi pagamintas pyragaitis gimė XVIII a. Prancūzijoje.

Kaip jį pasigaminti? Jei gaminate sau ir draugui, jums reiks 4 didelių ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“, 120 g juodojo šokolado, 50 g sviesto, 5 šaukštelių cukraus, šlakelio brendžio, žiupsnelio cukraus ir vanilinio cukraus, uogų arba džiovintų vaisių papuošimui.

REKLAMA

Pirmiausiai ištirpinkite šokoladą, sviestą ir gerai juos išmaišykite. Tada atskirkite kiaušinių trynį nuo baltymo. Trynius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įpilkite šlakelį brendžio. Kitame dubenyje išplakite baltymus. Tada abu plakinius atsargiai įmaišykite į atvėsusią šokolado masę. Šaukštu paskirstykite šokoladinę masę į kepimo formeles, prieš tai jų sieneles ištepę sviestu. Pašaukite į įkaitintą orkaitę 10-15-ai minučių.

Tinkamai iškeptos suflė viršus turėtų būti traškus, o vidus – minkštas. Šis desertas puikiai tiks su ledais.

REKLAMA

Lengvas it oras morengas

Jei „custard“ kremas – anglas, suflė – prancūzė, tai morengas – šveicaras. Manoma, kad šis desertas gimė Meiringeno kaimelyje Šveicarijoje, buvo ištobulintas XVII a. pabaigoje Italijoje ir vėliau paplito Prancūzijoje.

Kaip pasigaminti šį burnoje tirpstantį desertą? Svarbiausia čia – baltymai. Rinkitės maistingus, ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“ baltymus. Jei gaminate šeimai, užteks 4 kiaušinių baltymų, 100 g cukraus ir 100 g cukraus pudros.

Išplakite kiaušinių baltymus, kol susidarys standi puta. Maišydami berkite cukrų, kol pradės blizgėti. Įdėkite cukraus pudros ir plakite dar 5 minutes. Paimkite kepimo skardą, išklokite ją popieriumi ir dėkite šaukštu suformuotus kauburėlius. Pašaukite į orkaitę ir kepkite pusantros valandos 100-120 laipsnių temperatūroje.

Po kepimo leiskite morengams atšalti ir pastovėti kelias valandas, kol pasidarys traškūs. Juos galite valgyti vienus arba aplieti šokoladu, paskaninti plakta grietinėle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų