REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos krepšinio rinktinė pradeda kelią į 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionatą. Pirmoji lietuvių varžovė – Kosovo komanda. Su ja mūsiškiai penktadienį susitinka svečiuose. Kokia yra Kosovo rinktinė ir ko iš jos galima laukti?

Lietuvos krepšinio rinktinė pradeda kelią į 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionatą. Pirmoji lietuvių varžovė – Kosovo komanda. Su ja mūsiškiai penktadienį susitinka svečiuose. Kokia yra Kosovo rinktinė ir ko iš jos galima laukti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkus startas

Kosovas – viena jauniausių Europos valstybių. Ji nepriklausoma tapo 2008-aisiais, atsiskyrusi nuo Serbijos.

REKLAMA

Nepaisant to, kad Kosovas septynerius metus buvo atskira valstybe, jis pilnateisiu tarptautinės krepšinio asociacijos (FIBA) nariu tapo 2015-aisiais. Toks sprendimas buvo priimtas tada, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) leido Kosovui, kaip nepriklausomai šaliai, dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Tai tapo savotiška Kosovo pergale, nes Serbija vis dar nelinkusi pripažinti šios šalies suverenumo.

Pirmasis blynas prisvilo. Taip galima pavadinti Kosovo debiutą tarptautinėje arenoje. FIBA naujokai pirmąsias rungtynes 2016-ųjų rugpjūčio 31-ąją pralaimėjo itin skaudžiai – Liublianoje 68:113 nusileido būsimai Europos užkariautojai Slovėnijos rinktinei.

REKLAMA
REKLAMA

Ši nesėkmė Kosovo krepšiniui lieka istorine – patirta didžiausiu skirtumu.

Slovėnijos – Kosovo rinktinių mačas buvo 2017-ųjų Europos čempionato atrankos turnyro rungtynės. Šiose varžybose Kosovo komanda pergalių neiškovojo – pralaimėjo visus šešis kartus. FIBA naujokai po dusyk krito prieš slovėnus, ukrainiečius ir bulgarus.

Kol kas didžiausia pergalė

Kosovui 2017-ieji buvo gerokai sėkmingesni. Jis oficialiose rungtynėse iškovojo pirmąją pergalę – 72:68 nugalėjo makedonus.

Tai buvo kvalifikacija į 2019-ųjų pasaulio čempionatą atrankos turnyrą. Šiose varžybose balkanai įveikė ir estus – 75:69.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kosovo krepšinininkai abi pergales iškovojo namie. Svečiuose sekėsi prasčiau. Estijoje pralaimėta 50:76, Makedonijoje – 74:87.

Dvi Kosovo komandos pergalės iš keturių galimų neleido aplenkti tris laimėjimus įsirašiusių estų. Tačiau Kosovo krepšininkai C grupėje už kito etapo borto paliko vienintelį kartą laimėjusius makedonus.

Kosovo ekipa pirmajame atrankos etape vėl pateko į C grupę ir šįkart varžysis su Lenkijos, Lietuvos ir Vengrijos rinktinėmis. Į antrąjį etapą žengs pirmąsias trejas vietas grupėse užėmusios komandos.

REKLAMA

Kosovo rinktinės patekimas į šį turnyrą – kol kas didžiausia pergalė šalies krepšinio istorijoje. Balkanų ekipa nėra žaidusi jokiame dideliame krepšinio turnyre – Olimpinėse žaidynėse, pasaulio ar Europos čempionatuose.

Ryškiausia žvaigždė – treneris

Didžiausia Kosovo rinktinės žvaigždė – treneris. Komandos žaidimą nuo šių metų balandžio modeliuoja amerikietis Bradas Greenbergas.

63-ejų amerikietis nuo 2012-ųjų blaškosi po Europą – yra dirbęs Izraelyje, Turkijoje, Rusijoje. Šiuo metu B. Greenbergas treniruoja ne tik Kosovo rinktinę, o ir Ašdodo „Maccabi“.

REKLAMA

Ryškiausią pėdsaką B. Greenbergo karjeroje paliko NBA. Amerikietis yra dirbęs Los Andželo „Clippers“ ir Niujorko „Knicks“ trenerių asistentu.

B. Greenbergas 1989-aisiais tapo Portlando „Trail Blazers“ direktoriumi. Vėliau šios pareigos pervadintos į viceprezidento.

Prie „Trail Blazers“ 1995-aisiais prisijungė Lietuvos krepšinio legenda, dabartinis šalies federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Jį B. Greenbergas ne kartą stebėjo žaidžiantį Ispanijoje. Tuomet dabartinis Kosovo rinktinės treneris priėmė sprendimą pasikviesti lietuvį į Portlandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalvinga lyderių istorija

B. Greenbergas – ne vienintelis Kosovo rinktinės amerikietis. Komandoje žaidžia ir Scottas Bamforthas. Jis į Europą persikėlė 2013-aisiais, baigęs studijas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Šiuo metu S. Bamforthas rungtyniauja Sasario „Dinamo“ ir yra rezultatyviausias bei naudingiausias komandos krepšininkas. 28-erių gynėjas pelno po 15 taškų, atkovoja 5,1 kamuolio ir atlieka po penkis rezultatyvius perdavimus.

S. Bamforthas renka 19,1 naudingumo balo. Tai – trečias rezultatas visoje Italijos lygoje. Už Kosovo krepšininką pranašiau rungtyniauja Milano „AX Armani“ lietuvis Artūras Gudaitis (21,5) ir Manuelis Omogbo (20) iš Pezaro VL.

REKLAMA

Mačo išvakarėse Dainius Adomaitis išskyrė ir Dardaną Berishą. Šio krepšininko istorija įdomi, mat jis anksčiau žaidė Lenkijos rinktinėje. Su ja gynėjas viešėjo ir Lietuvoje, kur 2011-aisiais vyko Europos krepšinio čempionatas. D. Berisha tuomet buvo antras komandoje pagal rezultatyvumą. Gynėjas rinko 13,2 taško, o dvitaškius metė 72,7 procento taiklumu.

D. Berisha dabar rungtyniauja Prištinos „Sigal“. Ji šiuo metu pirmauja Kosovo lygoje, yra laimėjusi visas devynerias rungtynes. Čempionate dalyvauja aštuonios komandos.

„Sigal“ žaidžia dar keturi Kosovo rinktinės krepšininkai. Visi, išskyrus S. Bamforthą ir Gezimą Moriną, žaidžia gimtojoje šalyje. G. Morina atstovauja Slovėnijos „Primorska“.

REKLAMA

Kosovo lygoje dominuoja legionieriai. Į pirmąjį rezultatyviausiųjų krepšininkų dešimtuką patenka du rinktinės nariai. Samiras Zekiqi (22,3 taško) – penktas, Arti Hajdari (19,8) – aštuntas. Lisas Shoshi užima devintąją vietą pagal atkovotus kamuolius (7,1). Leonardas Mekajus atlieka daugiausia rezultatyvių perdavimų (9,3). Pagal šią statistiką Muhamedas Hasani (4,7) – šeštas, D. Berisha (4,6) – aštuntas.

Šįkart B. Greenbergas priverstas verstis be Liublianos „Olimpija“ atstovo Erjono Kastrati. Traumuotas ir Sasario „Dinamo“ amerikietis Shawnas Jonesas, bet jis nebūtų galėjęs Kosovo rinktinei padėti dėl natūralizuotų krepšininkų limito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaidėjai Lietuvos krepšinio lygai (LKL) netiktų

Penktadienio rungtynes tarp Kosovo ir Lietuvos rinktinių tiesiogiai transliuos TV3 televizija ir tv3.lt. Jas komentuos Linas Kunigėlis bei Rytis Vyšniauskas.

Pastarasis penktadienį lankėsi tv3.lt studijoje.

„Kosovo rinktinė dar tik rašo pirmuosius savo istorijos puslapius. Potencialiai ši komanda – grupės autsaiderė. Tačiau ji prie savo sienų pasistengs sužaisti kaip įmanoma geriau“, – mano R. Vyšniauskas.

Jis – vienas iš nedaugelio lietuvių, kuris Kosovo rinktinė matė gyvai. Balkanai pernai Vilniuje žaidė 2017-ųjų Europos čempionato atrankos rungtynes su Ukrainos komanda. Kosovo ekipa buvo sutriuškinta 61:100.

REKLAMA

„Kosovo rinktinė aukšto lygio komandos įspūdžio nepaliko. Kiek mačiau, ji žaidė tikrai paprastą krepšinį. Krepšininkų meistriškumas labai ribotas. LKL galėtų žaisti nebent vienas kitas“, – vertino R. Vyšniauskas.

Komentatoriaus nuomone, Kosovo antroji linija pajėgesnė nei priekinė, tad lietuviams reikės geros mažųjų krepšininkų gynybos.

„Nemanau, kad rungtynės bus labai lengvos, bet lietuviai turėtų įrodyti pranašumą ir laimėti dviženkliu skirtumu“, – įstikinęs R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų