REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su šaltuoju metų laiku ateina ne tik visų laukiamos žiemos šventės, bet ir peršalimo ligos. Atšalus orams organizmas tampa mažiau atsparus įvairiems virusams, todėl ypač svarbu žinoti, kaip elgtis pasireiškus pirmiesiems peršalimo ligų simptomams ir pradėti tam ruoštis bei stiprinti imunitetą jau dabar.

Su šaltuoju metų laiku ateina ne tik visų laukiamos žiemos šventės, bet ir peršalimo ligos. Atšalus orams organizmas tampa mažiau atsparus įvairiems virusams, todėl ypač svarbu žinoti, kaip elgtis pasireiškus pirmiesiems peršalimo ligų simptomams ir pradėti tam ruoštis bei stiprinti imunitetą jau dabar.

REKLAMA

Gydytoja – dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė sako, kad vaisto nuo visų ligų nėra, bet subalansuota mityba gali sustiprinti organizmą ir sumažinti vaistų poreikį.

Peršalus nebūtina griebtis vaistų kokteilio

Vienas dažniausių rudens palydovų – peršalimas, dažniausiai pasireiškia gerklės skausmu, kosuliu, karščiavimu ir varvančia nosimi. Peršalę žmonės griebiasi vaistų, tačiau organizmui galima padėti ne tik jais – gydytoja įsitikinusi, kad greičiau pasveikti gali padėti ir tinkama mityba.

Paprastai peršalimo negalavimai praeina per savaitę, tačiau E. Saukaitytė-Butvilė sako, kad tuo metu reikia labiau rūpintis savimi ir peršalus nevartoti cukraus, rūkytų, aštrių, riebių ir sunkiau virškinamų produktų.

REKLAMA
REKLAMA

„Peršalus reikia leisti organizmui pailsėti ir tinkamai paruošti jį kovai su infekcija, todėl pirmąją peršalimo dieną patartina vartoti vien šiltus skysčius – žolelių arbatas, vištienos sultinį ar trintas sriubas. Sergant per dieną rekomenduojama išgerti maždaug 2 – 3 litrus skysčių“, – sako E. Saukaitytė-Butvilė.

REKLAMA

Gydytojos – dietologės teigimu, maitinimasis perdirbtu, konservuotu ar kitais būdais stipriai apdorotu maistu bei menkas vaisių ir daržovių vartojimas taip pat silpnina organizmą ir didina riziką susirgti peršalimo ligomis.

„Nepamirškite, kad visus metus turite rinktis visavertį ir daug naudingų maistinių medžiagų turintį maistą. Atvėsus orams puikiai tinka šiltesnis ir ilgalaikį sotumą suteikiantis maistas, todėl rinkitės įvairius troškinius, sriubas ir apkepus, į kuriuos dėkite daugiau daržovių bei baltymais praturtintų produktų – žuvį, mėsą, ankštines daržoves“, – pasakoja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Natūralus vaistai – citrinos, medus ir imbieras

Citrinos – nuo seniausių laikų vartojami vaisiai. Senovės egiptiečiai jas naudojo temperatūrai mažinti, o prinokusių citrinų sultimis būdavo konservuojami įvairūs maisto produktai, valomas geriamasis vanduo bei gydomi įvairūs negalavimai. Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad atšalus orams, žmonės visada perka daugiau citrinos ir imbiero.

„Geriausias vaistas lietuviams nuo peršalimo ligų – arbata su medumi ir citrina arba imbieru. Tą rodo kiekvieną rudenį ženkliai išaugantys šių produktų pardavimai.

Rūpinamės, kad šiuo laikotarpiu visose mūsų parduotuvėse netrūktų natūralių žolelių arbatų, medaus, citrinų, imbiero ir kitų organizmą stiprinančių produktų, o mūsų pirkėjai juos galėtų įsigyti už prieinamą kainą“, – sako B. Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad citrinos, imbieras ir medus turi daug vertingų medžiagų, tinkančių ir ligų profilaktikai, ir slopinančių įvairius negalavimus.

„Citrinų sultys yra neatsiejama gėrimų, marinatų, padažų ir įvairių salotų užpilų dalis, tačiau šaltuoju metų laiku dažnai naudojama ir ligų gydymui ir profilaktikai. Sergant, šviežias citrinų sultis reikia įspausti į šiltą, tačiau ne karštą vandenį ir jomis gardinti įvairias žolelių arbatas. Šaldytuve visuomet patariama turėti jau paruoštos imbiero, medaus ir citrinų tyrės.

Šia tyre reikia gardinti juodąją, žaliąją ir vaistažolių arbatas, taip pat galima dėti į virintą šiltą vandenį“, – pataria maisto ekspertė.

REKLAMA

E. Saukaitytė-Butvilė pastebi, kad gripo, kuris yra virusinė infekcija, ar kitų bakterijų sukeltų infekcijų, arbatomis neišgydysime, tačiau įvairių žolelių arbatos, pagardintos medumi ar citrina padės ne tik geriau jaustis, bet ir greičiau pasveikti.

Nors susirgus, turbūt, mažiausiai norisi sukiotis virtuvėje ir galvoti apie visavertę mitybą, tačiau būtent maistas ir karšti gėrimai gali padėti palengvinti ligos simptomus, todėl A. Rasmussen dalinasi keliais veiksmingais receptais.

Karštas apelsinų, imbierų medaus gėrimas

Jums reikės: 2 vnt. apelsinų 2 a. š. tarkuotos imbiero šaknies 1 a. š. medaus 100 ml karšto vandens Poros skiltelių citrinos

REKLAMA

Gaminimas:

Apelsinų sultis išspauskite ir šiek tiek pakaitinkite. Į jas įtarkuokite imbiero šaknies ir sumaišykite su verdančiu vandeniu. Viską supilkite į stiklinę ir pagardinkite citrinos skiltelėmis bei medaus šaukšteliu. Mėgaukitės aromatingu karštu gėrimu. Skanaus!

Spanguolės su medumi nuo peršalimo

Jums reikės: 450 g spanguolių 250 g natūralaus medaus Maltų imbierų Gaminimas: Išspauskite spanguolių sultis ir sumaišykite su medum, santykiu 1:1. Pagal skonį įverkite maltų imbierų ir šį gėrimą peršalę gerkite kelis kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų