REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
94
Motiną šokiravo dvimečio pusryčiais Alytaus S. Kudirkos ligoninėje (TV3 koliažas) (nuotr. skaitytojo)

Atmosfera Lietuvos ligoninėse, regis, įkaitusi iki maksimumo. Kol medikai reikalauja didesnių algų ir geresnių darbo sąlygų, pacientai reikalauja normalaus maisto. Penktadienį socialiniuose tinkluose žaibišku greičiu išplito moters žinutė ir dvimečio pusryčių nuotrauka iš Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės.

94

Atmosfera Lietuvos ligoninėse, regis, įkaitusi iki maksimumo. Kol medikai reikalauja didesnių algų ir geresnių darbo sąlygų, pacientai reikalauja normalaus maisto. Penktadienį socialiniuose tinkluose žaibišku greičiu išplito moters žinutė ir dvimečio pusryčių nuotrauka iš Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės.

REKLAMA

Pacientai iš daugelio Lietuvos ligoninių jau įprato dalintis juos šokiravusio maisto nuotraukomis. Apsilankymas ligoninėse daugeliui iškart asocijuojasi su maistu. Nors sąlygas ir aplinką gydymo įstaigose jau galima kritikuoti rečiau, tačiau maisto problema – išlieka opi.

Neslėpė pykčio

Su dvimečiu sūnumi nuo pirmadienio minėtoje ligoninėje besigydanti Agnė, portalui tv3.lt nurodė, kad sūnui dėl alergijos sudarytas atskiras dietinis meniu. Tačiau tai, ką jis gavo šios dienos pusryčiams, moterį galutinai supykdė.

„Net maistą man davusi seselė pasakė, kad maistas primena pajuoką. Net šuo neėstų pamatęs tos supjaustytos dešros su ryžių koše. Vaikas net nežiūrėjo į tą lėkštę. Tai dalinausi savo maistu su juo, nežiūrėdama, kad pieniški produktai gali sukelti alergiją, juk jam reikia šilto maisto.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias dienas gavome košes, bet nebuvo taip blogai kaip šiandien. Kalbėjau su vaiko gydytoja, tai ji tepasakė, kad nėra ką daryti, tokį finansavimą turint. O maistą gaminusius darbuotojos iškart atšovė, kodėl man užkliuvo iš vis, juk jos taip stengėsi vaikui paruošti maistą.

REKLAMA

Aš jau į vaizdą nežiūriu ir nieko nesakau, bet nemanau, jog vaikui tinkama duoti „šlapianką“ su ryžiais. Manęs medikai prašė suprasti juos, kad jie gali, tą duoda“, – neslėpė emocijų moteris.

Pasak jos, kiti tėvai juk negali iš namų atsivežtu maistu maitinti vaiko, galbūt ir giminaičių neturi, tai jiems belieka tenkintis nei išvaizdos, nei skonio, nei kokybės neturinčiu valgiu.

Ligoninė situaciją tirs

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas portalui tv3.lt sakė dar negavę moters skundo ir pretenzijų, o apie nepasitenkinimą sužinojęs tik iš viešosios erdvės. Nors tikino žinąs, kad ji su ligoninės darbuotojomis jau kalbėjosi.

REKLAMA
REKLAMA

„Motina man nieko nepasakė. Paskirta dieta yra taikoma 2-4 metų vaikams, o šiandienos pusryčiai, kurie matomi ir nuotraukoje, yra daktariška dešra su ryžiais. Vaikas juk gali jį valgyti, kas čia negerai? Aš vaikas būdamas, irgi tai valgiau. Čia viskas tvarkoje.

Mes tikrai šią situaciją su ja ir ligoninės darbuotojais nagrinėsime. Daugybę metų mes jokių skundų neturėjome dėl maitinimo. Juk jam maistą pritaikė pagal jo ligos pobūdį, atitinkamai dėl turimų alergijų.

Nors savo maisto atsinešti galima, bet mes neskatiname to daryti, nes iki šiol tenkino visus. Ramiai išsiaiškinsime su mama, kas jai netiko. Nes iš nuotraukos nesimato nei vaizdo prasto, nei kvapo ar kažko. Reikalavimus, manau, atitiko“, – tikino ligoninės direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maitinimui maža dalis finansavimo

Peržiūrėjus pirmojo šių meto pusmečio Lietuvos ligoninių finansines ataskaitas, paaiškėjo, kad ne viena ligoninė balansuoja ties bankroto riba. O tos, kurių situacija dar blogesnė, skolinasi pinigus iš bankų, kad galėtų sumokėti atlyginimus ir padengtų gydymo įstaigų išlaidas.

Net 60 procentų valstybinių gydymo įstaigų yra ant bankroto ribos. Spalio pradžioje vyko Lietuvos medikų ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų susitikimas Seime. Ten ne vienos ligoninės vadovas viešai pasakė, kad net iki 90 proc. visų turimų lėšų išleidžia medikų atlyginimams.

Būtent todėl pacientų maitinimui, priemonėms, vaistams ir kitoms ligoninės reikmėms lieka vos 5-10 proc. Medikai ir ligoninių vadovai priešinasi restruktūrizacijai bei ligoninių infrastruktūros pokyčiams.

REKLAMA

Pasipiktino ir pramogų pasaulio atstovai

Pasipiktinimo esančia situacija neslėpė ir žinomi pramogų pasaulio atstovai. Marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis socialiniame tinkle „Facebook“ skatino Sveikatos ministrą Aurelijų Verygą kuo skučiau sureaguoti.

„Tai yra dvimečio pusrytėliai Alytaus ligoninėje. Aš nesuprantu, kas tokį mėšlą iš viso gamint gali? Ir tipo ramiu veidu „imk, vaikeli, skanaus“ ar kaip? Čia geriausiu atveju yra trečiarūšis jovalas kiaulėms tvarte! Dunduk, Veryga, gal jau būtų laikas pradėti spręsti tikras problemas, o ne malti šūdą ne laiku ir ne vietoje? Iš principo, manau, būtų puikus eksperimentas pasodinti Verygą ant ligoninės maistelio porai savaitėlių, manyčiau greitai meniukai pertvarkyti būtų“, – rašė žinomas vyras.

REKLAMA

Skaudžių žodžių nepagailėjo ir Anglijoje gyvenanti grupės „Dijos“ narė Agnė Stumbrė. Pasibaisėjusi situacija ji kreipėsi tiesiogiai į žurnalistus.

„Nerašau gražaus pranešimo, nes ne tame esmė. Kas vyksta ligoninėje? Gyvūnų maistas kainuoja brangiau. Nė vienam iš savo vaikų neduočiau šitos putros! Čia tipo sveik vaikelį ir laikraštį valgyk“, – baisėjosi moteris.  

Oficialių skundų neturi

Sveikatos apsaugos ministerijos sveikatos strateginės plėtros skyriaus atstovė Alina Žilinaitė priminė reikalavimus maistui ligoninėse. Pasak jos, oficialių skundų dėl Alytaus ligoninės šiuo ministerija nėra gavusi. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką pacientų maitinimą gydymo įstaigos organizuoja pačios arba viešųjų pirkimų būdu perka pacientų maitinimo paslaugas iš trečiųjų asmenų. Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje yra paskelbtos „Maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose rekomendacijos“, kuriomis įstaigos turi vadovautis, ruošdamos pacientams maistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomendacijose nustatyta, kad už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą įstaigoje atsako įstaigos vadovas, o organizuoja gydytojas dietologas pagal rekomendacijose nurodytas dietas. Taip pat rekomendacijose nustatyta, kad įstaigoje dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą ir kokybę. Pacientų maitinimas turi atitikti

Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas sveikatos apsaugos ministro. Gydymo įstaigoms rekomenduojama pasirengti pacientų maitinimo aprašus. Pacientams gali būti skiriama viena iš keturių pagrindinių arba dvidešimt šešių gydomųjų dietų. Hospitalizuojamam pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas. LR maisto įstatyme Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta vykdyti valstybinę maitinimo organizavimo kontrolę.

Todėl turint skundų galima kreiptis į šią instituciją. Siekiant, kad maitinimas būtų kokybiškesnis ir labiau atitiktų pacientų lūkesčius, šiuo metu SAM rengia Maitinimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo projektą, kuriuo bus oficialiai nustatyti ligonių maitinimo principai bei kokybės kriterijai tiekiamiems produktams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų